• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    KAMIONG: Určitě to půjde. S námi z počátku táta moc nebýval, a zvládl to rychle.

TABBY: Nepoznám, teda ne podle zvuků které by tomu předcházely. Čurání, kakání i krkání předchází stejné projevy, které se mění i s časem. Vrčení, pištění, a momentálně natahování se za mnou a tření si nosu :)

KOTENCE: Já bych řekla že nehrotit to, jak píšeš, je taky hodně důležitý.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Ja se starsi dost sledovala signaly a pokakany plenky nebyly tak od dvou mesicu skoro vubec. Ale bez pleny byla jen v postylce (na plene). Ted u druhy nemam tolik casu, takze davam na nocnik, kdyz se krouti, po spani a kdyz ji podchytim suchou. Uz to tak nehrotim, starsi zacala spolehlive chodit na nocnik stejne az v roce a pul doma a venku jeste pozdeji. Vyhoda jsou hlavne ty prdy u mimina, plenky bez hovinek a navyk delat to mimo obleceni. Nejlip to funguje v satku.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Zarazilo mne, ze v zahranici (godiaperfree.com) rozlisuji zvuky (prompting sounds) pro curani a stolici. Poznate, k cemu se dite chysta a ty zvuky tomu prizpusobujete?
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAMIONG: He? Nejstarsi dceri bude osm a nejak si nedokazu predstavit, co by s tim miminem jako delala? Vzdyt je na ni tezky.
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANCHA: Na základě níže popsaného fakt ne. Vem si, ze vetsina sveta pliny nevede. (Navic, ja jsem exematik, a nehodlam to u deti pokouset. Taky nestojim o gynekologicke a urologicke zanety.) V dobach, kdy nebyly pracky a pliny se praly v potoce ci vyvarovaly na plotne, byly i plenkovane deti bez plen na roce. Paac to nebylo udrzitelne.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    SANCHA: Já jsem mámě říkala, že co jinýho by matka měla dělat, než pečovat o dítě? Jenže naše máma si četla. Sestra byla hodná a když jsem se narodila, bylo jí šest, takže se o mě vesměs starala ona a máti měla veget ;).

SANCHA: Tatínek pracuje jen odpoledne, takže dopoledne bude s námi a doufám, že se naladíme oba a půjde to.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Hele a pochybovali jste někdy o tom, jestli to je dobře, že je dítě bez plenky tak brzy? Jestli to dítě třeba nestresuje nebo tak?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    TABBY: jojo. No mne pripadalo vtipny, ze u starsiho, kde jsem BKM nepraktikovala, komentovalo okoli (babicky, znate to), jaktoze JESTE nechodi na nocnik (zacal asi ve 2 a 1/4 r). U mladsi zas bylo halo, proc ji UZ tryznim s nocnikem.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TABBY: No, to taky. A nebo když je s tátou, a já třeba z vedlejšího pokoje slyším, jak začne dcera protestovat, vzteká se, a on vymýšlí, jak ji zabavit, utišit, (s dobrým úmyslem) a po pěti minutách slyším 'jejej..' a táta si jde převlíkat tričko :D
    TABBY
    TABBY --- ---
    FUNTL: "Legrace" je, ze by spis volali socialku na tebe nez na experty, co nechaji dite v jedne pline 12 hodin...
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANCHA: U nas jsou teda nehody dusledkem budto toho, ze dite je unavene (navecer), nebo kdyz nestihnu dorazit - typicky resim neco s dalsimi detmi. Ale pozitivni je, ze pokadena plina byla naposledy v cca dvou tydnech. Potom je to latkovani velmi pohodlne :-) [Pravda je, ze nejstarsi, jakmile ji byl ve veku 5 tydnu predstaven nocnik, uz na velkkou do pliny nikdy nesla, a moc se nam ulevilo, paac najednou prakticky zmizely "prdiky", coz v jejim pripade byla neochota kadit do "pelisku".]
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    SANCHA: jojo, u nas se seslo dite nerozene v unoru s nutnosti vozit starsiho autem cca 20 km do skolky. Takze zabehly harmonogram byl vystoupit (na sidlisti za ranniho provozu) a dat vycurat. V case predjarnich pliskanic, kdy mimino melo tri kila, to na kolemjdouci pusobilo znepokojive.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TABBY: Já kolikrát měla strach, že na mně pošlou sociálku, hlavně když ještě pořádně nedržela hlavičku .)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    KAMIONG: Z počátku jsem byla s dcerou celý den tak jako tak a spíš než to jestli chce nebo nechce čůrat, jsem sledovala signály nespokojenosti (což je asi přirozené), a jedním důvodů nespokojenosti krom hladu byla taky potřeba čůrat, kakat, mokrá plenka, nebo odříhnout. Teď (7měsíců) se hlásí dost neodbytně když potřebuje (na ven mívá plenku, ale čůrat do ní nechce), ale doma se někdy klidně vyčurá na podlahu. Třeba když se jí nechce nebo když má něco zajímavého na práci:)
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Synchronicita zafungovala - aniž bych se matce zmínila o tom, že chci bezplenkovku zkusit(jevila se už z toho, že mám v plánu používat látkovky), tak včera sama přišla s tím, že viděla pořad v televizi o ženských, které nepoužívají pleny vůbec a celý den jsou s dítětem a sledují, jestli nechce na záchod. Že nedělají nic jiného a že je to přece děsný. Řekla jsem na to, že na tom nevidím nic špatnýho, když se matka dítěti věnuje. O BKM vím zatím pár týdnů a ještě jsem to nestihla hlouběji prostudovat ( mám ještě pár měsíců čas), nicméně opravdu jste s dítětem celý den a sledujete ho, jestli nedává signál na čůrání? :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    TABBY: melo ctvercovku se svrchnakama. Nejak jsem se navykla na tento model (pres toto proste kalhoty/puncochace bez laclu, ksand a spol.), a pak ty rychloprdky vlastne situaci nijak neulehcily. Jeste k tomu jsem mela jen jedny, takze mit specielni svlikaci techniku pro pripad rychloprdek a jinou pro zbytek mi prislo prilis vysilujici.
    Konkretne to asi byly ty Farmers ci neco velmi podobneho - http://www.branakdetem.cz/detske-bkm-kalhoty-s-manzetami-cervene-farmers.htm. Kdyz tak na to koukam, tak ty odklapecky - https://www.mokoshop.cz/cs/obleceni/obleceni-bkm/genapants-splitpants-mit-klappteil-baumwolle.html - by mozna moje dilema resily lepe. Je tam ta odklapeci cast, coby aspon nejaka sava vrstva.
    Tak preji stastnou ruku pri vyberu :)
    TABBY
    TABBY --- ---
    SANCHA: Rozumím :) Můj 'rekord' - zachodovani pulrocniho ditete do snehu pri -15 na MS sveta v lyžování.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    TABBY: Jo, nepřirozené věci :) si představuju sebe s 3měsíčním miminem listopadu jak ho vytahuju ze šátku na čurání, do toho kabát, batoh a nedejbože deštník.. no těším se na jaro.
    TABBY
    TABBY --- ---
    No a samozrejme Fler. Ach!

TABBY
    TABBY --- ---
    Jinak teda linky na rychloprdky, co jsem zatim s vydatnou pomoci odsud z klubu objevila (razeno od nejdrazsiho k nejlevnejsimu):

Obleční BKM - Oblečení - Mokoshop ČR
    https://www.mokoshop.cz/cs/obleceni/obleceni-bkm.html
    http://www.branakdetem.cz/brana-k-detem/bezplenkovka (Farmers, Lotties a Iobio)
    Dětské kalhoty pro BKM | Farmers.cz
    http://www.farmers.cz/detske-kalhoty-pro-bkm/
    Sommi.cz
    http://www.sommi.cz/?pgid=oblecenideti#rychloprdky

Mozna by to slo dat na nastenku, aby to pripadni dalsi zajemci meli snazsi?

TABBY
    TABBY --- ---
    FUNTL: Dite melo latkovku, jakoze se svrchnakama, nebo myslis nejakou min. plenu? U starsich deti jsem mela ctvercovku na osminu plus vlneny obdelnik zapnute do bodycka a ve spojeni s rychloprdkama nebyl problem. (Akorat jsem si je tehdy sila sama, v ruce, a byly takove... nehezke. Takze bych ted chtela nejake pekne, at mne s tim okoli neprudi, ze delam s miminem "neprirozene" veci a navic ma kvuli tomu seredne kalhoty ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam