• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    JIMX
    JIMX --- ---
    Přemýšlím nad optimalizací vytápění domu, kde jsou 4 obytné místnosti (2 z nich mají 2 radiátory, další 2 po jednom) a nyní jsou všude termostatické hlavice, akorát v obýváku jsou netermostatické a k tomu hloupý termostat na zdi.

Fungovalo by to takto?
    - na všechny radiátory bych dal https://www.alza.cz/aqara-radiator-thermostat-e1-d7442850.htm?o=7
    - k tomu tenhle HUB https://www.alza.cz/aqara-hub-m2-eu-zigbee-ridici-jednotka-d6292129.htm?o=1
    - a k tomu tohle relé https://www.alza.cz/aqara-dual-relay-controller-t2-d7929851.htm?o=1 které by spínalo kotel místo původního termostatu

Představa je taková, že ať si v jakékoliv místnosti nastavím jakoukoliv teplotu, tak v případě poklesu kdekoliv se mi aktivuje kotel a pak už si bude každá hlavice řídit průtok tak, aby držela nastavenou teplotu. S tím, že když budou natopené všechny místnosti na požadovanou teplotu, tak se kotel zase vypne.

Samozřejmě i s takovýma těma vychytávkama typu, že si to řídím přes mobil a nebo si můžu nastavit, že v nějaké místnosti má být přes noc nějaká teplota a přes den jiná ...

+ máte někdo zkušenosti konkrétně s touhle značkou? a jak vlastně funguje zigbee? Využije to stávající wifi síť (kterou mám dobře pokrytou po celým baráku) a nebo si to dělá vlastní síť a do netu to komunikuje přes ten HUB a mohl bych mít teoreticky problém, že to někde nedosáhne?

Předem díky za rady ... jsem IT (+ teoretickej elektronik), ale v týhle oblasti se nepohybuju.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Přičemž samozřejmě je pro SmartThings i HomeKit v HA podpora :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUDOLF: ja jsem tady pred nejakym casem propagoval SmartThings na ukor HA a hadej kde jsem ted :-)
    HomeKit bude urcite dobrej pro lidi, ktery nemaj schopnosti nejakyho vetsiho bastleni, ale jakmile si s tim chces hrat, tak podle me (HK jsem nepouzival) narazis na limity toho co muzes udelat

jsem tenkrat rozjel zigbee2mqtt a rozsirily se mi panenky, pak uz HA byl jen dalsi logickej krok
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    AQUARIUS: https://github.com/nielsfaber/scheduler-component

Případně tohle, když chce člověk měnit plánovaný nastavení v GUI a nemuset se furt hrabat v automatizacích
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Chápu to tak správně, že všichni integrujete přes Home Assistant a HomeKit je v pravěku?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    PISTA1: nastaveni termostatu viz nize, jinak prepinani teplot resim pomoci automatizaci - v zasade rano prepnout ze sleep_temp na home_temp, pokud presence detektor hlasi, ze nikdo neni doma, aktivuje se away_temp, vecer se prepina na sleep_temp; mam ruzne automatizace pro pracovni dny a vikend (pomoci sensor.workday) a pak jeste napojeni na televizi (kdyz deti o vikendu vstanou driv, nez se zacina topit)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    konkretne treba takto (snippet z configuration.yaml)
    climate:
      - platform: generic_thermostat
        name: Kotel
        heater: switch.kotel
        target_sensor: sensor.bme280_temperature
        min_temp: 14
        max_temp: 24
        ac_mode: false
        cold_tolerance: 0.1
        min_cycle_duration:
          seconds: 60
        away_temp: 15
        comfort_temp: 21
        home_temp: 20
        sleep_temp: 18.5
        target_temp_step: 0.5
        precision: 0.1
        initial_hvac_mode: "heat"
    pouzivam to uz treti sezonu, kotel spinam pomoci Wemos D1 mini s relay shieldem, v prikladu je bme280, ale vetsinu doby to jelo na xiaomi bluetooth teplomer.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    PISTA1: generic thermostat je to co hledáš ;)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Nemá někdo v HA udělanej obyčejnej termostat topení, daná teplota v určitý časy a dny týdne, vstup je teplotní čidlo výstup on/off switch pro topení.
    Nějakej nápad mám, ale ať zbytečně nevymejšlím kolo. ;)
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    NAVARA: Ono i u toho Home Assistant některý integrace nejsou schopný reportovat všecko, co by bylo vidět v apce.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    U HA se mi toho hafo ve finále připojuje k tomu 3rd party vendorovi a sensors/control jde přes jejich API, byť je to pro mne transparentní - někde s prodlevou.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Druhá věc, mám tu pár wifi měřičů spotřeby přes zásuvky. Můžu to prohlížet jen přes vendor appku. Existuje nativní Apple HomeKit řešení, kde si projdu historii grafů bez vendor appky?
    dtto. Taková blbost, ale Apple TV měření teplotu, ale nemám historii měření.

Jsme u smart home odsouzený u všech těhle featur na 3rd party?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Čaudy, tip na žárovku kompatibilní s HomeKit, kde nemusím používat vendor appku abych určil intenzitu světla? Plus aby se dalo vybrat studené/teplé světlo. Usecase je, že přítelkyně preferuje více slabších světel a já z toho slepnu a když chci něco přečíst, musím hledat silné bodové světlo. Kdyby to šlo jen ve variantě nastavitelné všechny barvy, tak nevadí.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NYRLEM: na wled ted chysta desku laskakit.cz kdyztak
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CXI: Dekuji, to je presne ono :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    uff povedlo se 🤪

Propojil jsem topení s HA a komunikuje to 😁

CXI
    CXI --- ---
    NYRLEM: Ahoj, taky si s wled hraju. Mělo by to vše makat jak po másle. Koukni zde od 18:20 Multiple Controllers - WLED UDP Sync ... dej to až do konce, to je asi to co chceš ... https://youtu.be/HYdouRHfadE
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Ahoj .. chystam se delat ledkove osvetleni pergoly a koukal jsem na wled s esp32, ktere jde snadno integrovat do home assistantu. Jednoducha reseni jsem nasel jen pro jeden pasek/controller, ale idealne bych tam chtel mit nekolik oddelenych pasku s moznosti vizualnich efektu podle hudby. Ma smysl si to delat sam nebo radeji zvolit nejaka dopredu pripravena reseni typu sonoff? Mate nekdo doporuceni na dobry navod, abych pripadne nevymyslel kolo? Dekuji za podnety ..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Aha tak ne, je to jen nedostatek v appce snad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam