• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    SUCZKER: Jo, nemam oficialni hub ani od jednoho vyrobce hlavic, ale mam HA na RasPi4, v tom Conbee II (tj. USB dongle na Zigbee) a pouzivam to pres ZHA, ne zigbee2mqtt.
    BOAR
    BOAR --- ---
    SUCZKER: celkove pro zigbee jde pouzit:
    1. usb dongle do HA. a:
    - bezet zha - zigbee homeassistant
    - bezet zigbee2mqtt https://www.zigbee2mqtt.io/
    2. koupit zigbee gateway, ktera podporuje zigbee2mqtt
    3. koupit zigbee gateway, do ktere se da naflashovat zigbee2mqtt.

imho lepsi je bezet zigbee2mqtt, a idealne nekde jinde, nez v HA.

tady mas pro zigbee2mqtt vhodne adaptery:
    Supported Adapters | Zigbee2MQTT
    https://www.zigbee2mqtt.io/guide/adapters/

ja osobne bezim HA v proxmox clusteru, takze jsem poridil
    SMLIGHT SLZB-06 Zigbee Ethernet USB POE WiFi LAN adapter

Jde treba koupit tohle https://www.lidl.cz/p/silvercrest-zigbee-3-0-smart-home-centralni-jednotka-sgwz-1-a2/p100344759 a preflashovat to jako GW pro HA.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    DOKIS: Díky moc za recenzi, s tím "vykroucením" hlavic budu možná taky zápasit. A místo "hubu" máš teda nějakej USB dongle do HA?
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DOKIS: "ze ten kus mezi hlavici a ventilem kus pohne" melo znamenat, ze se adapter mezi hlavici a ventilem (takovy plastovy cucek) asi posune a jde trochu krivo ;-)
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    SUCZKER: Mam dve ruzne, pripojene pres Zigbee do vlastniho HA:
    Danfoss Ally eTRV Zigbee, Termostatická hlavice, 014G2460 - Termostatická hlavice | Alza.cz
    https://www.alza.cz/danfoss-ally-etrv-zigbee-termostaticka-hlavice-014g2460-levne-d6313910.htm
    Tesla Smart Thermostatic Valve TV100 - Termostatická hlavice | Alza.cz
    https://www.alza.cz/smart-thermostatic-valve-tv100-d7328153.htm?evt=ac

Na baterky to vydrzi celou topnou sezonu. Ta prvni ale nefunguje uplne presvedcive. Je problem ji naparovat (obcas i po update HA) a nefunguje lokalni ovladani, tj. kdyz zatocim primo hlavici, tak to nic nedela. Asi ceka odpoved od HUBu a jelikoz nemam ten jejich, tak ji nedostane a nic neudela. Na druhou stranu se mi podarilo dat na ni z HA novy firmware. Ta druha (Tesla, ale vevnitr je to ve skutecnosti neco jineho, snad Tuya) se paruje lepe a funguje i lokalni ovladani. Obcas to ma drobne mouchy (mam pocit, ze teplotni offset se mi nepodarilo nastavit), ale celkove je ta HA integrace o kus lepsi. Ovsem mechanicky mam problem, ze ten kus mezi hlavici a ventilem kus pohne a pak to dost hlasite vrci, nez ji sundam a znovu nasadim. Ale mame hooodne stare ventily, ktere jdou dost tezko (jeden musim nekolikrat za sezonu klestema "rozcvicit", by se vubec byl ochotny hybat), takze to muze byt i tim.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ELIJEN: Napájet nebo nabíjet? Pokud vím, uvnitř je 18650, kterou je potřeba jednou za čas nabít.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIXIMOR: Shelly TRV jde napajet pres USB-C
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    Kolik tak ty shelly hlavice vydrzi na baterku?

Nebo mozna jiny dotaz - existuje nejaka termostaticka hlavice (samozrejme pri splneni cloudless podminky), ke ktere bych dokazal privest dratove napajeni? Mam v rozumnem dosahu kazdeho radiatoru zasuvku, a predstava ze mam dalsi zarizeni ve kterym musim co chvili menit baterku me zatim vzdycky od nakupu chytrych hlavic odrazovala.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MRAKY: vim, provozuju doma v HA preflashovany CC2531 ...ale je fakt, ze jsem s tim otestoval jenom jeden device a ze data chodi a jinak dalsi zigbee taky nemam

...spis jsem tim myselal, ze casto ten "hub" nemusi byt nic vic nez jenom takovahle konverze protokolu
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    QWWERTY: tak pro zibee existuje dongle do homeassistanta. Kazdopadne ja jsem rad za shelly, protoze delat troubleshpooting zigbee site moc neumim.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MRAKY: zalezi co presne je ten "hub" zac
    napr. zigbee moc nepostavi bez neceho, co mu to prevede na wifi/ethernet
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    MRAKY: díky, jdu mrknout na shelly, myslel jsem, že mají jen zásuvky :). Doteď na mě vyskakovaly z vyhledávání právě většinou věci s "hubem".
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SUCZKER: Ja bych se vyhnul cemukoliv co vyzaduje nejaky "hub".... a muzes klidne i prez wifi ( coz trebas preferuju ja ) - napriklad shelly ma hlavice.

a zaintegrovat do homeassistantu

napr ja mam z historickych duvodu netatmo, ale jakmile budu mit cas, tak je vymenim prave za shelly
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    #n00b dotaz: Ahoj, chtěl bych nějaký centrálně říditelný termostatický hlavice na topení a možná potom další sensory pro "chytrou" domácnost, ale chtěl bych zabránit nějakýmu "vendor lock-in" a tomu, že se časem něco rozbije a budu to moc vyhodit celý. Na co bych měl dát pozor, aby to bylo nějak rozumně otevřený? Stačí, že je na tom napsáno Zigbee a Tuya, nebo se mám koukat po něčem úplně jiným? Díky!
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    AQUARIUS: jeste doplnim, ze typicky praci cyklus v mem pripade vypada takto:

AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MYKEZ: ja to teda delam pomoci mereni spotreby, pouzivam na to Shelly zasuvku a prijde mi, ze to funguje v poradku. Konkretne v Home Assistantu tenhle blueprint, nastaveni pak je nasledujici:
    - starting power threshold: 50W
    - starting hysteresis: 5min
    - finishing power threshold: 5W
    - finishing hysteresis: 5min
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MYKEZ: nejaky patek nazpet jsem premyslel nad necim podobnym, udelal jsem si prulet tim co je a dospel k
    a) nic hotoveho neni
    b) patrne by slo pouzit edge impulse https://edgeimpulse.com/ , udelat projekt na rozpoznavani urcitych zvuku a pak to naladovat do ESP32 .

//jinak prosim poreferuj, zda si neco nasel. Mam to na @todo listu az nebudu mit co delat.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QWWERTY: na nasich firemnich vysilacich takhle potrebovali merit, jestli zrovna bezi diesel agregat
    na nekterych to resili prave takhle: priplacli na agregat krabici s IMU a jenom koukali, jestli vibruje

nejlepsi bylo, ze nikoho vlastne nezajimaly mereny jednotky, takze popisek osy v grafu byl "Macarena" a kdyz diesel nabehl, tak tam zbesile oscilovala krivka grafu :))
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MYKEZ: nebudes mit jednodussi tam misto analyzy zvuku dat akcelerometr a proste kontrolovat, jestli se neprestala hybat?
    ja teda svoje praci programy kdo vi jak nezkoumal, ale imho by se tam dalo udelat neco jako "kdyz se nehybe vic jak N minut, posli notifikaci"
    bo imho nepotrebujes notifikaci presne ve chvili, kdy dopere, ale snese to i nejaky delay

premyslim, ze by to mozna zvladlo prezit i z baterky, kdy by jsi zarizeni nechal v deep sleepu, probudil ho kazdou minutu a zmeril
    tzn. treba probudit, zmerit, porovnat s poslednima 5 merenima, pokud ani v jednom nevykazovala vetsi pohyb, asi je hotova => posli notifikaci ... nebude to presne na cas, ale 5 min po doprani mi prijde jako pouzitelny time frame
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam