• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

    Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.


    Otázky do pléna:

    Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

    rozbalit záhlaví
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: držím palce, naše mladší to měla podobně, pak ji nočník přestal bavit, ale pořád občas hlásila, že čůrá nebo kaká do plíny. Ted, v roce a půl, když už výjimečně něco ohlásí a já jí jen tak mimochodem připomenu, že může na nočník, tak mi odpoví velmi odhodlaně "neci!" :-).

    Ale věřím, že u vás to může být jiný, jsem chtěla jen pobavit :-)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Tak nějak nevim, ta bezplenkovka... Naše roční nočníkově zanedbávaná se občas hlásí, že chce na nočník, a pak tam opravdu něco udělá. Dávám jí teda od miminka po spaní (ale jenom, když má dobrou náladu) a snažím se vychytat kakání, ale většinu času jenom přebaluju a prdím na to. Říkám si, že jsem to s tou první zbytečně hrotila, dávala jí jako mimino na zastávce do sněhu a podobný vylomeniny. Jako ušetřila jsem spoustu plen, ale tahle druhá nejspíš celkově nebude s nočníkem pozadu...
    To jen tak mimochodem :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SANCHA: aha, tohle jsem nikdy nezazila, dekuju za osvetleni
    Myslela jsem ze jde o ten podminenej reflex-ze dite pak cura na hlasku ccc i kdyz nemusi nutne
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    tak kolem pul roka zacaly dceru zajimat jiny veci a prestala signalizovat, pricemz curani nesignalizovala nikdy moc vyrazne…se zavedenim prikrmu jsem doufala, ze se zase k bezplenkovce vratime…prekvapive nam ale ted funguje vic curani nez kadeni.
    ale…kdyz ji vezmu na prebaleni a plenka (latkovka) je sucha, reknu ččč a vidim, jak zkousi - kdyz potrebuje (a to je vetsinou), vycura se. takhle jsme schopny preklenout treba cely dopoledne se suchou latkovkou,
    ale kdyz ji nevezmu a nerozbalim, bez mrknuti oka jde vsechno do plinky, a mokra plina ji vubec nevadi

    ptam se sama sebe, jestli je to jeste BKM nebo spis uz trenink na curani, kterej zname z drivejsich casu a proti kterymu se BKM vymezuje….
    SIG
    SIG --- ---
    SANCHA: asi je to taky tim ze to ted neni s kazdym kojenim jako driv, a jak rikas nejakej nocnik je to posledni cim se potrebuje zabejvat. i to kakani mame takovy nahrane. poznam to na ni, jednou rukou se ji snazim udrzet rozbalenou na miste a druhou za vydatneho halekani NEKAKEJ NEKAKEJ NEKAKEJ lovim misku pod posteli s naslednym viteznym vykrikem TED Kakej :D nastesti to obe berem s humrem :)
    SIG
    SIG --- ---
    SANCHA: Melca ma 5m. Netankuje ji to uz tam mesic. Rozhodne to nehrotim, jen mi to ted prislo trochu skoda. je fakt, ze ma ted spooooustu jinejch aktivit. i jen vymenit plinu je boj, nez se natahnu pro ubrousek prekuli se na bricho a je v tahu :) tak proste pockam no
    Dik :)
    SIG
    SIG --- ---
    povzbudte mne prosim! nejak jsem prestala zvladat curani, Mel nehlasi a proste cura do pliny. Kakos v poho, ale.....
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    CHANA: Mně ten silikon vyhovuje proto, že se dobře zmáčkne mezi stehny a zešišatí. U kluka se to čůrání pak líp chytá.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Myslím, že ten reflex na studené funguje i u lidí, které na to nikdo neučil, ale výzkum na to nemám:)
    Dcera mi na studeném také docela bojkotuje a to jsou jí teprv dva měsíce. Nesehnala jsem v našich místních domácích potřebách plastovou šlehací misku/evropský číňák, tak jsem zkusila smaltovaný krajáč a daří se nám mnohem méně, takže asi zase budu muset kupovat plast:(
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    MISERY: To se právě bojím, aby ho ta miska nestudila na ledvinách a neměl z toho potíže. Naštěstí se ten silikon dost rychle ohřeje.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    SANCHA: říkala mi to sestra, že pak by mohl mít reflex studené=čůrám a ne že si uvědomí nočník=můžu čůrat. Popsáno ve zkratce. Asi to nebude nic závažného, jen z hlediska toho učení na nočník, pokud se vypěstuje ten reflex tak to asi může prodloužit uvědomění si potřeby.
    U nás se teda zatím koná do misky spíš náhodou. Přebaluju a když je čas a nálada, tak ho nad miskou podržím, dokud ho to baví. Někdy se vyčůrá, po ránu se nám daří někdy chytit hlavní kakádes. Možná už si to spojuje s hesly, která vydávám, a možná už si to uvědomuje, co dělá, ale kdo ví... Nejsou mu ještě ani tři měsíce, takže já jsem zatím spokojená a on asi též.
    MISERY
    MISERY --- ---
    SANCHA: Nj, ale je to drsný, navíc studený holce... to je o zánět. Mně máma akorát říkala ččččč nebo pustila vodu z kohoutku :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    SANCHA: Uaaaa hnus! Jak tohle může někdo dítěti udělat? :( Já si naopak pamatuju, že na chalupě jsem měla plechový nočník a máma ho dávala na kamna nahřát, jinak bych si na něj nesedla.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KAMIONG: V zimě někdy nechávám nočníky na topení, aby nestudily, ale nesedící miminko jsem držela stejně nad tím, takže se toho moc nedotýkalo.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Jdu s dotazem, zda ten číňan opravdu nestudí? Mám skládací silikonovou misku z Tescomy, na ni ještě přikládám kousek plíny, aby ho to nestudilo do zad, ale teď jsem se dozvěděla, že by ta nádoba hlavně neměla studit proto, aby si dítě nevypěstovalo reflex na studené... Ta miska asi nestudí tolik, ale rozhodně teplá není...
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    KOTENCE:
    SANCHA:
    Dobrá, tak já se z toho taky nebudu hroutit a budu trpělivá :-) Už docela hezky sedí, tak budu pomalu zkoušet ten nočník.. Moc díky za rady!
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JANCAA: to dela hodne deti, jak se zacnou vic hybat. U nasi 8 mesicni ted funguje jen kakani, jinak je moc rozptylena a sape se pryc. Nabizej nocnik dal, ale nenut ji, ono si to zase sedne. Za chvilku bude sedet, tak pak muzes davat normalne na nocnik a trochu ji u toho zabavit.
    JANCAA
    JANCAA --- ---
    Ahoj. Mám dotaz či prosbu o radu. Máme 7-měsíční holčičku, bezplenkovku praktikujeme od 4. měsíce. Vše nám pěkně fungovalo, nikdy to nebylo stoprocentní, ale počůraných plínek bylo hrozně málo. I v noci jsme byly sehrané. Teď se nám ale bezplenkovka úplně zhroutila. Vždy, když ji dám nad škopíček či nad umyvadlo, tak děsně protestuje a pak když ji položím na zem, zabalím, obléknu, tak to pustí do plíny. Když slyším, že je nespokojená, tak to chci zkusit, jestli nepotřebuje, ale už se bojím, že zas bude protestovat a že jí to znechutím, tak to radši vzdám, ať to ještě nezhorším... V noci nám to ale funguje - to vždycky registruju, že se kroutí, tak ji dám vyčůrat a nemá s tím problém. Možná jak je rozespalá, tak o tom asi ani pořádně neví :-) Ale ve dne prostě odmítá :-/ Máte s tím, prosím, někdo nějaké zkušenosti?
    1TERESKARASTY1
    1TERESKARASTY1 --- ---
    SIG: díky
    SIG
    SIG --- ---
    1TERESKARASTY1: kdyby se ho nikdo neujal, tak muzu doporucit na cisteni tvare. par kapek na tamponek s micelarkou a je to paraada! zkusila jsem v nouzi a vesele v tom pokracuju ;)
    NYA
    NYA --- ---
    :) na bezplenkovou metodu jsem si ambice nedělala a teď mi synek ve čtyř a půl měsíci, kdy už nekaká při každém kojení, ale jednou za pár dní, začal kakat vždycky když ho nechávám rozbalenýho větrat

    asi už mám z toho mateřství vymletý mozek, protože tady nad těma hovínkama radostně jásám :)
    snad ho v tom budu umět podpořit, aby si nemusel kakat do plenek, když nechce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam