• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    MRAKY: Shelly vypadá pěkně. Obávám se, že nemám Nko ve vypínači. Asi půjdu cestou spínání z domovního rozvaděče. Stejně budu velmi pravděpodobně dělat nový rozvaděč. Díky.. Mám zase o čem přemýšlet.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SAKALICEK: do zarovek bych nesel, nechal bych to na vypinacich - poridil bych si shelly ( +Shelly Wall Switch ) + shelly. ( sam mam 25+ zarovek mix hue & shelly, ale ted mi to prijde jako zbytecnost. )

    v seznamu co jsi dal mi schazi pomerne dulezita vec a to je nejake detektor pritomnosti - neco jako https://www.aqara.com/eu/product/presence-sensor-fp2/ . urcite bych uz nesel do pir sensoru. - da se to jednoduse a levne sbastlit, ale nevim nakolik jsi do elektroniky.

    u rolet zalezi co mas za znacku.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    Ahoj,
    do nového pronájmu se chytám pořídit si HA yellow + žárovky, termostat, kamera, rolety, čidlo vzduchu.....

    Je něco čemu bych se měl vyvarovat ať z toho není bastl? (Značka, protokol etc..) dost často se mi stává že jsem průkopníkem slepých uliček.

    Díky.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    používáte někdo netatmo hlavice integrovaný do HA přes homekit integraci, tzn offline, bez cloudu? po připojení do sítě se mi samý nabídly jako nový homekit zařízení, ale není tam vidět ani stav baterky, ani třeba pozice ventilu, na obě jsem byl zvyklej na čínských moes hlavicích přes zigbee2mqtt... a není třeba ani vidět stav relé, jestli to je zapnutý nebo vypnutý...
    vím že kdybych to přidal přes netatmo cloud integraci, asi by to bylo "chytřejší" ale cloudový řešení nemám z principu rád (a už vůbec ne u topení)
    není k tomu nějakej workaround?
    díky
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    EXCITE: Tuya local funguje lokalne, jen se pres cloud musi parovat. To uz je IMO celkem prijatelne.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VLASTIS: Tady jsem nedávno četl, že Tuya se může integrovat do HA přes jejich aplikaci, ale to asi popírá princip lokálnosti HA řešení, že?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    FATBOZZ: EXCITE: :D

    nad tím něco píše SKAFF:
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    FATBOZZ: až zjistíš, tak poreferuj
    má mi dorazit nějaký tuya kompatible, uvidím, jestli se mi do něj povede nacpat firmware kompatibilní s HA - dám pak vědět.

    BTW: máte někdo odkaz na stránky, kde se zabývají flashování tuya bazmeků?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Nejaky tip na levny co2 zigbee senzor do HA ?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DURDIN: Diky, uz jsem upgrejdoval pojistak na nejvetsi mozny. Stejne protek.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    MAKROUSEK: Pokud ti protéká pojistný ventil, doporučuju si zavolat nějakého vodáře/topenáře/..., ať ti u toho i změří tlak vody. Je dost možné, že máš v trubkách větší tlak, než na jaký je dimenzovaný ten ventil, a bude ti to protékat furt a výměna to vyřeší.

    Jinak ten senzor co zminuje id SPIKE se dává na něco takového (tohle je pro plast, pro mosaz/měd hledej jiný): https://www.obchod-vtp.cz/ppr-t-kus-prechod-vnitrni-dn32x1-x32
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Asi bych začal dotazem na tom webu, který jsem poslal, popř. si našel web výrobce, popř. dál googlil. Popř. bych se zeptal někoho, kdo se zabejvá trubkama, možná nějakejch topenářů, MaRařů, bazénářů, projektantů…

    Našel jsem taky tohle
    CALEFFI 626 1" Detektor průtoku kapalin do potrubí 1" - 8" PN10 se spínačem | Obchod VTP
    https://www.obchod-vtp.cz/caleffi-626-detektor-prutoku-kapalin-v-potrubi-1-8-pn10-se-spinacem
    Ale to bude podle mě na větší průtok a ne nějakej čůrek.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: A nejakej napad, kde se takova vec da koupit a kolik tak stoji?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Bohužel nevidím montážní návod, ale zmiňují tam "téčko". Tak si to představuju tak, že někam na (asi ~vodorovnou) trubku uděláš téčko a do toho našroubuješ tu sondu, což jsou dva dlouhý dráty, který budou trčet do tý vodorovný části. A když tím začne téct voda, tak to vodivě spojí ty dva dráty.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Viz odkaz v předešlém SPIKE411.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Presne tak. Neco takoveho?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: Ale každopádně dík za tip, tyhle detekční kabely jsem neznal, jen krabičky na způsob Shelly Flood / FIBARO Flood Sensor (mají zespodu malinké kontakty), popř. něco na kabelu na tenhle způsob (případně v provedení rovnou s komunikační sběrnicí pro Jablotron JA-100, KNX apod.)

    Ale to je všechno na měření v jednom místě.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: Já myslím, že mu to neteče nikde okolo, prostě ten pojistný ventil začne protékat do odpadní trubky (což má dělat jen v případě nějakého přetlaku v systému), takže potřebuje detekovat, že jde voda tou trubkou, ale to můžou být klidně kapky nebo malinkatý (ale souvislý) čůrek, proto se to blbě detekuje, protože to nemusí být ani slyšet.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MAKROUSEK: Existují dráty, které můžeš natáhnout podél trubek, po podlaze atd: https://www.aliexpress.us/item/3256804285347880.html
    Jsou i varianty, které ti ukážou jak daleko na drátu byl únik detekován.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Předpokládám, že to teče trubkou rovnou do odpadu?

    Jeden zákazník byl před mnoha lety šťastný, že tenhle problém odhalil (a ušetřil), když doma začal prostě průběžně sledovat spotřebu vody na vodoměru (měl asi čítač pulzů v Xcomfortu a přes integraci do Control4 to pak tlačil do nějakého emoncms tehdy, který mu kreslil grafy); dneska budou mnohem jednodušší a lacinější možnosti s Home Assistantem, Shelly Plus Uni už by mělo umět počítat impulzy) a všiml si, že má stálou spotřebu i přes noc a když doma nikdo není a pak prostě vylučovací metodou došel k tomu ventilu.
    Pokud bych měl do smart home integrovanou zabezpečovačku, tak bych si nastavil/naprogramoval, aby mi to posílalo notifikace, když je EZS zajištěná (a pokud neběží pračka, myčka) a detekuje to spotřebu vody větší než 0.

    Asi se to dá detekovat nějakou sondou v trubce, ale zkušenost s tím nemám. Třeba tu někdo něco takového taky dodává.
    UDOF-24 ‘Universal’ water in overflow pipe detector | J.A.M. Ltd
    https://www.enviropro.co.uk/entry/142166/JAM-Ltd/UDOF24-Universal-water-in-overflow-pipe-detector/
    Předpokládám, že to vodivě spojí ty kovové elektrody/kontakty, jako detektory hladiny v jímce/studni popř. detektory úniku vody, které se používají na plochu (podlahu). Ale nevím, jak moc velký ten únik/průtok musí být, aby to fungovalo (když to bude třeba jen nějak blbě ukapávat).

    Tímhle se dá detekovat únik na podlaze (vyrábí to X výrobců i jako Z-Wave, Zigbee, …)
    RESTA
    RESTA --- ---
    MAKROUSEK: zrejme tam nemáš expanznu nádobu.
    Veľmi doporučujem - pohltí všetky tlakové zmeny spôsobené ohrevom vody, poistný bude fungovať naozaj len pri kritických situáciách. Takto poistný ventil prepúšťa aj maličké množstva vody, je len otázkou času, kedy sa zanesie vodným kameňom alebo inou necistotou a stane sa to co sa stalo tebe.
    Takže, monitorovať to - to určite nie je od veci, ale v prvom rade by som poriesil tu expanzku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam