• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AILAS: debian v pohode. maintainer distra se o to stara, nedavno rozbehal i podporu x11.

    jinak jak jsem rikal o tom jak je c2 super tak za boha na tom nespustim ffmpeg protoze maintainer libreelec tam nedal podporu pro encode. pakarna a to jsem chtel c2 pouzit jako c2c pro bazenek s encoderama :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    MIKEKT: sesypana sd karta. pokud nemas zalohu radost mit nebudes
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Mam problem s raspberry pi. Prijel jsem domu po vikendu a pustil jsem HDMI na TV. Openelec byl zaseknuty a tak jsem odpojil napajeni, ale ted uz TV na HDMI nic nevidi. Diody uvnitr normlane sviti, ale LAN neblika. Nemate nekdo tip cim by to mohlo byt a co zkusit udelat na opravu?

    Diky
    AILAS
    AILAS --- ---
    LEXXA: BT právě nepotřebuju a WiFi je u RPi slabá takže zrovna tyhle 2 věci nějak moc velkou roli pravda nehrajou. Zkoušel jsi na C2 nainstalovat debian nebo jiný distro?
    Co zase hraje pro RPi je raspbian což je prakticky debian s výbornou podporou a mnoha balíkama. U té OpenVPN je to 1-2 tunely (to jsem asi mohl napsat rovnou co).
    Životnost bude asi max 3 roky.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AILAS: mam C2 a proti Pi3 hralo HDMI, CPU, RAM a jen fastEthernet. pro Pi3 naopak plna podpora OSMC. ted na C2 bezi LibreELEC a jako co jsem potreboval tam mam ale je to takove... neni to plnohodnotny OS.
    za me asi C2. preci jen OpenVPN bude chtit nejaky to pocitani a tam CPU docela hraje roli.

    ciste ze zvedavosti. na co potrebujes BT?
    AILAS
    AILAS --- ---
    Má tu někdo Odroid C2?

    Přemýšlím čím nahradím RPi 1. Zatím mi vychází, že vzhledem k podpoře a komunitě to bude buď RPi 3 nebo Odroid C2.
    Primárně jako multimediální centrum + navíc OpenVPN, asi i foto galerii a jednoduchý web přesunutý z NASu (ten tak můžu mít vypnutý déle, třeba celé dny pokud ho nepotřebuju).

    Pro Odroid C2 mluví HDMI 2.0, h265/HEVC v 60fps a 2GB RAM, ale bez BT, bez WiFi a MALI grafika (není OS).
    RPi 3 má jen 1GB RAM, pomalejší CPU, nemá HDMI 2.0 a podpora HEVC je jen 1080p 30fps ale OS grafiku a BT + WiFi.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TEAPACK: s par znamejma jsme objednavali 2GB verze z ty prvni varky, moje dorazila 8. dubna, ostatnim to prislo v tom tydnu predtim. Tracking number jsem pak dostal v dobe, kdy jsem to pine mel uz zhruba tyden v ruce :)
    Jak to chodi zatim nebyl, bohuzel od ty doby nebyl poradne cas to resit :)
    SW_
    SW_ --- ---
    TEAPACK: mam na tom Archlinux, bootuju z USB disku a příjemně mě překvapila celková sviznost. Ono taky ty 4x A53 už něco dokáží. Co se týče instalace balíku, tak jsem zkoušel grafické rozhraní Mate a Firefox, ten konkrétně padá jak hrušky - spousta software není odladeno (nebo vůbec přeloženo na ARMv8 (potažmo AArch64), ale to se snad časem zlepší. K Python + kamera můžu akorat říct, že Python jede :-) pokud bude ovladač pro tu kameru v kernelu, tak by to neměl být problém. Musime se ale zatím spolehnout na BSP kernel od Allwinneru, protože podpora Pine64 v mainline je (zatím) nulová. :-(
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SW_: =) a jak to jede? jak funguje instalovaní věcí s mainline linuxu? Myslíš, že je reálný na tom rozjet během dvou dní kameru v pythonu?
    SW_
    SW_ --- ---
    TEAPACK: zafundoval jsem na KS tu 2GB verzi, nic víc k tomu, a už ho mám cca 2 týdny doma
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    QWWERTY: To jsem taky četl... jeden človíček pobavil -> vběhnul jim do kanclu na konci března, že chce svoje únorový Pine a vytáhnul na ně pistoli, tak ho vyvedli v poutech no...

    Já si vzal jenom s kamerou a wifi a měl jsem být v březnové várce, takže mi to podle tracking# hlásí, že to sedí na celní poště =) tak snad stihne dojít během tohohle týdne...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    QWWERTY: Hehe, to jak když u nás ve sdružení něco chcipne tak jsme pod telefonickym a sms ddosem :) odpovídat nemá cenu protože to jen spustí vlnu dalších otázek na který logicky jeste neznáš odpověď jinak by jim ten internet fungoval
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TEAPACK: objednával, včetně displaye
    vzhledem k tomu, že shipping měl být v květnu, tak reálně očekávám tak srpen, září

    někteří lidi bohužel ještě nepochopili, že kickstarter není appleshop, že v asii bylo zemětřesení, etc.. a brzdí celej shipping ještě tím, že dělají mailovej DDoS
    We currently have a 9 day response time, as backers are sending 800-1200 emails a day asking for their tracking numbers. Sometimes people send 2-3 emails a day asking the same question...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, objednával jste tu někdo PINE64 a už dorazilo?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    mel nekdo v ruce parallellu? dost me laka jejich architektura na encodovani videa (zn. za malo penez)
    KAERO
    KAERO --- ---
    CITRONAK: něco na počasí jsem tam plánoval, ale na to už nebyl čas. Čerpadlo se dá vyřadit snadno. Možnost žalovat dle rozpisu tak je taky. Ale pokud nepotřebujes zalivat podle vody v květináči, tak by tu stačil ten projekt že kterého jsem vycházel, je nejde zmíněný na stránkách nebo projektu. Mohl by sis hardware koupit a nemusíš nic vyrábět.
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    KAERO: Díky, pěkně sepsané. Zatím jsem to tedy jenom prolétl a místo vlastní pumpy a nádrže jsem přemýšlel o napojení na již existující trubky na vodu ze studny, u které je nějaké automatické čerpadlo. "Jediné", co potřebuji, je pouštění vody dle počasí (nejlevnější bude asi získávat nějaké přibližné data z předpovědí počasí, než napojovat nějaká čidla) a dle nějakého rozpisu, který si uživatel nastaví a to všechno s nějakým webovým rozhraním, aby to mohla ovládat i mamka :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    CITRONAK: minule leto mi to jelo bez chyby. ale testoval jsem to jen na dvou kytkach, nechtel jsem riskovat ze mi uschne muj oblibeny bambus :)
    GitHub - KaeroDot/YawsPi: Yet another watering system for Rapsberry Pi
    https://github.com/KaeroDot/YawsPi
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    Neřešil tu někdo automatický zavlažovací systém s rPi? Co jsem se díval, tak je dokonce nějaký návod (viz např. https://spin.atomicobject.com/2014/06/28/raspberry-pi-gardening/), ale vzhledem k mým nulovým zkušenostem by mě zajímalo, zda to tu náhodou už někdo neřešil a jak moc byl úspěšný. Díky :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Jak moc hřeje Raspberry Pi 3? - Linux E X P R E S
    http://www.linuxexpres.cz/hardware/jak-moc-hreje-raspberry-pi-3
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam