• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    JIMX
    JIMX --- ---
    JIMX: aha, tak ono to asi na mém routeru nejde nastavit, aby DHCP dávalo jenom jeden DNS server ... přestože tam mám nastaveno DNS na IP adresu tý maliny, tak na počítači mám v konfiguraci sítě jako sekundární IP adresu routeru ... a natvrdo to nastavit nemůžu, protože bych to musel furt přenastavovat, když chodím ze sítě na síť :-/
    JIMX
    JIMX --- ---
    AVALON_CZ: zkusim a dám vědět, díky
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    JIMX: vyhodit sekundár
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMX: a jeste pridej pro privoxy do /etc/hosts vycuc z https://github.com/StevenBlack/hosts , pro zbytek site by museli jit do statickych zaznamu DNS serveru v PiHole.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMX: pridej privoxy, nejspis by sel provozovat primo na PiHole
    JIMX
    JIMX --- ---
    AVALON_CZ: mám, nebyl jsem si jistej, jestli ho mám vyhodit nebo nechat ... myslel jsem, že se použije jenom, když primarni není dostupný a ne když vrátí, že domena neexistuje.
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    JIMX: a nemáš na NTB ještě zapomenutej secondary dns?
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    JIMX: zkus si přidat https://easylist.to/easylist/easylist.txt do blocklistů.. jinak s Youtube asi těžko najdeš 100% funkční řešení, aby ti to neblokovalo i normál videa.. můžeš vyzkoušet https://github.com/kboghdady/youTube_ads_4_pi-hole
    JIMX
    JIMX --- ---
    QWWERTY: na NB jsem flushdns zkusil, ale nepřišlo mi, že by se něco změnilo .. a zrovna ta idnes mi přišla po prvním spuštění čistá, ale druhý den uz byla zase plná reklam. samozřejmě vím, jak to funguje a že to nejde odfiltrovat 100%, ale přišlo mi to v důsledku teda dost bídný ... tak si říkám, jestli nemám nějakou chybu v nastavení ... ale nevím jakou ... DNS server mám nastavený správně na to pi. ..
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: muzes zkusit udelat dns flush, ale stejne tak se imho potkas s pripady, kdy reklama je na stejne domene jako pozadovany obsah (takze dotaz na DNS kvuli reklame neprobehne vubec), popr. jsou umisteny na CDN, ktery nemuzes zablokovat plosne, protoze tam muzou byt i casti webu, ktery konzumovat chces
    snad jediny lepsi reseni by byl proxy/filter v realnym case ala china firewall, ktery by provadel inspekci a modifikaci paketu a vyhazoval casti podle podobnych filtrovacich pravidel, jako treba uBlock ....ofc pocita to s tim, ze HTTPS by byly navazany vuci proxy, aby vubec videla do packetu ...a taky to neni 100% :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    hm, tak teda ta pihole, podle statistik, co zobrazuje to vypadá, že to filtruje miliony věcí ... ale nějak mi to v důsledku v prohlížeči nepřijde. Třeba na youtube, který hodně sleduju, jsem to nezaznamenal vůbec, že by zmizely nebo se alespoň omezily reklamy ... ale třeba i takový idnes se mi stále zobrazuje plný reklam ... nemůže to být tím, že ty zařízení přenáším mezi různejma sítěma a mají ty DNSka nacachovaný?
    EDASX
    EDASX --- ---
    Anker dela takovej 54W
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Jaky kdo pouzivate usb hub na napajeni vice RPi? pripadne i usb kabely. Co mam doma nabijecku s 2A, tak asi ani kabel nezvlada porad nabijet RPi.
    TR1
    TR1 --- ---
    JIMX:
    Ja to treba posilam pres mqtt do domoticz a koukam na to v prohlizeci ale myslim si, ze ani ten display by nemel byt problem. Nejslozitejsi bylo, nejak spolehlive vyselektovat potrebne hodnoty z obdrzeneho JSON a pak uz je to na kazdem, jak si promenne zobrazi nebo zpracuje dal.
    JIMX
    JIMX --- ---
    TR1: to zní dobře ... akorát by to bylo hezký k tomu mít přímo doma nějaký displej, kde by se to třeba někde včetně nějakých grafíků zobrazovalo ... abych na to koukal nv browseru přes mobil, to už mi to může běžet na VMS, který mám jinde :-)
    TR1
    TR1 --- ---
    JIMX:
    Ja si postavil meteo stanici pro orientacni mereni a nestalo to ani korunu :). Proste jsem se zaregistroval na https://openweathermap.org/ a pomoci API vyzobavam udaje z nejblizsi meteostanice a jsem spokojenej. Kdyby te to zaujalo, muzu sem dat i skript, kterym to delam.
    B3DA
    B3DA --- ---
    JIMX: na takhle jednoduchych projektech tva nejdyl doprava soucastek/dps :) ja to beru jako zabavu, pro kterou trochu casu obcas rad obetuju..
    v opacnym pripade mas samozrejme pravdu s dostatecnosti yr.no :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    B3DA: na stavění zase jako úplně nemám čas ... a nástroje :-)
    B3DA
    B3DA --- ---
    JIMX: uff :) na to co to umi a neumi docela drsna cenovka.
    + datovej plan :O v dobe LoRa TTN, sigfoxu atp..
    si to postav, ne?
    JIMX
    JIMX --- ---
    QWWERTY: zrovna tady, kde jsem, myslím není další pokrytí potřeba, co tak mám zkušenost :-)
    A co se týče ceny za HW, tak u tý meteostanice, aby to mělo nějaký smysl, bych na to chtěl napojit třeba Davis Vantage Pro2 ... ale to je mazec, co za to chtějí :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam