• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    ale s malinou je to stejny, ten blobik tam vyresili cca rok dva zpatky kdyz broadcom zverejnil potrebne info, ale to taky neznamena ze ten otevrenej ovladac kterej nekdo pripadne napsal neprestanou udrzovat ... proto jsou tyhle hracky spotrebak za spotrebakovou cenu, kdyz to co je prestane stacit tak se koupi novejsi malina, nebo nejaky jiny boardik a jede se zase chvilku dal, pak se najde nekdo kdo prijde s tim jak tyhle stary veci co sou jich plny smetaky nejak rozumne vyuzit, hackaday to zverejni a vsichni si koupi novou malinu nebo jinej boardik .... takkze nejaky blob je uplne sumak kdyz se prihlidne k tomu jakou maj tyhle hracky zivotnost ... obzvlast kdyz to fakt jen prehrava video z flashky a neni to na netu tak je tu uuuuuplne jedno
    u intelu je treba daleko vetsi pruser ty jejich tmp nebo jak tomu rikaji security cipy nez nejakej blob u grafiky
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISTA1: Přesně na tohle mám k mobilu Micro usb na HDMI+ BT myš + kbd. Žádná sláva to není, a stejně musím tahat HDMI kabel. Malina mě taky napadla, ale zase je to další věc navíc - mobil mam furt.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: nebrani mi nic. pokud ale chces treba video akceleraci, a je k tomu treba binarni blob, ktery dodava jen vyrobce v te sve verzi linuxu, a muze ukoncit podporu klidne po pul roce, jak uz se u nekterych stalo, tak to nevyuzijes plnohodnotne. a i kdyz je ovladac plne opensource, pokud ho v jadre nikdo nebude udrzovat, casem tam novejsi linux nenahrajes. ale uz se trochu opakuju.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: To je jeden z mnoha sticků na trhu. Ale i t tak: Je to miniaturizovaný ultralevný, ale pořád počítač. Co Ti brání tam nahrát jiný linux?
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: asi se kazdy bavime o necem jinem:
    Intel Compute Stick Linux - Mini počítač | Alza.cz
    https://www.alza.cz/intel-compute-stick-linux-d4058953.htm?catid=18852219
    ale jak rikam - jestli tam je blob, je to riziko.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Nedávají na to žádné ubuntu - některé sticky mají možnost, že si ho koupíš bez OS a je pak obvykle o pětistovku levnější (pokud ovšem paralelně nedají na to s Windows akci). Takže je tam takový linux, který si tam nahraješ.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: instalovana distribuce je kompletne bez binarnich blobu vcetne graficke akcelerace? to ubuntu co na tom davaji je uplne ciste ubuntu? (Na maline je binarni blob na grafiku, ale rpi foundation ma dobrou historii)
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    GANDALFSEDY: Oranje Pi :))
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Na sticku máš výběr mezi androidem, windows a linuxem dle výběru, uvnitř je obvykle nějaký běžný (byť hodně levný) procesor od Intelu. Jaký typ podpory Ti chybí?
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    TURBOMATIK: v tom pripade co tenhle budget? http://www.aliexpress.com/...0018_10019,searchweb201603_3&btsid=ca80f987-2485-499e-bbc1-2aae8745827b
    armbianum se uz povedlo zprovoznit akceleraci takze by to melo v pohode valit s kodi a ma to 40 taky gpio (a knihovnu na jejich pouzivani)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ale zase panove, vsechny ty sticky a tablety.... Malina ma podporu. nejnovejsi verze raspbianu/openelecu spustite i na maline 1. mozna ty sticky a tablety budou krapet levnejsi a jednodussi na spusteni, ale za 4 roky to bude derave jak reseto a bez zaplat. a pokud tam je ted chyba, hadam ze to uz nikdo opravovat nebude...
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    GANDALFSEDY: taky pekny
    --
    uz se v tom hrabu asi 2 hodiny a je toho fakt hodne ale kouzlo rapsberry to nema...
    moc hezky sou relatka, drzaky na listy do rozvadecu etc...by stim slo udelat s paar modulama skoro inteligentni domacnost nebo v nekterych pripadech nahradit "Waago" nebo "Beckhoff" ovladani.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    TURBOMATIK: a neni tohle nejlevnejsi? GANDALFSEDY: v podstate pokud chces vlastni filmy (tam kde neni net) tak pridas jen sd kartu
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TURBOMATIK: Možností je spoustu. Záleží na Tobě, jestli chceš Windows, Android nebo Linux.
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    THOMASMORTA: tohle je taky pekny Evolveo Android Box Q5 4K sice jeno multimedia ceneter ale vono by to teoreticky stacilo taky :D
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TURBOMATIK: Právě Lenova jsem si všimnul. Ale jestli na to nespěcháš, počkal bych na letošní modely - loni přišli na trh s první generací a ten procesor je hodně slabý.
    Jinak v eshopech lidi hodně nadávají na nefunkční wifi a bluetooth. Podle testu na AlzaTechu by ale problém měl být v tom, že většina televizí má HDMI vzadu a obrazovka může fungovat jako silné stínění, takže by se problém měl ve většině případů odstranit tím, že použiješ přiložený kabel a stick předsuneš před obrazovku, aby bezdrátové periferie měli přímou viditelnost na stick.
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TURBOMATIK: To není úplně jisté. Kromě samotné desky bys musel dokoupit krabičku, baterii, nějakou kabeláž (k HDMI, k baterii ...), paměťovou kartou - u RasPi3 by to chtělo zainvestovat do pasivních chladičů, u RasPi2 a starších bys možná postrádal WiFi nebo Bluetooth. Když se to nasčítá, tak to není málo položek, výsledek by byl větší než stick a navíc bys musel vyřešit i nějaké drobnosti okolo, jako je bezpečné vypínání RasPi.
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    Dik za napad
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    Nj to me nenapadlo katdopadne kdyby to malina zmakla byl by to furt nejlevnější
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam