• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DRIZDIK: hmmm. To abych teda objednal náhradní. Mám shelly sepnutou cca 10 měsíců v roce a byl by problém, kdyby shořela. Teda vlastně ani náhradní mi nepomůže, protože kdybych byl doma, tak to spojím wago svorkou napevno; když doma nebudu, tak ani náhradní shelly v krabici nepomůže.
    Nicméně koukám že i jak byly venku ty šílený vedra, tak max vnitřní teplota byla 75C, tak snad to nějak přežije ....
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    CERMI_FOX: V praxi to funguje tak, že ze to stejně časem uhřeje. Shelly mi umírají jedna za druhou pokud je používám na dlouhodobé sepnutí :-/
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    CERMI_FOX: V praxi funguje. Stalo se mi to u Shelly 2.5 v lete na pude. Vypla spotrebic a odmítala ho znovu zapnout.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PISTA1: shelly ma v sobe teplomer a tvari se, ze by mel mit ochranu proti overheating. Tezko rict, jak to funguje v praxi
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    STEMBUS: Jo z toho mám strach aby neblaflla. Tak sem je trochu potestoval s 2 kW topením (taky odporová zátěž)
    První fotka je switch bez zátěže. (teploty jsou vždy po ustálení)
    Druhá - 1kW spirála. Tady se trochu ohřál čip zdroje jinak všechno ok.
    Třetí a čtvrtá - 2 kW. Teď už to začíná být zajímavý, začíná topit destička na který je relátko. Ohřeje se na těch 57 - 58°C a tam drží, je pravda že v krabičce a ještě v dalším u zavřeným prostoru by to mohlo časem udělat problém.
    Každopádně nebudu to riskovat.
    Objednávám externí měřák energie se sondou a vypínat budu spínáním napětí pro HDO relé. A tyhle switche s měřením hodím k vířivce. Tam jsem do 1 kw, takže budou vpohodě.

TR1
    TR1 --- ---
    CERMI_FOX:
    NOUS A4T venkovn� smart prodlu�ovac� kabel, 2x z�suvka DE/Schuko (bez kol�ku), WiFi 16A, s m��en�m, kompatibiln� s Tasmota (A4T) - OBCHUDECEK.cz
    https://www.obchudecek.cz/detail.php?zbozi=V201799_H_nous-a4t-venkovni-smart-prodluzovaci-kabel-2x-zasuvka-de-schuko-bez-koliku-wifi-16a-s-merenim-kompatibilni-s-tasmota&hgtid=8c9db17d-82ef-4309-ba65-70d47f1c4d9b

STEMBUS:
    Diky za tip,
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TR1: nevis kde se to da koupit? Zaujalo me https://nous.technology/product/a4z.html , ale neni to mozne z toho webu objednat.

Btw ten samci kus te zasuvky vypada nevodeodolny nebo se mi to jen zda a je to v pohode?
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    TR1: https://www.lidl.cz/p/silvercrest-zigbee-3-0-smart-home-zasuvkova-lista-s-usb/p100360354 - rovnou zigbee 3.0 každ zásuvka zvlást (krom USBček) a plná HA integrace - když to budeš sledovat tak v akci se dá sehnat obcas za "polovic"
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    PISTA1: rád slyšim ;)

co se týče těch switchu, tak ano... já osobně mám tohle: https://www.shelly.com/en/products/shop/shelly-plus-1-pm - dává se to do zásuvky/krabice je to fakt malinkatý a vejde se to i do stávající mělký krabice s trochou šikovnosti... narozdíl od toho co postuješ ty to není uplne cinskej šmejd (bulharská firma) ze kterejch já mám fakt respekt si to nechávat doma zapnutý 24/7 a hnát přes to proudy třeba zrovna jako bojler - dle mě otázka času než vyhoříš...

má to plnou integraci do HA i vlastní web lokální rozhraní atd atd....

provozuju doma asi 4 cca 2 roky (k tomu mám jeden spare kdyby něco) a zatím sem krom kdysi jednoho záseku jednoho switch (vytuhnul a nereagoval do restartu) neřešil nikdy nic...

TR1
    TR1 --- ---
    Docela me zaujala tahle polska firma https://nous.technology. Hlavne semi libi smart zasuvky dodavane primo s Tasmotou nebo prodluzovak, kde se da ovladat kazda zasuvka zvlast.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    STEMBUS: Dík za radu, rozjel jsem to na Z2M a šlape to všechno bez problémů.

Provozujete někdo Mini Zigbee/Wifi Switch na měření spínání větší spotřeby, třeba bojler?
    Silový cestičky jsou pocínovaný ty by to měli dát, když budu vypínat relátko jen bez zátěže tak by to mohlo vydržet.
    Ale co mě dostalo jsou svorky, při použití 2,5 vodiče a pokusu o opatrný dotažení se oba šrouby strhly.
    Takže jsem zvolil cestu připájení kabelů, alespoň tím eliminuju budoucí přechoďák.

STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    PISTA1: jestli s tim zacinas tak bych tomu dal ještě jednu sanci sw zigbee2mqtt integraci namísto te cos pouzil...

dle me jeste to ta jedina spravna :) a nikdy sem nezazil problém s jednotkama, vycitanim hodnot atd...

tohle co mas smrdi tim ze se s tim budes patlat pokazdy a to fakt nechces...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PISTA1: Musíš opravit atribut 0x0603 ac_current_divisor, má mít hodnotu 1000. Nevím jak to je v ZHA, ale hledej nějaký clusters, attributes, a tak.

Co za tím máš zapojeno za zátěž? 83.3 W bys tam měl jen s čistě rezistivní zátěží, těch 59 W by odpovídalo nějakýmu spínanýmu zdroji nějaké elektroniky.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PISTA1: určitě je i nějaké správnější řešení, ale najít se mi ho nepovedlo, takže jsem zvolil jednoduché řešení ve formě template helperu s jednoduchým zadáním:
    {{states("sensor.XXX") | float / 1000 }}
    a jednotky si vybereš dle sebe
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Hraju si s HA a pořídil jsem si chytrou zásuvku TuYa TS011F připojenou jí mám přes SONOFF ZBDongle-E a integraci Zigbee Home Automation.

Všechno šlape pouze měření ukazuje bejkárny.

Napětí sedí.
    Proud vlasní hodnota odpovídá, odběr je cca 0,35A. Ale zobrazení je blbost, pokud zkusím změnit jednotky na mA tak to jen ukáže 350000 mA
    Napájení to by logicky mělo ukázat 83,3W
    A čtvrt megawatu jsem taky za 2 dny nejspíš nespotřeboval :D
    je nějaká možost to zkorigovat, aby ukazovala správný hodnoty?

ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    ZORBEN: i kdyz koukam ze vet pro cestinu umi HA dost, akorat asi pres nejakej lepsi mikrofon? nebo vetsi jazykovej model (mam RasPi4B, tak jsem tam dal ten nejmensi u kteryho zminujou moji malinu)
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    mate nekdo funkcniho hlasovy ovladani v home assistantovi?
    rozchodil jsem dneska podle tohodle návodu M5Stack Atom Echo s esphome a pres wyoming protocol whisper doplnek mi to detekuje cestinu asi takhle
    Myslim ze s cestinou to asi s timhle bazmekem nebude fungovat (i kdyz jsem v tichy mistnosti a mluvim par cm od toho) :D

INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Rozvít světla obívá.
    INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:01.540
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Rozvítej tisvětla obi vák
    INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:04.370
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Zapnout tévé
    INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:03.840
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Zapnoudtevé
    INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:02.870
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Zapný tyvl
    INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:02.750
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Zapný tivl
    INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:03.990
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Zapný tady.

s anglictinou se mi aspon 2x povedlo zapnout a vypnout TV, pak se tomu nejak prestalo chtit, i kdyz se zda ze tomu aspon rozumi

INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:04.230
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: Turn on Living Room Light.
    INFO:faster_whisper:Processing audio with duration 00:03.850
    INFO:wyoming_faster_whisper.handler: turn the TV on
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Mam zigbee zarovku, integrovanou do HASS pres zigbee2mqtt. Problem je ten, ze se zacne hlasit asi az po pul hodine od zapnuti. Muzu poslat signal a ten funguje, i se obnovi jeji stav. Ale rad bych udelal neco s tim, at nejlepe posle message hned po zapnuti, nebo ho kontroloval casteji. Nevite nekdo co je potreba prenastavit?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Jak jsem zatím pokročil s HomeAssistant:
    Automatizace fotovoltaiky
    https://youtu.be/gmC2jAN-QiE
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravim,
    nenasmerovali byste mne, co hledam v konfiguraci Home Assistant pokud potrebuji nastavit cidlum minimalni hodnotu co se smi zaznamenavat? Nebo jak oriznout graf zobrazeni na rozsah?
    Mam cidla teploty v dome co obcas vypadnou a vrati v lepsim pripade 0 v horsim -32 stupnu, coz pak uplne rozbije grafy, ktere se pohybuji v rozmezi 17-30 stupnu.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Nejake initial poznatky: Zatim je asi stale nejlepsi volba Husqvarna jako best in class workhorse. Konkretne v mem prostredi dle zadani dole pujdu do Aspire R4, ktera je na WiFi, umi HA a vyhovuje male rozloze, a je to uplne novy model. Modely bez vodiciho dratu vedene GPS a lokalnim radiem jsou stale podle recenzi nespolehlive (Segway Navimow, spatny firmware a zadne API - tedy ani integrace kamkoliv), tedy je prozkoumam po skonceni zivotniho cyklu tohoto kusu, idealne za 10+ let. Robo vacuums jsou na mile vpred oproti sekackam.

Zajimave volby mohou byt asi i Gardena (coz je levny brand Husqvarny), nebo ma skvele recenze Bosch. Ale nejsou smart, a ja proste jako smarthome junkie potrebuju funkce typu "pokud na travniku zaznamena kamera pohyb, zaparkuj" a nebo "Nesekej, pokud prsi", pripadne "Nesekej, pokud bezi zavlaha".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam