• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

    Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.


    Otázky do pléna:

    Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

    rozbalit záhlaví
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Už je to dlouho co se tu diskutovalo, ale i tak mi snad někdo odpoví.
    Co děláte když vás dítě naschvál počůrá?
    Příhoda z dnešního odpoledne. Syn, je mu 5 měsíců, se vzbudil z odpoledního spaní. Rozladěn, že jsem v jiné místnosti mně naléhavě volal. Přiběhla jsem a chvilinku pochovala a už ho dávám na nočník. Řve že ne, a tlačí zadek nahoru = chci pryč. Ok. Dávám ho nazpět na přebalovací pult, nandávám mu plínku a v ten moment vystřelí proud moči. Co se dá tak chytím do plínky a směju se. Ale moc nadšena nejsem. Úplně nevím jak reagovat. Jasně mi dává najevo, že umí zadržovat avšak sem tam použije moč “proti mně” a jeho otec to pak komentuje slovy “dobře si jí to nandal” - protože on se bezplenkové metody neúčastní a sem tam co to zkoušel tak s ním ani nečůrá, takže to hodnotí jako ztrátu času.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    AJDA: děkuju moc!
    AJDA
    AJDA --- ---
    PROMETHEA:
    PROMETHEA: Po spaní vysazovat i když bude plena počůraná. Nemusí bejt dočůraný všechno a taky si zvykne, že se po spaní chodí čůrat a naučí se počkat si na nočník. Kakání nemusí být nutně vždycky ve stejnou dobu. U mimča 10 měsíců starýho se už dá celkem v pohodě vypozorovat že se chystá kakat. Přestane si hrát nebo ukončí jinou činnost kterou právě dělá a začne tlačit. Dávat čůrat před jídlem a po jídle, před a po spaní, před procházkou a po procházce atd. Na FB je přímo skupina na BKM zaměřená, tak bych zkusila i tam. Třeba někdo poradí přímo jak začít ale 10 měsíční mimčo už sedí tak už bych dávala rovnou na nočník
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Zdravím, už dlouho jsem tu nebyla, ale chtěla bych s 10-ti měsíčním dítětem začít bezplenkovku. Jako minimimi signalizovala čůrání, ale to jsem nějak nerozvíjela, protože jsem neměla kapacitu. Jak začít?

    1, látkovky na doma
    2, pokud bude po spaní suchá, tak vysadit
    3, zkusit vysledovat timing kakání

    Ještě nápady? Potřebuju nakopnout k začátku.
    Nebo třeba dobrej link, kde k tomu je trochu povídání...??
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JANCAA: Jojo, na světě jsou mnohem zajímavější činnosti než vyměšování :D
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    SANCHA:
    JANCAA: Tak já už na to radu mám. Stačí si postěžovat na nyxu... Dnes odpoledne se mi totiž vyčůral i vykadil do umyvadla :-D.. snad po měsíci.. neuvěřitelné! :-)
    Díky za odpověď. Uklidnilo mě to. prostě je tím teď obtěžujeme :-)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JANCAA: Máme to podobně. Nenutím, když nechce, radu nemám, dávám plínu nebo nechávám doma bez plíny a utírám loužičky.
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Zdravím, potřebuji zde něco prokonzultovat, snad mi někdo poradí... mám 9-měs. syna a už pár týdnů mi bojkotuje BKM, ale naprosto.. Pamatuju si, že když byla v tomto období dcera, tak taky bojkotovala.. jak začínala lízt, tak ji nočník prostě nezajímal.. ale ta se mi aspoň občas - třeba jednou za dva dny do nočníku vyčůrala/vykadila... Syn prostě nechce vůbec, už ani nepamatuju, kdy se mi naposled vyčůral mimo plínu. Bojím se, jestli už to nezapomněl za tu dlouhou dobu... Zkoušíme to, ale prostě odmítá... když nakojím, zkusím to - nechce. když po hodině vidím, že má pořád suchou plínu, zkusím to znova s tím, že teď už přece musí, ale propíná se a odmítá... Přitom nám to před tím tak pěkně šlo...Měl jste to někdo podobně? máte někdo na to nějaký doporučení/radu? Moc díky...
    OXIS
    OXIS --- ---
    Nehodily by se někomu kalhoty na BKM? Objednávala jsem tady http://www.sommi.cz/?pgid=oblecenideti#484
    a nikdy nepoužila, nebo možná jednou na vyzkoušení a zjištění, že mi to s nimi nejde.
    Velikost rostoucí 68 až jeden rok, psala paní. Bavlněné tmavě modré s pruhovanými náplety za 150, červené merino za 300. Za oboje najednou 400 plus pošta.
    AJDA
    AJDA --- ---
    Milé maminky, moc ráda bych získala nějakou radu jak začít BKM. Jsem docela bezradná čeho se chytit. Mám 2 měsíčního chlapečka. Zkoušet dávat na nočníček po probuzení u nás moc nejde, protože malej přes den téměř nespinká, kromě procházky v kočárku. Před papáním mívá plenu počůranou a nic dalšího už nevyčůrá a po papání většinou taky. Nechávat ho rozblenýho abych zjistila kdy asi tak čůrá nemůžu protože máme kvůli nevyvinutým kyčlím široké balení ve kterém musí být mimo koupání pořád. To docela i ztěžuje kontrolu plenky a zkoušení dávat na nočníček. Široký balení vůbec nemá rád a někdy je dost problém mu ho připnout tak jak je potřeba. Dost často se z něj snaží vykroutit, tak že takový to protahování a propínání když miminka chtějí kakat dělá často, protože tim se mu široké balení uvonlí a může se víc hejbat. Za jakoukoliv radu budu moc vděčná
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    za poslední tři dny pětkrát úspěch. Mám z toho radost. sice je plena mokrá vždycky, ale aspoń něco... malému jsou dva měsíce
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Ma nekdo prehled, v jakych casovych odstupech chodi deti v jakem veku na malou?
    U dcery bylo nejdriv tak 20 min (kol pulroka), pak tak do 16 m pul az trictvrte hodky, nedavno hodina/hodina a pul, a to jsem si rikala, ze uz je super, a krasne jsme fungovaly bez plenek.
    Ted ale nechce moc pit, a intervaly se zvetsily na ca 2,5 hod (objemove je ale tekutiny fakt hodne).
    Neresila bych, kdybych nemela pocit, ze malo pije...dekuju
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    NEMESISS: a prechod na nocnik, tedy kompletne bez plen, myslis v jakem veku? V tech 5m?
    BODY_SUIT
    BODY_SUIT --- ---
    SANCHA: nad tím pídí nocnikem jsem taky nejdřív dumala a pak zjistila, že je to o náklonu, kdy se tam jednoduše vejde prdka se vším vsudy. a i polospící v noci neni problém se trefit. Nočník nemůže být ve vodorovné pozici, pak jde všechno ven.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    jinak zpetne videno, bkm u nas skvele zafungovala v tom smyslu, ze prechod na nocnik byl v poho vlastne jsem nikdy neresili zadny vymesovaci problem. (krome cca tydnu, kdy nocnik bojkotoval a ja prijala "radu" Kotence odsud ve smyslu "nech ho byt" - DIKY! :)

    co me ale zaskocilo, bylo, jak to rychle zaclo fungovat a jak si na to dite zvyklo - zacali sme s bkm v 5 mesicich a okamzite zacal odmitat vymesovat do plen, coz v praxi znamenalo krome x nocnich kojeni jeste stavani asi 2x na curani. to me dost vycerpavalo. taky po tom 2. vstavani (vetsinou mezi 4. a 5. rano, doprovazeno hysterickym brekotem a curanim asi litru tekutin) mival problem usnout. proste vycerpavajici. nevim, mozna by to bylo jiny, kdyz bychom zacli driv nez v tech 5 mesicich...
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    SANCHA: taky sme ho nepouzivali, proste to prakticky neslo. meli jsme varianty:
    a) venku kdekoli
    b) nouzovka - na "prebalovaci podlozce" - treba na pline a pod tim igelit (chytala sem tim), ale to neresilo otazku pradla
    c) vana/sprchac - doma vesmes jen toto, vetsinou to nevadilo ani na navstevach..
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    JANCAA: to zni dobre-podle toho, co popisujes, to u nas bude nejspis mezifaze, nez si zvykne...i kdyz treba bude trvat dyl nez kdyby behala nahata
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    PROMETHEA: Návleky taky máme, ale používali jsme je spíš loňskou zimu v kombinaci s plínkou. Teď, když už jí chci oblíknout, tak volím spíš gatě s kalhotkama pod tím.. Myslím si, že návleky by si pročůrala stejně, kolikrát jí to teče po nohách. Ale jak je oblečená nebo má tréninkový kalhotky, bere to, jako by měla plínu a čůrá do plíny (jako psala Kotence).. Ale nějak se přes to přenýst musíme, takže jí občas oblíknu a zkoušíme vychytávat nočník dřív, než se počůrá, aby si zvykla na to, že je normální nosit gatě, čůrat do nočníku a že ty gatě maj zůstat suchý :-)
    Už si docela zvyká - před týdnem jsme byly na vánočním "večírku" bývalých kolegů, malá měla plínu a za celý večer se do ní nevyčůrala, chodila vždycky se mnou na záchod, tak jsem jí nechávala vyčůrat do záchoda. A to jsem si právě myslela, jak tam furt něco pila a byla zaměstnaná lidmi, že si na nějakej záchod ani nevzpomene :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    JANCAA: ja si teda nechavat uplne nahatou netroufnu...ale z bkm je dobrej tip-detsky navleky (baby legs)
    Ja si je udelala domo róbo z mých podkolenek.

    Knížka nevim jak bkm, ale moje ucitelka jogy a zaroven trenerka na panevni dno čtení nedoporučuje-protoze pak tam clovek stravi delsi dobu a svaly se uvolni na delsi dobu nez by bylo nutny..u deti mi to ale prijde zatim nepodstatny protoze tam jde o to, udrzet je aspon chvilku v klidu :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KOTENCE: právě. Mám pocit, že kdybych to nechala víc na ní, rychlejc jí to docvakne...dokonce jsem četla, že děti vyloženě to ptaní se jestli musí otravuje...a je fakt, že u nás je vždycky odpověď "ne" :)

    JANCAA: ja ani nevim, jestli jsem ještě v rámci bkm (když už jde skoro o klasický učení na nočník)..u nás je jen rozdíl v tom, že z Bkm presne vi, co a na co je nocnik, a umi ho pouzivat...ted jen vymyslet spravnej pristup adekvatni pro jeji vek...zabrani do hry nebo ve vzteku jde taky vsechno do kalhot
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam