• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Tak jsem to sepsal, je to o něco delší, než jsem čekal.

    https://raspberrypi.stackexchange.com/a/94642/16278
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Tady to někdo rozepisuje na RPi2, evidentně tam je to o fous jednodušší.

    [HOWTO] Using BTRFS root on stock Raspbian with Pi 2 - Raspberry Pi Forums
    https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=104108
    TR1
    TR1 --- ---
    PISKVOR:
    Diky za navod, hned jak mi kolega vrati me pokusne RPi2 tak to zkusim. Bylo by skvele mit vsechno v RAID1, ne jen data, jak to mam ted.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Takhle to vypadá dlouhý - TL;DR: apt install ; update-initramfs -c; cp; rsync; vim config.txt cmdline.txt fstab; reboot
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Kolumbovo vejce: když nevíš, jak na to, je to složitý. Z hlavy:

    1. Raspbian skutečně v default.kernelu nemá modul pro btrfs, ten je třeba přidat.
    1b. Aby z toho šlo i bootovat (nejen přimountovat do už spuštěného), je potřeba vytvořit initramfs (úvodní minisystém) s podporou btrfs - defaultně je to řešený maličko jinak.
    1bb. Je potřeba: initramfs-tools btrfs dosfstools, a navíc přidat btrfs *a fsck* do hooků k initramfs (automagicky to z nějakého důvodu nefunguje, ač by mělo)
    2. vybuildíš si tedy initramfs z aktuálního systému (nedoporučuji dělat jinde, kvůli verzi kernelu a modulům)
    3. nový initramfs zkopíruješ do /boot (což v případě RPi je /dev/mmcblk0p1, ta malá FAT partition)

    Odtud extra doporučuju dělat si zálohy a testovat po každém kroku (tj. reboot s novým stavem), případně zuřivě googlit errory.
    4. config.txt je potřeba upravit, přidat initramfs initramfs.name.whatever.4.10 followkernel
    Tím se vypne ten defaultní initramfs, který je tam někde zadrátovaný, a bude se startovat přes ten tvůj vypsaný - to mmch znamená, že bude potřeba buildit nový při upgrade kernelu (nejsem si jistý, zda se to udělá automagicky, zatím nebyla příležitost zkusit)

    Pokud není nic podělaný, po rebootu budeš mít nabootováno z / /dev/mmcblk0p2 ext4 stejně jako předtím, ale dmesg | grep trfs
    vypíše verzi modulu pro btrfs.

    5. pak si vytvoříš někde (já mám na ext.USB disku) btrfs oddíl/y, mkfs.btrfs a tak dále, dle vkusu každého soudruha (já si v tomhle kroku vytvořil tu RAID1 array, btrfs to podporuje nativně - obdobný postup by šel i pro jiné FS přes mdadm, to by ale vyžadovalo další modul v initramfs)
    6. vypneš RPi (nebudeme kopírovat z přimountovaného /, byť kaskadéři tvrdí, že to taky jde) a rsyncneš si systém z /dev/mmcblk0p2 na cílový disk (u mě /dev/sda5) (nebo si zataruješ ten ext4 oddíl, vytvoříš místo něj btrfs a zase roztaruješ)
    7. upravíš v novém systému /etc/fstab
    8. upravíš v cmdline.txt rootfstype a rootdevice

    a měl bys mít hotovo. Podívám se pak, jak to mám v reálu, a případně to sepíšu pořádně.
    TR1
    TR1 --- ---
    PISKVOR:
    Jestli to spravne chapu, tak system ti misto na ext4 bezi na btrfs a jeste k tomu v RAID1? Pokud ano, tak by me zajimal postup. Ja zkousel 5 dni dat systemovy disk do RAID1 ale nepovedlo se, az jsem se nakonec v jedne diskusi docetl, te to jit nemuze nebot raspbian k tomu neni uzpusoben.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (ale teda musel jsem přidat modul k btrfs do initramfs, defaultně tam není)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: / /dev/sda5 btrfs
    Žádný další mounty tam nejsou.
    TR1
    TR1 --- ---
    PISKVOR:
    ciste ze zvedavosti, root se ti podarilo dostat na RAID1 nebo ho mas jen na data?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VLASTIS: Mrkni se na orangepi plus 2e.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HONZAK89: Většina karet je na pytel, to je celý. "Vyřešil" jsem to tak, že z karty jen bootnu initramfs a kernel (tj. použije se jen /dev/mmcblk0p1 , RPI1 bohužel vyžaduje zavaděč natvrdo z karty), a zbytek jede r/o z USB flashky, na které je btrfs raid1, ani ta karta jako /boot se nemountuje (a na kartu už se vůbec nesahá, až do dalšího bootu - jednou jsem ji dokonce omylem vyndal za provozu, a nerozbilo se to). Zkoušel jsem jenom kartu R/O i s noatime, ale prostě jak je to mountlý, tak to začne po nějaký době (hodiny až týdny) blbnout. Ten raid1 je tam možná overkill - zatím to nezlobilo.

    Navíc /bin a /sbin mám mountnutý jako tmpfs, aby se u nich nemohlo sahat na disk ani teoreticky; ještě jsem přidal check pro /dev/watchdog, ale ten se taky myslím ještě netriggeroval.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VLASTIS: Odroid C2 s LibreELEC
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj,
    aktualne používám RaspPi 2b, které mi slouži jako chytra krabička k hloupe televizi (ivysilani, youtube,..).

    Rad bych upgradoval, na něco silnejšího, co bude splnovat nasledujici pozadavky:
    WiFi 802.11n interní nebo přes USB dongle
    HDMI-CEC
    rozumna USB sbernice - rad bych pripojoval i externi disk, coz u rasppi nejde z duvodu propustnosti
    ethernet port s realnou propustnosti 100mbit
    odladěný/funkční image pro MediaCenter
    použitelné i pro DLNA - souvisí s body výše

    článků na Internetu jsem prošel spoustu (ale je to vždy poplatné době vzniku) , ale rád bych aktuální shrnutí, co je dobrá volba - zatim se mi libi OrangePi One

    do budoucna bych chtel provozovat chytrou domacnost - takže možnost doinstalovat balicky je výhodou
    dále bych rad, kdyby to podporovalo (treba i pres rozsirujici kartu) rozumně kvalitní audio vystup - planuji zesilovače/beden, ale to je Far far away..

    děkuji
    FATTY
    FATTY --- ---
    Ja mel sem tam problem s chybama na karte, po te, co jsem na karte (jakekoli) nechal jen RO boot jeOS, a storage dal na (jakoukoli nejlevnejsi) USB flesku, taky bootoju bez problemu..
    DIDA
    DIDA --- ---
    QWWERTY: Ano, používáme karty Apacer od SOS elektronic. Velmi dobře vychází i tyto "neprůmysové" verze: https://www.soselectronic.cz/products/apacer/ap16gmcsh10u1-ra-214820
    Jsou to průmyslové karty které v některém z "průmyslových" paramertů neprojdou náročnými testy a tak se musí prodávat jako "obyčejné". Používáme je tak půl na půl s plnohodnotnými průmyslovými podle náročnosti aplikace a problém nastal pouze u jednoho kusu jak jsem psal níže, ale to umřela celá karta.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DIDA: My taky zkouseli spoustu karet, a s tema levnyma proste problemy byly furt ...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Tohle mě dělá pi co napájím usb v telce, takže se furt vypíná a zapíná.
    Už přes půl roku sem se nedokopal s tím něco udělat, protože sem zjistil, že stačí jen vytáhnout a hned zastrčit napájecí USB kabel z telky a pi naběhne :)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    HONZAK89:
    DIDA: potvrzuji naprosto stejné chování a nakonec i řešení na třech pi, co mám doma. Všude jsem zainvestoval do lepších karet a je po problému. Předtím jsem se bál restartu jak čert kříže :)
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    DIDA: Celé to krásně zapadá. Včera mi došlo, že periodická kontrola kernelu mi moc nepomůže. Myslím si, že když se změní, tak je vlastně už pozdě - ke změně dojde při 1. bootu který už ale nedoběhne.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DIDA: mas nejaky tip/doporuceni na industrial grade SD karty za rozummny penize?
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    DIDA: Děkuji, byla to jedna z variant. jsem moc rád, že to tu někdo potvrdil.
    DIDA
    DIDA --- ---
    HONZAK89: Ahoj, my provozujeme cca 850 zařízení na RPI a dokud jsme nezačali používat průmyslové karty, tak se nám dělo přesně to samé jako se děje tobě. Já jsem to tedy nějak detailněji nezkoumal co se kde změnilo, většina karet končila tak, že po restartu zůstala na displeji při následném bootu viset chybová hláška z kernelu, některé skončily tak, že nebootovaly vůbec. Data jsem z nich vždy bez problémů zůstal. Zajímavé je, že pád karty nastal téměř vždy po resetu, do něj jelo vše OK. Je pravda, že některé zařízení zákazníci resetují zdroji, což kartám rozhodně neprospívá.
    Po přechodu na průmyslové karty (cca 500 ks už u zákazníků) se problém s kartou objevil jen jednou, ta ale odešla kompletně, nebyla pak už vůbec v ničem čitelná. Zkoušeli jsme cca 5 druhů obyčejných karet (Sandisk, Kingstone, Adata, Samsung) a při tom velkém množství to dělali všechny. Po přechodu na průmyslové je klid...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam