• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    JIMX
    JIMX --- ---
    Já bych to zapojil za hlavní 3F jistič; tj. na vstupní straně (tj. z ulice) toho 3F jističe bude to měřící trafo a na výstup (tj. na straně domu) bude připojený shelly; další jistič bych tam vůbec nedával.
    TR1
    TR1 --- ---
    DACAN:
    Na me to schema prave taky pusobi, ze to vyzaduje vlastni jisteni ale na druhou stranu me matou ty vysoke proudy. Pres ty svorky podle me potecou mA. Mam hlavni jistic 25A a tahle hodnota rozhodne Shelly neochrani, maximalne ochrani samotne vodice, ktere se k nemu pripojuji a pokud je to takto mysleno, pak staci zapojeni jak pise ELIJEN. Navic na jednom obrazku jisteni maji, na jinem zase ne.

https://www.shelly.com/blogs/documentation/shelly-pro-3em-3ct63
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DACAN: To je zvlastni. Nekde tam ty pojistky jsou nakreslene a jindy zase ne (treba primo na schematu natistenem na Shelly nejsou).

Ja mam asi starsi verzi, ktera ma vlastni napajeni zvlast (to jedine mam pres jistic).
    BOAR
    BOAR --- ---
    DACAN: pro měření spotřeby potřebuješ:
    - zjistit napětí na konkrétní fázi=připojit jednu fázi za jisticem do Shelly.
    - změřit proud na dané fázi= nasadit na tu stejnou fázi objímky pro měření proudu.
    DACAN
    DACAN --- ---
    ELIJEN: ja ti uplne nevim

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    TR1: Jestli se nepletu, tak ty svorky Va, Vb, Vc jdou na hlavni jistic, ktery meris. Samotne zarizeni potrebuje jen jistic na jednu fazi. Ja ho tusim mam pripojeny k jistici nejake zasuvky, takze jsem nic noveho nepridaval.
    TR1
    TR1 --- ---
    Zdravim panove,

chtel bych si poridit svoje prvni Shelly a to rovnou 3f mereni spotreby Shelly Pro 3EM 3CT 63. Ve schema zapojeni vidim i jistici prvky na svorkach Va, Vb a Vc. Nikde ale nevidim hodnoty proudu, jake to jisteni ma mit. Z ruznych videi a googlovani jsem se dozvedel, ze se pouziva 3f jistic 10A nebo 6A. Jenze ja bojuji s mistem v rozvodnici a 3f jistic mi prijde zbytecne drahy, objemny a navic proudove hodnoty prehnane vysoke, proto premyslim o zakoupeni potrebneho poctu techto svorek a nahradit jistic sklenenyma trubickovyma pojistkama 2A. Vychazi to levneji a hlavne bych usetrit pomerne dost mista.

Myslite, ze je to dobry napad?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VLASTIS: Mám LG a pohoda, funguje to
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    VLASTIS: moje Samsung pracka/susicka to umi
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    ahoj, které pračky jdou integrovat do HA? chtěl bych např i spustit program. nebo aspon odpauzovat.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BANANABOY: Jeste je moznost koupit bezdratove Air motory nebo hloupe motory a k nim dokoupit Air adaptery. Funguje to i bez Miniserveru s ovladacema.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ja mam doma dva typy zaluzii. Somfy a pak takove a tlacitkem nahoru a tlacitkem dolu. Resil jsem to dlouho a nejlepsi reseni je - so tech blbejch dat shelly 2pm treba do krabice. Ta ma ovladani nahoru a dolu a zaroven, kdyz by nefungovala, porad tam jsou ta tlacitka. Somfy jsem taky zkousel resit shelly, ale bohuzel. Takze jsem zbastlil z ESP32 a CC1101 radio, ktere jsem ty Somfy prikazy naucil a ono to funguje bezudrzbove uz pres rok.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Umí to někdo porovnat se Shelly Shutter? Tam stačí přivést napájení, ovládání je přes wifi.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BANANABOY: Na digitální výstupy (relé), ne analogové.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    Jeste teda treba dodat, ze v ramci Loxonu jdou zaluzky vyresit dvema zpusoby.
    A) jdes cestou “hloupych” levnych motoru, kdy tahas hvezdicove kabely 4x1,5 ke vsem pozicim zaluzii a ovladas to pres analogove vystupy na loxone miniserveru nebo extensionu
    B) kupujes zaluzie s loxone motory, ktery uz se ovladaji v ramci Tree, tzn retezich je za sebou a napajeni muzes slucovat dle prikonu. Cenove vyjde var A o neco levneji.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    MARASAN: Ano, dělají víc motorů, dneska se používají hlavně ty radiové IO, protože tyhle obyč bez nadřazeného systému můžeš ovládat více méně jenom tlačítkem.
    Problém s těmi chytrými je ten, že se občas zblázní a nejdou napojit na nadřazený systém, protože to rádio nemá žádný pořádný standard, takže je k ničemu jinému než jejich systému nepřipojíš...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    STETKINS: co ja mam Somfy, tak upa v klidu 4 draty: zem, nulak, nahoru, dolu.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    MARASAN: IO motory ne. Právě se jich budu zbavovat a nahrazovat to obyčejnýma s kombinací loxone...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam