• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    uz jsem na to koukal nekolikrat, ze to vypada jako optimalni dashboard na zed (i kdyz kvuli eInku ne uplne levny)
    funguje to i bez toho jejich subscription? ne ze by 100/rok bylo moc, ale smrdi mi to jako vendor lock-in zavisly na dostupnosti externi sluzby :/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MALLOCH001: mám, jeden doma, 4 v práci. Na jeden kupříkladu sypu rozpis zasedaček.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Počasí venku mi tedy ukazuje samostatný panel od Garni a uvnitř AirThing, to bych měl duplicitně
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MALLOCH001: Mám :) Do HA to tedy připojené nemám, ty časové zóny si posílám ze serveru venku, kde mi běhají nějaké skripty.

Snad jediné co mne na tom mrzí je, jak dlouho trvá refersh - musel jsem to zvednout na hodinový update (jinak bych měl třeba 15 min), protože to prostě bliká příliš dlouho.
    Asi bych raději volil černobílý, jestli se refreshne třeba během vteřiny.

MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    Ahoj, nedávno tu byl zmíněný Živý Obraz, tak jsem neodolal a pořídil jsem si ho. 800x480, čtyřbarevný.
    V HA jsem si nastavil autimatizaci, která mi posílá hodnoty z čidel a frčí to dobře:) zobrazuje to i PID spoje, což se ráno, když jde člověk do práce docela hodí.
    Má to tu ještě někdo? Nastavení obrazovky malinko krkolomné, ale dá se.

DACAN
    DACAN --- ---
    BOAR: jeste jsou modely SLZB-MR4 a SLZB-MR5. jaky byl duvod tveho vyberu?
    BOAR
    BOAR --- ---
    ted jsem objednal https://www.homebrainz.shop/p/smlight-slzb-mr3u
    Protoze mam problemy s HA, thread a slzb-06. TOhle by pry melo byt lepsi. Tak jsem zvedavej. Jo a melo by to umet zigbee i thread. Mozna pak budu mit 2x slzb06 k dispozici.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DACAN: ja mam HAOS a je tonad nejakym linuxem bezici kompletne kontajnerovany HA a jako user jsi vlastne odstineny od OSu, samozrejme muzes do OS a neco tam poresit, ale neni to o doinstalovani treba vlastni DNSky/pi-hole, customizaci z apt apod. Mel jsem z toho dojem, jako busybox s nmcli a nicmoc jinyho.

Rozdil v plnohodnotnym Raspbianu a nad nim HAOS vidim jako ze si udelam v OS vlastni HTTP server, kterej bude cist HW devices a mapovat data na JSON vhodnej pro HAOS a to vsechno na jednom stroji vc. VPNky, abych si mohl shudlat veci na dalku. Mohl bych samozrejme k HAOSu pridat druhy RPi a provozovat to na nem, ale meh.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DACAN: haos můžeš upgradovat z interface
    DACAN
    DACAN --- ---
    MARASAN: to je dobry tema do zacatku i pro me. je nejaky rozdil v runtime HA kdyz je nejak exclusivne pusteny na tom jejich HAOSU vs pusteny na jinem os? ja asi problemy s vykonem resit nebudu.
    DACAN
    DACAN --- ---
    EAT_ME: ok, diky. AI mi reklo, ze Zigbee/thread mam dat na okraj, tzn 1 vs 25/26 a consumer wifi si mam dat na 6. a ted me docvaklo, ze kdyz budu chtit jeste chtit mit HA Wifi, tak mam problem :D no mozna bych consumer nechal pouze na 5GHz. dik
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Ja ted teda resim, ze prejdu z HAOS na Raspbian a nad nim HA.

HAOS tak totalne ovladne stroj, ze se tam tezko dodelavaji custom integrace. Konkretne mam vlastni ModBus/RS485, ktera nema primej support v HA a potrebuju to nejak predzvykat, coz s HAOSem je creepy.

Mate nekdo Raspbian a nad nim HA? Jak to bude zvladat RPi4 s 4GB RAMky?
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    DACAN: Určitě se hodí mít pro každou věc vlastní separátní kanál. Osobně mám WiFi na CH1 a 6 a ZigBee na CH25. Thread nepoužívám.
    DACAN
    DACAN --- ---
    ZORBEN: ja planuju dve anteny, asi jsem se nevyjadril presne. o problemech se soubeznym provozem na jedne vim. dik.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    DACAN: osobní zkušenost nemám, ale údajně to umí jen 1 rádio a vybereš si který

ZBT-2 může běžet pouze v jednom režimu - buď Zigbee nebo Thread. Nabu Casa vyzkoušela multiprotocol režim, ale z různých důvodů nefunguje dobře.

Pokud potřebujete obojí, můžete starý ZBT-1 použít pro Thread a nový ZBT-2 pro Zigbee.

Home Assistant Connect ZBT-2 | JirkovyNavody.cz
    https://jirkovynavody.cz/homeassistant/integrations/zigbee/zbt-2/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DACAN: Při nastavování automatizací je jedno, jestli je to zigbee, matter, nebo třeba smarthome přes wifi.
    DACAN
    DACAN --- ---
    kluci, jsem novacek, ke kteremu ted cestuje rpi5 8GB, na ktere chci nahodit HA.
    - rad bych se zeptal, zda kdyz bych chtel zigbee i thread, zda muzu v HA u radii (treba ZBT-2) nastavit frekvence tak, aby se neprekryvaly.
    - druhy dotaz, zda si to nemaluju naruzovo. tzn jestli budu moci Zigbee devices i Thread devices orchestrovat dohromady.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: tento diagnosticky soubor obsahuje jenom Id .. az:
    grep .storage/core.config_entries -e ecowitt
    ukaze "webhook_id"
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Poznate z techto udaju na jakou adresu Home Assistentu /api mel tento Ecowit, ktery si sam smazal nastaveni, posilat data?

TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Živý Obraz - Nový firmware 3.0 je malou revolucí - Chiptron.cz
    https://chiptron.cz/zivy-obraz-novy-firmware-3-0-je-malou-revoluci/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam