• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAKROUSEK: Ovsem ten Home Assistant je jiny kafe, moc pekna vec, vrele doporucuji.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já to říkal, že to cvaká! :)
    [SPIKE411 @ smart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)]

No a nechceš natáhnout lištama ty dráty někam mimo, popř. tam rovnou dát nějaký vícekanálový topný aktor s TRIACy? :)

Jinak musel bys asi najít nějakou stmívací zásuvku a to jsem teda v EU provedení a Wi-Fi / Matterem nenašel. Ale třeba blbě hledám.
    Řešením by mohlo být schovat do zásuvky stmívací modul. (Ale pak ti tam žena/hospodyně nesmí připojit vysavač, počítač atd.)
    Shelly teda ještě nemá Gen4 s Matterem.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Existuji smart zasuvky nebo vypinace, ktere v sobe nemaji rele, aby to v loznici necvakalo? Nebo budu muset obalit molitanem?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo Home Assistant podporuje taky Matter.
    Ale plně podporuje i klasickou integraci Shelly přes CoAP API.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Jo, taky uz mi to doslo, tak jsem zalozil Home Assistant v Raspberry PI a zkusim to nastavit tak, abych to ovladal lokalne.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nicméně koukám, že Bulhaři o té podpoře Matteru nemají prakticky žádné info na wiki.

Tady aspoň obecně od Googlu:
    https://support.google.com/googlenest/answer/13127223?hl=en

Tipuju, že Makrousek našel tohle
    Google Home with shelly devices :
    https://support.shelly.cloud/en/support/solutions/articles/103000046458-how-can-i-start-using-google-home-
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: To Shelly by snad mělo jít přes Matter (Zigbee nebo Wi-Fi) integrovat do Google Home přímo/lokálně, ale aby to fungovalo nezávisle na telefonu a cloudu, tak bys musel mít nějaký Google Nest hub. (Někde holt musí být ten mozek, kde bude ta logika/vazby mezi různými zařízeními.)
    Immax neznám, Tuya ve mně úplně důvěru nevzbuzuje. :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MAKROUSEK: dej si tam paralelne jeste obycejnej bimetalovej termostat, kterej nastavis na nizsi teplotu... abys mel zalohu pro pripad, ze se v tom orloji neco rozsype, MEDWYN ma pravdu, ale vlastni zkusenost je neprenosna :D
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: Hmm, odvazne. Mit doma ovladani topeni zavisle na internetovem pripojeni a tune API tretich stran bych nepral ani nepriteli.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak jsem to nakonec rozchodil, ale trvalo mi to peknych par hodin. Postup:
    1. Prepinac Shelly od kolegy Spika - pres Shelly cloud integrovan do Google Home
    2. Chytre zasuvky od Immax Neo - pres Tuya app integrovane do Google Home
    3. IR krabicka s teplomerem od Immax Neto - pres Tuya app integrovane do Google Home

Rutiny:
    1) Kdyz teplota na teplomeru mensi nez cilova zapni zasuvku, naopak vypni - v Tuya app
    2) Kdyz zasuvky zapnute, zapni Shelly - v Google Home

Je to porod, protoze ty integrace nefunguji vetsinou obema smery a integrovany jsou jenom nektere funkce, ne vsechny. Je to takovy pokus / omyl.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Dobra, posledni dotaz - ma smysl si porizovat hub, nebo tu automatizaci nechat na nejakem cloudu? Bydlim v Praze, internet tady nepada skoro vubec.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Tak to ja to zrusim a necham si poslat zpatky penize!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Tak kolega trochu mystifikoval, objednával v úterý, ve čtvrtek to odeslali, v pondělí to měl v Balíkovně.
    (Tj. dopravu bral poštou, ne DHL.)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Dobra, objednana ctvrta generace. Protoze ma fyzicke tlacitko, na rozdil od treti generace, presvedcilo me to. Ja mam fyzicka tlacitka rad.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Tak to relé uvnitř má nějaké specifikace, maximální proudovou zatížitelnost, maximální napětí, které snese.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Co pošleš na I, to vyleze z O (platí i naopak).
    Takže pokud připojíš ovládací svorky kotle, poteče tam to, co si tam pošle sám kotel.

L/N je od I/O galvanicky oddělené.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Ja jsem to pochopil. Jenom aby to bylo bez potencialu, protoze prave na tom obrazku dole je napsano tech max 240 V...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    V appce nic jako klema nebude, ale prostě výstup bude klasický switch, ne nějaký pulse/trigger.

Klemu, tedy obyčejný kus drátu, jsem navrhoval na ověření, že ten ovládací vstup funguje, jak si myslíme. :)
    Ale lepší kouknout do montážního návodu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Jasne, je tam zasuvka, pod ni to muzu schovat, s tim nemam problem. Akorat se trochu bojim, abych na ty konektory kotle neposlal 240 voltu a nespalil ten kotel.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Přesně tak.
    Není napájení kotle zapojené do nějaké krabičky ve zdi?
    Možná bys těch 230 V mohl vzít tam, resp. tam schovat i to Shelly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam