• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    KAERO: Napájení přes GPIO nemá v cestě PTC pojistku, takže při zkratu třeba na USB konektoru může něco shořet, pokud to není jištěno jiným způsobem.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: matne si pamatuju ze tohle napajeni pres GPIO piny melo jine impedance v ceste nez normalni napajeni, a adekvatne tomu chtelo nastavit napeti zdroje. asi to chce projit zapojeni
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TALAGE: Já co šlo a bylo to jakž takž podporované, napájel přes GPIO piny, ze zdroje co byl zrovna po ruce, ale teď jsem zjistil, že i s kvalitním zdrojem mi raspberry 4 se kterou tu teď experimentuju chrlí do logu "undervoltage detected". Zatím jsem teda neměřil, co se tam konkrétně děje, ale chtěl jsem zkusit nějaký ofiko zdroj, a ten na pětku je přecijen výkonnější. Ale možná první zkusím hodit to na laboratorní zdroj, jestli to bude dělat i s ním, tak problém je možná jinde.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: tu konverzi tam mas v kazdem pripade. Takze se na to muzes divat i tak, ze zatimco u odroidu se musis spolehat na jejich vnitrni regulator, s nevim jakou ucinnosti, u jinych muzes pouzit svuj vlastni superucinny regulator, nebo proste jakykoliv co ti lezi doma v supliku.
    No a pak je tam stejne jeste konverze na mensi napeti, ale pro napajeni neceho z USB to plati, 5 V je ve vsech SBC.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PAVEMA: za me u odroidu vyhrava, ze ma vlastni regulator
    H3+: DC 14V ~ 20V ... tzn. to muzu napajet z libovolneho stareho zdroje od notebooku a takove nuance jako kolisani +-1V jsou tomu uplne jedno
    H4+: DC 11V ~ 20V ... ten muzu krmit rovnou z nefiltrovane autobaterky nebo primo z clanku v UPS bez ztraty ucinnosti konverzi napeti
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    PAVEMA: Jop, Odroid C4 a novější jedou na 12V DC Jack 5.5/2.1
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    TALAGE: Z tohohle hlediska jsou lepší desky Pine64 a Odroid, které (aspoň některé) mají DC barrel jack. Některé se dají napájet dokonce 12V. Pro mne je to lepší, protože doma používám centrální napájecí zdroj a celé to pak vyjde energeticky výhodnější.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    DURDIN: Za tech par let co si s malinama hraji dodrzuji jedno pravidlo - vzdy pouzivam originalni a doporuceny zdroj k danemu modelu i pres to, ze mam hromadu jinych, ktere by se daly pouzit.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Nevíte zda oficiální zdroj k Raspberry 5 bude fungovat i pro Rasp.4, nebo jsou tam jiné napětí? Jsem se díval na specifikace a čtyřka má 5.1V/3A, ale pětka je normální USB-PD s nestandardním režimem pro Raspberry. Na netu jsem našel něco, že snad jo, ale někdo si stěžoval, že mu to usmažilo raspi...tak nevím.
    TR1
    TR1 --- ---
    Mohlo by nekoho zajimat:
    Raspberry Pi vydalo nástroj rpi-image-gen pro vytvoření vlastních obrazů - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/raspberry-pi-vydalo-nastroj-rpi-image-gen-pro-vytvoreni-vlastnich-obrazu/
    JIMX
    JIMX --- ---
    PAVEMA: https://youtu.be/5pW4_nqcIWA ... podle tohodle videa by to mělo jít ...
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost se zvětšením RAM u RPi4 tím, že by se vyměnil BGA čim za větší? Kamarád dostal nápad, že by to vzal do práce ke kolegovi který letuje BGA.
    PES
    PES --- ---
    DURDIN: já před měsícem klientovi zachraňoval data z mrtvého plotnového HDD - naštěstí automaticky pravidelně denně zálohované, takže šlo jen o to vyměnit disk (již za SSD) a nechat rozběhnout obnovu (trochu času zabralo přepočítání rozdílových záloh) a nechat to běžet nějakých 21 hodin (muselo se rozbalit kolem 71GB a po síti přenést)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    HARVIE: Tak každý by si měl spočítat, před čím se chce chránit. Pokud ti kde o tohle, tak je dobré dodržovat pravidlo, 3-2-1, tj tři kopie dat, dva různé typy médií a jedna kopie offline/cloud. Ale samozřejmě to zvyšuje náklady, protože potřebuješ dva NASy, nebo platit ten cloud.
    Taky SSD na důležitá data tak úplně nevěřím a až docela nedávno jsem v desktopu vyměnil plotny za ssd (ale na druhou stranu, začal jsem ho zálohovat na HDD).
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TR1: Běží mě na tom všechno: NAS, cloud, HA, kamerák
    napájím jedním zdrojem od cisco routeru společně s normálním a poe switchem,
    Nejdřív sem měl léta HP proliant a HW kamerák.
    Pak sem jel NASku a Kamerák na dvou malinách PISTA1 PISTA1
    A teď mě tu už 3/4 roku běží vše v jednom.
    Zálohuju to jednou velkou UPS společně s topením a světlama.
    TR1
    TR1 --- ---
    PISTA1:
    To neni spatny, je to prakticky plne vyuzite prenosove pasmo 1gbit site. Nejakou dobu jsem o tom uvazoval, hlavne ale proto, ze to ma napajeni 12V takze by mi odpadl nakup kvalitniho DC/DC menice za temer tisicovku. Rad bych to mel zalohovane pomoci DRC-60A a baterie. Mam 9 let stary domaci server co muze kdykoliv zdechnout tak s predstihem hledam pripadnou nahradu. Zatim to vypada na Odroid H4+ a nebo nove na ten Supronic, ten by mi asi taky stacil. Popripade neco na Asrock n100. Ja potrebuji defacto jen fileserver ale chci aby to bylo pasivni s co nejmensi spotrebou a spolehlive.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TR1: čtení z nasu po 1G lance 115MB/s, zápis 80MB/s (s tím že přes rozhraní maliny trvale běží 12 streamů z 6 4k kamer)
    TR1
    TR1 --- ---
    PISTA1:
    Kdyz uz to pises, jake jsou rychlosti cteni a zapisu pri 4 discich co tam mas (napr. rebuild)? Celkova rychlost PCIe sbernice se deli pomoci switche a pri plnem obsazeni to pry neni zadny zazrak.

Tiny Pi NAS: It's impossible to recommend
    https://www.youtube.com/watch?v=yLZET7Jhza8
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    HARVIE: Připojíš a klidně 5 kousků najednou;)
    Z RO SD jen nabootješ a pak jedeš z disku, takže není proč by se měla rozbít.

TR1
    TR1 --- ---
    HARVIE:
    Kazdy at si dela co jemu vyhovuje, takze te svym zpusobem i chapu. Muj domaci server bezi vyhradne na customer SSD a zalohy si delam na klasicky magneticky disky. Nehreje to, cely server je absolutne pasivni takze hlucnost 0 a spotreba v idle kolem 9W proto nemam potrebu ho vypinat i kdyz nebudu doma treba 1/2 roku. Naopak, ja chci aby byl muj server porad k dispocizi jak po lan tak i wan. Navic mam extra vyhrazeny 1TB disk, na ktery cca 2x rocne delam zalohu tak, ze jej pripojim k serveru, zvysim pocet disku R1 ze 2 -> 3, udelam si kopii celeho pole a pak to zase vratim z5. Kdyby mi to nekdy cele kikslo, tak pouziju tento zalozni disk a behem jednotek minut mam opet funkcni server. Proto se mi treba libi ten novy Suptronics X1500/X1501 pro CM5. Me staci miniaturni server kam pripojim 2x 1TB ssd v R1 se kteryma se dostanu na spotrebu v idle odhaduji kolem 4-6 W coz je spotreba jednoho 3.5" disku, ktery navic hreje a dela kraval. Zalohovat si budu na extreni magneticky disk, ktery si zapnu nadalaku dle potreby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam