• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    EDASX
    EDASX --- ---
    KUBOW: a ty usb adaptéry... byly 2.5A nebo víc?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KUBOW: Zkusil bych ten image zapsat rufusem. Každopádně jestli máš blesk, tak máš naprd napájení a je to prostě slabý. Nemáš k tomu připojené nějaké žravé periferie? A nebo to zkus napájet přímo přes GPIO, dokud jsem to nenapálil napřímo na GPIO tak jsem furt řešil problémy s napájením.
    KUBOW
    KUBOW --- ---
    Ahoj,
    mám od minulého týdne doma RPi 3 B+ a už jsem vyzkoušel snad všechny možné kombinace 5V adaptérů, SD karet a operačních systémů (aktuální verze) a nedaří se mi to spustit.

    Několikrát jsem byl ve stavu, kdy blikala červená dioda (4x krátce, 4x dlouze) a na obrazovce byla duha s bleskem vpravo nahoře, ale po nějakém patnáctém pokusu už se nemůžu dostat ani do tohoto stavu. Prostě jen svítí červená (nic jiného). Podle specifikace problému https://elinux.org/R-Pi_Troubleshooting#Red_power_LED_is_blinking a tu https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?p=437084#p437084 mi radí, že je potřeba vyzkoušet nejnovější image, ale zkoušel jsem bez úspěchu tyto:

    - https://www.raspberrypi.org/downloads/noobs/
    - https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/
    - https://www.raspberrypi.org/downloads/raspberry-pi-desktop/
    - http://releases.openelec.tv/OpenELEC-RPi2.arm-8.0.4.img.gz

    SD karty zapisuji pomocí https://etcher.io/

    Napadlo mě, že je možné, že to mám rozbité, ale zase jsem někde četl, že každý jednotlivý kus je zkontrolován a spuštěn, než opustí výrobu.
    Díky za jekékoliv nápady, už z toho pomalu nespím, protože jsem zaslal nespočet obrazů na SD karty, ale tohle chování mě něpotkalo...
    TOMMYKNOCKER
    TOMMYKNOCKER --- ---
    REDSNAKE: Ja tedka taky pouzuva Pi 2, ale uvazuju o upgradu. Tak prave nevim, zda vzit z novu Pi, nebo Android krabicku s HW H.265, nebo Nvidia Shield.
    JOPS
    JOPS --- ---
    lidi dotaz.

    Na Raspberry 2 jsem si nainstaloval DOMOTICZ (automatizace domacnosti (cidla, senzory, atd...)).

    Pouzivate to nekdo ?
    O co mi jde. Zprovoznil jsem Wemos D1 a pohybove cidlo. Pres WiFi se to spoji s DOMOTICZ. I v domoticz vidim, ze to cidlo funguje. Udelam pohyb a rozsviti se mi to cidlo, ze je pohyb v mistnosti. Az sem OK :)

    pak mam chytrou zarovku. Taky ji mam prirazenou v DOMOTICZ. Jsem schopnej zarovku zhasnout i rozsvitit tlacitkem v domoticzu. Ale netusim, jak donutit rozsvitit zarovku, kdyz mi sepne pohybove cidlo.... Verim, ze to bude nejake zkurvene schovane tlacitko, ktere asi prehlidnu. A verim, ze to je urcite strasne easy....

    Nemate to nekdo ?
    FATTY
    FATTY --- ---
    jo a disky jsou nejake ext4.. Takova kombinace by ti mela jet jak popisuju out of the box.
    FATTY
    FATTY --- ---
    VECTOR: nepouzivam "nove" verze samby, jedu na klasicke, co ma libreelec od drevni verze do (tusim?) 16.1, disk USB vrazenej bud primo do maliny (na ktere bezi DB pro Kodi) a sdilenej po siti dalsima malinama, nebo do routeru a pres sit s malinama, a nikdy zadny problem v rychlosti do cca nejakejch 3-4MB/s nebyl.. NFS bych na linux moc necpal (routery i maliny mam na linuxu)..
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    VECTOR: malina ma kolik? giga? tak realne mas asi 200 mega volnych? to nema moc smysl.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    LEXXA: Dik! Tohle problem resi, ale zas se ten film zoufale dlouho nacita (jakoze se zasekne 4 vteriny po otevreni, pak nacita, a pak uz plynule hraje). Zkusim to nastaveni postelovat. Proletel jsem dokumentaci, ma cenu to zkouset nahravat do RAMky pri mensim readahead, nebo ta je na to moc mala?
    Vrazil jsem do maliny zas kartu s OSMC, libreelec, ac stejnej build kodi, mel zoufale pomaly reakce a pri uplne stejnym postupu tvorby knihovny to absurdne pulku filmu nacetlo do slozky Videa a druhou pulku do Movies, zatimco OSMC funguje svizne a bezchybne. Kdyby nekoho zajimalo cerstve srovnani. Nevim jestli ty rozdily muzou byt zpusobene SD kartou - libre jsem mel na nejake stare 8GB, zatimco OSMC na 128GB Samsung Evo
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ELPASO: no iscsii je uspornejsi na hw co ho pouziva a protokol neni hnidopich plnej zavislosti na dobre nastavenym nameserveru :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    VECTOR: jen bacha aby video co prehravas bylo tak plus minus o velikosti karty. nevim jak ofiko buildy zvladaji cache. kdyztak si precti co ten caching dela a nastav si readahead dle potreby.
    ELPASO: no zalezi ktery SMB myslis, zejo :) jestli pojedes full featuse set smb3 tak to pomalu aby clovek zacal premyslet o LACPu :)
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    Doufam ze si tu nekdo nemysli ze iSCSI ma mensi rezii nez SMB :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VECTOR: hele a jak to mas pripojeny? Pres fstab, autofs nebo menu z kodi? Mese nejvic osvedcilo tam proste nasmerovat kodi v menu, do ty doby jsem furt experimentoval s parametrama nevedouc co delaj a kravilo to
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    LEXXA:
    KAERO:
    REDSNAKE:

    Tak z USB harddisku Libreelec prehrava uplne bez problemu. Takze chyba bude nekde v NFS mezi Synology a malinou. Je to zvlastni, myslel jsem prave, ze NFS, kor pres ethernet, by mel byt nejmin narocnej, oproti sambe napr.

    Vyzkousim to lexxovo nastaveni a dam vedet.
    FATTY
    FATTY --- ---
    VECTOR: Kdyz tak dej vedet.. Ja teda momentalne pičko nepotrebuju (mam cca 5 Rpi2 u televizi, a jednu Rpi1 na cesty), ale pokud by byla dobra cena mozna bych se hecl :-D (zacinam si rikat, kdy je prestanou prodavat, ale porad jeste jsem zdrave presvedcenej, ze to vydrzi tak dlouho, dokud nebudou mit verzi s HW h265, bez picovin jako wifi a topeni :) )
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja udelal nas ze staryho kompu, kde je open media vault, linux distro k tomu urceny. uplne to staci
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LEXXA: taky to bylo puvodne pro redsnake jako koment na to ze jeho synology nedava :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    PISKVOR: zdarma dobry ;)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LEXXA: To už není ani žebrák, to zní jako loupež v NTM :D
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: ... a navic na as/400 jsem nezvladl rozchodit iSCSI. :)
    ale to je uz silne OT v tomhle auditku :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    RAINBOF: prijde mi to jako overkill. nebudu stavet NAS system abych pak z nej delal SAN. a aplikacni server je jen dalsi uroven overheadu v takovem systemu.
    davalo by to smysl kdyby ten nas hw nemel dost sily ale pak zas narazis na to ze cim vic iops tim vic ramky zere iscsi.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LEXXA: popravdě vůbec zatím netuším. Včera večer jsem to nainstaloval a teď cpu romky na NAS. Pak budu zjišťovat jak dál a tahat rozumy :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam