• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    B3DA:
    Samotne RPI4 4GB RAM + SATA HAT (2x) vyjde na cca 2100 CZK pritom za 2600 czk muzu mITX se 4GB RAM kde nebudu muset delat kompromisy a dostanu vyssi vykon. Ja mam treba RPi2 na kterem bezi domoticz + nextcloud a nemuzu si ho vynachvalit, spotreba pouze 2-3W, zaloha pomoci lacine powerbanky ale jako NAS proste ne a ani RPi4 s jednim USB3 radicem to nezachrani.

    ASRock J4105B-ITX - Intel J4105 a HyperX Impact Black 4GB DDR4 2400 SO-DIMM | CZC.cz
    https://www.czc.cz/277490,177795/kody
    B3DA
    B3DA --- ---
    TR1: Nejak me nenapada kde ma rpi nas bottleneck, proti home/soho 2bay nas. Narocnejsi veci jsou zas nesrovnatelny cenove..
    B3DA
    B3DA --- ---
    TR1: na stejny penize nevim, miniitx jsou krapet drahsi nez mAtx (nemam kompy skoro na nicem jinym nez na miniitx..). Plus se dost lidem muze valet rpi bez uzitku, coz to razem dela zajimavejsi. A ten vysledny form factor bude preci jen taky trochu jinde. Me se to libi :)
    TR1
    TR1 --- ---
    AVALON_CZ:
    A nebo tak, RPi proste nema na to byt NAS. Jeste tak maly nenarocny domaci malokapacitni cloud pro paranoiky jako jsem ja, ktery nechce vyuzivat komecni cloudove sluzby ale jako NAS opravdu ne.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TR1: ano, bude to lepší, sám mám AsRock J4205 ( https://www.czc.cz/asrock-j4205-itx-intel-j4205/202820/produkt ). A obecně by taky byla varianta použít RockPro64 ( https://store.pine64.org/?product=rockpro64-4gb-single-board-computer ) a nějaký SATA řadič s Marvel 88SE9215. Ale když má někdo plonkový Rpi, proč ne
    AVALON_CZ
    AVALON_CZ --- ---
    TR1: já spíš přemýšlím, jestli není lepší koupit rovnou Synology DiskStation DS218j nebo podobné
    TR1
    TR1 --- ---
    TOOMIX:
    Sice hezke ale co mi proslo rukama RPi4 tak stale citim jakousi horkost. Neni lepsi postavit NAS na nejake mITX (napr. ASRock J4105-ITX) nez stavet takovej bastl, ktery vyjde temer na stejne penize a jeste to bude samej kompromis?

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    chiptron.cz - Novinky: Stavíme NAS z Raspberry Pi 4 nebo Rock Pi 4 s pomocí SATA HATu
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=942
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Na raspi jsem nasel zajimavou krabicku turbopi. Budu ji lehce upravovat aby vrsek sel jen nacvakavat, sel tam dat chladic a ten prurez sel konvertovat na tlacitka :)
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Trochu mimo, ale nevite kde sehnat elastic beaty pro raspberry? Zkousel jsem si i zkompilovat, ale nejak pak stejne nefunguji. Oficialni ani neoficialni repo jsem nenasel.
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    EDASX: hacek moc neni. jak tu padlo, na rpi4 je to horsi zatim s podporou. je potreba sd karta na spusteni bootovani. na rpi bez problemu. rychlost, i kdyz to jde pres usb, je o dost lepsi. sam jsem nedelal ciselne porovnani, ale na netu najdes nejake testy.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    EDASX: Zrovna řeším, že 1st stage boot z karty ne vždycky nahodí HDMI...zatím jsem zbaběle ustoupil k "kernel, initramfs a device tree jsou na SD kartě". Jinak boot mi připadá spíše CPU-bound...
    ABE
    ABE --- ---
    EDASX: Pro Rpi4 je hacek zatim v tom neumoznuje boot z USB.
    EDASX
    EDASX --- ---
    MARTEN: hele ted me tak napada limit rychlosti sd karet je docela velkej na raspi (A1, DDR50), takze tohle by mohlo boottime dat treba 10x min? Je tam nejakej dalsi hacek?
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    PISKVOR: Pro jedno RPi jsem to vyresil timhle https://www.amazon.de/dp/B01MU8TZRV/
    Je to flash disk, ale SSD. Takze se nebojim, ze odejde. Slo mi i o velikost, coz normalni disk by byl moc velky. Zatim spokojenost.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARTEN: Tohle by mohlo taky pomoct: místo RAID1 použít BTRFS DUP, tj. dvě kopie každýho kousku dat na jednom zařízení. Pokud úplně odejde karta, k ničemu to nebude, uznávám...

    Single device data redundancy with BTRFS — Odprto
    https://zejn.net/b/2017/04/30/single-device-data-redundancy-with-btrfs/
    EDASX
    EDASX --- ---
    PES: tak libreelec toho snad ani moc neuklada ;-)
    PES
    PES --- ---
    TOOMIX: Vždy záleží jak moc té kartě kdo dává pokouřit zápisy...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Samsung Evo+ 128GB, v akci na ali za 17.5$ a není sebemenší problém
    EDASX
    EDASX --- ---
    Jeste nekdo dava ty industrialni... ale to vlastne nevim, jaky jsou :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam