• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    FOLAS
    FOLAS --- ---
    FOLAS:
    Dneska zdarma Raspberry Pi Cookbook for Python Programmers.
    Free Learning | PACKT Books
    https://www.packtpub.com/packt/offers/free-learning
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AXTHEB: hmmm, to jsou pádný argumenty, díky.
    Tak to asi bude nejlepší koupit RPi Zero, rovnou bych k tomu píchnul i další čidla.
    Nechce se mi venku nechávat plnotučnou malinu, navic vykonove to je overkill.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LEXXA: s webcam (konkretne HP Webcam HD-3110) jsem mel problem, ze pri vetsim dynamickym rozsahu sceny se vzdycky objevily artefakty, v nejhrosich pripadech i pres pul obrazu
    na dvou raspi - stejny problem, na kompu bez problemu
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    KRISHNA: mimochodem ten "motion" má svůj vlastní webovej server, takže dokáže i streamovat jpeg stream na danej port.. neskutečná věc.. jedno z nejlepších opensource co sem za poslední dobu viděl.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Já mam v garáži raspberry pi 2 s tou stock kamerou (bez NOIR) a funguje to celý skvěle. Mam tam puštěnej "motion", což je motion detection binárka, která nežere tolik cpu, jako bych čekal a dá se perfektně konfigurovat. Při zaznamenanym pohybu začne nahrávat (nahrávka je potom zhruba s t mínus vteřina nebo kolik si nastavíš, protože to ukládá do nějaký mezipaměti, takže ti nic neuteče) a uloží to na disk v avi. Pak tam mam ještě udělaný přes convert konverzi na gif, kterej se při změně pošle na server, takže mam statickou adresu gifu, kterej se mi furt mění s každym vygenerovanym videem, mam z toho hroznou radost, jak to hezky funguje :)
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    RAINBOF: dik, kouknu. jinak jsem našel http://webpy.org/ zatím studuju
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZATAMOKO: Jenže načíst data z nějaký DHT22 (což asi použil tvůj kolega) je jednoduchý, nastreamovat takhle video je výrazně složitější - afaik neexistuje implementace toho CSI pro ESP, takže raspi kameru nepoužiješ, a USB host to taky nemá takže usb kameru k tomu nepřipojíš.
    SUK
    SUK --- ---
    Pozor - ta kamera ma pomerne maly zorny uhel - odhadem tak 30 - 45°. A NOIR nema nijak zvlast uzasny barvy ;)
    Kdyby nekoho zajimalo, jak z original NOIR kamery vypada obraz za sera + v jedno chvili IR prisvetleni, tak muze mkrnout na ponekud amaterskou nahravku :D https://www.youtube.com/watch?v=Ygdyidz12JI
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AXTHEB: no idea byla taková, že by ten ESP posílal stream do RPi. Kolega si takhle udělal vlhko-teplotní čidlo, který mu posíla data do RPi a říkal, že to mělo fungovat i s tou kamerou
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZATAMOKO: Nejsem si jistej, jestli z toho ESP chceš sahat přímo na tu kameru (to asi nedáš) nebo to ESP chceš mít jako wifi modul (pak je asi lepší do toho RPi píchnout něco jako http://www.dx.com/p/k11-mini-ieee-802-11-b-g-n-150mbps-wi-fi-usb-2-0-dongle-black-147188)
    ONDREJTORAL
    ONDREJTORAL --- ---
    ZATAMOKO: Jasně, přímo tahle: http://rpishop.cz/kategorie/29-pi-noir-camera-board-5mb-rev-13.html
    Já mám teda nějakou starší revizi, ale novější je jedině k dobru. Jde o to, že je odstraněný IR filtr, takže sice má ošklivé nereálné barvy, ale fakt vidí. IR LED světlo si buď poskládáš sám nebo kolem 10 USD koupíš.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Díky za reakce. Zvažuju, že bych to spíš udělal jako "detašovanou" jednotku postavenou na http://www.aliexpress.com/..._test=searchweb201556_1_79_78_77_80,searchweb201644_0,searchweb201560_9 a té RPi kameře právě

    ONDREJTORAL: mel bys odkaz na konkretni kameru?
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    ZATAMOKO: ta picamera by měla být nejlepší, 100% kompatibilita a všechny ty knihovny s ní pracují. jenže k tomu je pár centimetrů flex kabel což vyžaduje mít raspberry tam, kde je kamera.
    usb webka by měla být ok, ale co jsem tak četl, tak zdaleka né každá funguje ok, tady je nějakej seznam kompatibilních: http://elinux.org/RPi_USB_Webcams
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Co vim tak je ta kamera hodně dobrá, zejména za šera.
    ONDREJTORAL
    ONDREJTORAL --- ---
    ZATAMOKO: Mám originál NOIR a narozdíl od běžných webkamer opravdu vidí ve tmě (s IR přisvícením za pár dolarů z Aliexpressu). Jinak ten flexikabel se dá, tuším, koupit i o něco delší (50 cm?).
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ZATAMOKO: webkamera je stejne tak dobra a diky kabelu neni az tak nutne aby RPI bylo ve vybehu.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Chtěl bych si udělat "big brother" pro výběh se slepicema a kachnama, abych byl v obraze, co se tam děje :)
    Jsou ty originální kamery ( http://rpishop.cz/25-kamery ) ok, nebo je lepší vzít něco jinýho? Co případně?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MIKROM: no pro budoucnost bych si to rozdelil. napriklad muzes mit mysql databazi s tabulkami pro jednotlive skripty. databazi budes plnit nejakym web xichtem (a je fuk jak a kde pobezi) a cronem se ten tvuj skript jednou za minutu podiva zda tam nema nejakou pracicku.
    pokud to chces realtime lze v php treba pouzit funkci exec. pro budouci uziti vsak doporucuji uvedomit si ze to je velmi nebezpecny pristup. (i kdyz exploitace vanocniho stromku muze byt neprijemna).

    jinak nejcistejsi reseni je pouzit webserver v pythonu. existuje na to pekne reseni tusim v knihovne simplehttpserver.
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    relativně nováček s malinou, sice už loni se rozsvěcel stromeček cronem co pouštěl python skript, letos jsem to trochu povýšil na verzi 2 (naučil jsem se předávat skriptu parametry, takže ho pustím s parametrem on, a pak off a ne, že tam bude sleep na 9hodin..)
    oukej, chci zkusit jít ještě dál, ovládání přes web. a to tak aby to bylo trochu "responzivní" jakože když vlezu na stránku, tak ta bude vědět zda je zásuvka sepnutá či nikoliv a já ji budu moci togglovat.
    problém je v tom, že co tak koukám na různý řešení jiných, tak to skoro každý řečí jinak; od apache a php, přes lighthttpd, flask, webiopi, ..
    co byste začátečníkovi doporučili? ideálně na tom pythonu, který můžu nadále pouštět z cronu, ale aby k tomu byl i ten web (asi přes jiný skript, ale aby si uměl zjistit stav těch gpio a ovládat je)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam