• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: MAKROUSEK: Dík, divný, fakt by mě zajímalo, co je to za motor/systém. Dodavatel není schopný ti to říct? Někde na objednávce/dodáku apod. to není?

Přijde mi, jako by bylo špatně nastavený ten spodní koncák a motor se pořád vlastně snažil tlačit. Není slyšet, že by se ten motor točil, i když už je roleta/žaluzie zavřená? Možná je tam prokluzující spojka jako ochrana. U žaluzií jsem to ještě neviděl, ale u různých lineárních pohonů apod. u motorizovaných držáků na televize apod. jsem to viděl, takže si to dovedu představit.
    Nebo tam koncák není a počítá to s tím, že prostě pustíš tlačítko ve chvíli, kdy vidíš, že roleta/žaluzie je zavřená.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Nahoru to hezky vypne a bere 0 wattu, ale dolu i kdyz se to uplne zavre, porad bere 86 wattu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Hm, tak nahoru se mi nakalibroval a dolu to porad tlacilo, takze napeti nekleslo.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Jo jasně.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Aha, takze profil zarizeni: zaluzie?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Detekovalo to při kalibraci obě polohy vždycky napoprvé (relé v Shelly modulu vždycky vypne), pak si to ještě několikrát znovu projede, včetně zastavování v nějakých mezipolohách.

Je tam i možnost nastavit maximální délku sepnutí a tu prahovou hodnotu.

Pro zajímavost, když točí, tak ten motůrek žere 120 W, což mě trochu překvapilo, je na tom lehounká látková roleta.

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: A jak dlouho to tedy ma clovek nechat zkouset tu konecnou polohu? Nebo ji to detekuje okamzite, jakmile poklesne napeti?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    FYI vyzkoušeli jsme teď roletový trubkový motor (pro vnitřní použití) Somfy Sonesse 40 WT s Shelly 2PM Gen3 (už je Gen4, ale pro tu by někdo musel zajít do skladu :D) a kalibrace času a detekce koncových poloh funguje správně.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    SPIKE411: Schneider Sedna? :) Zároveň, co mi elektro mástr říkal, tak Schneider VS ABB nebe a dudy.... ale to už jsme trošku jinde tématem asi :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Samozřejmě dvojitý, takže 1/0+1/0.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    STEMBUS: Jo chceš tlačítka (s pružinkou, monostabilní), tj. 1/0, ne vypínač/spínač (bez pružinky, bistabilní), tj. řazení 1.

A jen tak do pléna nadhodím jistě kontroverzní myšlenku: jsou i míň hnusný designy než ABB Tango. 🙃
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    chci tam Z lamely a bude to typ 1 (nejjednodusi a nejlevnejsi no...) nicmene ted jsem jeste narazil na srandu s vypinacema - možnosti 1 + 1 s blokací nebo 1/0 + 1/0 s blokací :D počítám, že ta druhá možnost je ta správná v kombinaci s Shelly vid?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    STEMBUS: On i tak úplně hloupý není, má elektronické koncáky (funguje na bazi počítání otáček), ochrany a nějakou drobnou „inteligenci“ (možnost aktivace/deaktivace funkce automatického vyrovnání, ale jinak v zásadě: teče proud – točí / neteče proud – stojí. Ovládá se tím samým proudem, kterým se motor napájí. Nemá třeba separátní 24VDC ovládání. Mají teda různé verze / generace. WT, WT Protect, 2WT… v tom už přehled nemám, čím se liší.

To chování, které chceš, ti dělá Shelly (případně jiný podobný modul pro ovládní žaluzií). Podržíš tlačítko dlouho - pošle žaluzii do koncové polohy daným směrem. Stiskneš tlačítko krátce - pokud žaluzie jede, tak ji zastaví; pokud stojí, tak pošle krátký pulz pro naklápění lamel.
    (FIBARO třeba mívalo tu logiku naopak, v novějších modulech to jde myslím obrátit.)

Jinak zajímavé je podívat se taky na různé typy konstrukce žaluzií - lamely C, Z, S, poskytují různé úrovně stínění a tepelné izolace, některé se naklápějí jen jedním směrem, jiné se naklápějí oběma směry (takže ti může dovnitř víc svítit slunce, ale zároveň máš soukromí), můžou/nemusí mít vodicí lišty (zvyšují stabilitu, odolnost, bezpečnost, ale je potřeba je čistit, jinak se zadřou), základní se ovládají pomocí pásky + žebříčku (typ 1), sofistikovanější mají naklápění řetězem/řemenem ve vodicích lištách (typ 2) a nakonec můžou mít i zdvih i naklápění do vodicích lišt a můžou jezdit s otevřenými lamelami (typ 3)…
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    SPIKE411: vypínače už mám ready a omítka už je natažena, tedy.. pozde :) ale jak říkáš, případně se to dá udělat wireless vypínačema :)

motor je práve to co teprve budu objednávat, proto se ptám na zkušenosti.. a říkáš že standardní "hloupý" Somfy je ten nejlepší a se Shelly by měl fungovat spolehlivě a plnohodnotně? To je to co mě zajímá hlavně no....

tušíš jestli to má fce jako třeba "Dvojklik" vyjede až nahoru/sjede až dolu atd? Jestli to umí už přímo ten motor? A tedy počítám, že hlavní princip toho kdy Shelly pozná že je nahoře a dole je že spadne odběr na nulu (pokud to funguje viz makrousek :) a tím se to celé dá v automatizaci řídit, right?

díky moc
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    STEMBUS: Ještě k umístění ovládání žaluzií – nic ti asi nebrání připojit paralelně více tlačítek, takže mužeš mít ovládání jak u okna, tak u dveří.

U venkovních žaluzií bys měl mít taky přinejmenším nějaký anemometr pro nouzové vytažení (a ideálně i blokování*), pokud bude překročena výrobcem předepsaná rychlost větru.
    Anemometr můžeš pořídit s digitálním výstupem (relé, na přístroji jsou pak potenciometry, při jaké rychlosti a za jak dlouho se má to relé spínat/rozepínat), analogovým výstup (0-10 V), popř. nějakým API (WeatheFlow Tempest) nebo sériovým rozhraním (Elsner Elsner P04/3-RS485).

(*Blokování, aby někdo – uživatel nebo automatizace – tu žaluzii zase nezatáhl, když je v poplachovém stavu. To mají třeba KNX aktory, Shelly pokud vím blokování na úrovni modulu/aktoru neumí.)

Meteostanice s měřením venkovního osvitu a teploty se může hodit pro sofistikovanější automatizaci (k té se tedy hodí i měření vnitřního osvětlení, teploty, detekce obsazenosti, ale to se řeší spíš u kancelářských budov) např. pro kompenzaci tepelných ztrát/zisků nebo pro zabránění oslňování.

Viz taky první odkaz zde:
    [SPIKE411 @ smart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)]
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: To takhle online nezjistim, motor je zakapotovanej, proste ho tam namontovali. A Shelly sice ukazuje odber, ale ne online. Zkousel jsem nekolikrat to vymyslet, jak Shelly rict, ze je roleta uz zavrena, ale nedokazal jsem to, takze to resim tou HA automatizaci.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Popř. napiš, jaký je odběr při jízdě a když je to zastavené (než ti to vypne HA). Jestli je mezi tím nějaký rozumně měřitelný rozdíl.
    Můžu jim zkusit poslat požadavek na funkcionalitu, aby přidali nějaké nastavení hranice, kdy to odpojí výstup, když odběr spadne pod tuto hranici (ale ne na nulu). Ale hodily by se mi k tomu i nějaké ty detaily jako co je to za motor a žaluzii.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Teda ten koncový spínač teda nemusí být součástí motoru, ale mechanismu žaluzií. Mám tu třeba nějakou žaluzii ISOTRA, kde je přinejmenším pro horní polohu skutečně mechanický čudlík, na který zatlačí lamely žaluzie, když vyjedou úplně nahoru, a dojde k přerušení obvodu. (Přiznám se, že ale netuším, jak mají vyřešenou spodní polohu, to mi zůstává záhadou. 🙃 Tipuju, že to bude nějak souvislet s těmi vodicími lanky.)
    Ale mám tu taky nějaký motůrek na vnitřní stínění, který má nějaké elektronické koncáky v sobě (ty je potřeba nastavit tak, že se myslím na okamžik pošle fáze do obou směrů).

Jinak logika v Shelly funguje tak, že jakmile detekuje nulový proud, bere to jako že pohon byl odpojen koncákem. Jakmile detekuje „nekonečný“ proud, tak to bere jako zaseknutou žaluzii a vypne napájení, aby nedošlo k poškození. (Tuším, že tam je snad nastavitelná hranice proudu, ale možná si to pletu s FIBARO/Yubii.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Víš typ toho motoru, kde ti to nedetekuje tu koncovou polohu? Zajímalo by mě, jestli to má elektronický koncový spínač, nebo proč to pořád detekuje ten malý proud.

S oblíbenými Somfy J4 WT by neměl být problém (ovládání přímo napájením vinutí motoru 230V jedním nebo druhým směrem). Somfy RTS nebo Somfy IO samozřejmě nebrat.

STEMBUS: Zvážil bych, zda nechceš ty dráty k ovládání žaluzí přitáhnout k vypínačům na světla (tj. ke vchodu do místnosti). Nemusí to vyhovovat všem, ale za mě je teda benefit, když nemusíš chodit přes celou místnost až k oknům (a mnohde se ještě vymotávat skrz nějaké závěsy a záclony), abys vytáhl žaluzie.

Mimochodom, teď mají i pohon na závěsy/žaluzie.
    https://www.shelly.com/products/raex-automated-curtain-system
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STEMBUS: Ja jsem resil presne tohle, mam doma patery zaluzie s Shelly a jedny se Somfy. Par info - u nas maji motory, ktere vedi, ze je konec a i kdyz dal mackas tlacitko (nebo Shelly), motor uz nejede. I kdyz bohuzel bere trochu proudu, takze Shelly nepozna, kde ma motor konec. To nevadi, ja mam vsude automatizace v home assistentovi, ktere shelly po vterinach, kolik trva plne vytazeni a zatazeni, vypnou. Taky mam automatizaci, ktera hlida, aby se nepustily oba smery najednou (kdyz se pusti jeden smer, druhy to vypne). Co se tyka ovladani tlacitky, funguje to tak, ze tlacitka jenom rikaji shelly, ktery kanal pustit, takze funguji stejne, jako appka nebo webpage. Pokud jsou zaluzie v mezipoloze, muzes bud manualne dorazit do konce a shelly z appky vypnout nebo klidne nechat dobehnout tu automatizaci, motoru to neublizi. A kdovi, treba budes mit vic stesti nez ja, a tvuj motor fakt prestane brat kdyz se dorazi a shelly se na to bude umet nastavit sama. A je to uzasne, muzes pak automatizovat - sviti slunicko, zatahuj. Kdybya byl z Prahy, mohu ukazat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam