• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Dospěl jsem do fáze, že budu potřebovat zprovozni home assistant (zatím jsem jel Tahoma + Shelly). Doma nemám žádný server, kde bych to mohl pustit. Jaká je preferovaná varianta stroje "nainstaluj, spusť a zapomeň"? Raspberry Pi4 + SD karta? Díky!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Kamera s AI detekcí osob
    🔍 AI bezpečnostní kamera: Frigate + Home Assistant | Levná 4K kamera s chytrým dohledem
    https://youtu.be/MhKyyPILUL4
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    NIXIMOR: to me nenapadlo a ani se mi do toho nechce .)
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    BANANABOY: nezkousel ses koukat jestli nestaci pridat pruzinku k tomu spinaci? Co mam treba doma nejaky ABB, tak jediny v cem se lisi spinace od tlacitek je prave ta pruzinka, vylisky kam ji nasadit tam jsou. Takze stacilo sehnat adekvatni pruzinky a mam vsude tlacitka bez nutnosti menit cele strojky.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    SPIKE411: to jsem nezkoušel

Každopádně mě překvapilo, jak je těžké takovéhle dvoutlačítko sehnat a že je většina velkých výrobců nedělá.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BANANABOY: Jasně, to dává smysl, pokud tím ovládáš přímo motor, tak se to tlačítko zacvakne, abys u toho třeba nemusel stát minutu, než ti žaluzie/roleta vyjede/zajede do koncové polohy (kde to pak zastaví koncový spínač).

Nedá se to zmáčknout lehce, bez toho zacvaknutí? (To by se asi hodilo pro krokování, tj. naklápení lamel.)
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    PREDSEDA: Ty dodavaji nejake random tlacitka a je problem ze od nich nedostanes zadne dalsi kompletace, kdybys k tomu chtel dat treba obyc vypinac
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    SPIKE411: Na to jsem se byl podivat a nazval bych to spis spinac s blokaci. Kdyz zmacknes jedno tlacitko, tak se zamackne a pak tim druhym ho odblokujes do vychozi pozice.
    Pak je jeste podobny modul, kde je pres ty tlacitka napis stop a to funguje podobne.
    V KV jsem byl osobne a hledali jsme to co jsem popisoval a nic takoveho KV neumi dodat ani objednat.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Legrand (Bticino) míval něco podobného myslím v designu Axolute, možná i v jiném, tam se do jednoho rámečku dalo dát třeba 5 těchle modulů (s italskými instalačními krabicemi), ale ten mechanismus se mi nelíbil, byla tam pružina jak kráva a připomínalo mi to nějaký sovětský stroj. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Schneider Electric Nová Unica žaluziové tlačítko bílá NU310718SC 1modul | K&V ELEKTRO a.s.
    https://www.kvelektro.cz/schneider-electric-nova-unica-zaluziove-tlacitko-bila-nu310718sc-1modul-p1794748
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    BANANABOY: zeptal bych se kdekoliv, kde dělají předokenní žaluzie.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    Cau
    Mate nekdo tip na vyrobce, ktery dela s kompletaci dvojite třípolohove tlačítko? Jako je na fotce níž. Řazeni je 1-0-1+1-0-1. Potřebuji čistě manuální (analogové) řešení.
    Fotka níž je Simon 54.
    Takovehle dvojtlacitko nevyrabi ABB, SHNEIDER ani LeGrand, takze hledam kde se da…

MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    VDFLAT: jj, v principu je to malej pocitac, kterej vi stav vypinace (nebo dvou), umi poustet elektrinu do obvodu (nebo dvou), a ma wifi, po ktere se mu da rict, at vypne nebo zapne, nebo se jej zeptat, v jakem stavu je fyzicky vypinac.

nevim, jak presne ten standardni firmware bude ovladat ten druhy shelly, urcite to nejak umi (asi zavola http api na tom druhem). my mame uprostred home assistant, takze kdyz chceme ovladat neco, co k tomu danemu shelly neni fyzicky pripojene, tak proste rekneme home assistantu.

to pouzivame i pro chytre zarovky: esphome umi zkontrolovat jestli ma navazane spojeni s home assistantem, pokud ne, fyzicky vypina/zapina ten obvod. pokud ma, jenom posila zpravu do HA, a ten pak da vedet te zarovce po zigbee. takze se da rozsvitit/zhasnout, i kdyz wifi nebo HA nejede.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    jstli si treba nacpat rozvadec necim jako tyhle moduly? do toho by asi mel jit ahrat vlastni FW? ale to uz by asi bylo levnesi to klasicky PLC nez 30 takovych modulu
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    premyslim jaky system nasadit do bytu kde chceme delat kompletni rekonstrukci, tzn vcetne novy elektriny atd...doted jsem si vystacil s esp32/2866 a tasmotou, esphome + ruzny zigbee hracky pres HA na maline, ale vicemene to bylo z duvodu ze jsem si v najmu nemohl delat co jsem chtel...ted kdyz si budu moct navrhnout sam pripadny dratovy reseni (tzn nebejt zavislej na wifi), co byste doporucili za system?

kolega si do novostavby dal SIEMENS PLC, protoze s tim delame v praci, coz by bylo sice dobry pro ruzny svetla / rizeni vytapeni atd, ale zase blby pro ostatni veci typu TV / rgb zarovky s esphome / ovladani pres aplikaci home assistant apod., ktery bych asi vyuzil...samozrejme pres MQTT vim ze to muze fungovat dohromady i s HA...
    urcite nechci jit do nejakyho Loxone apod, chtel bych mit jako hlavni rozhranni home assitant a zbytek idealne vsechno na jednom systemu (idealne nekde v rozvadeci)
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    MOAN_HARSHAW: Chápu to správně, že tohle funguje jako vysílač i přijímač? Takže mi bude stačít 1 ks za každý vypínač a půjde jen o správné zapojení? Díky.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    VDFLAT: my mame ve vsech vypinacich Shelly 1 a na nich ESPHome. Maji i mini verzi, ty by se mozna s trochou “nebudu to delat” daly nacpat dve do jedne krabice.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    VDFLAT: Shelly ... tam by to melo jit primo nastavit v appce bez nutnosti to jinam integrovat.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Ahoj, v jedné místnosti mám 2 okruhy světel, každý okruh se ovládá jedním vypínačem. Ty jsou na protějším konci místnosti. Rád bych měl v místě každého vypínače ovládání obou okruhů. Sekání nových vodičů mám až jako poslední možnost.

Zatím jsem to vymyslel tak, že stávající vypínače vyměním za dvojité a pod vypínač umístím vždy Somfy transmitter a receiver, abych signál o zapnutí/vypnutí bezdrátově poslal do opačného vypínače. Toto mám potvrzené, že bude fungovat.

Existuje nějaké ne-Somfy řešení? Bohužel se mi podobné prvky zatím nepodařilo dohledat. Jde mi čistě o bezdrátové spojení těch 2 míst, nepotřebuju ty prvky nikam integrovat. Jen se ty zařízení musejí vejít do stávající instalační krabice pod vypínač. Předem díky za radu nebo nasměrování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam