• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PECA
    PECA --- ---
    Prosím o radu ohledně chlazení RPi4. Bude to přidělané zezadu k TV, časem možná přibude TVhat, možná disk. Aktuálně to bude sloužit k přehrávání videí z internetu a z NASu. Mám cukání na tom zprovoznit přehrávání audia z NAS bez puštěné TV, ale o tom až potom.
    Napadlo mě, jestli si k tomu (pro letní pařáky) nemám rovnou vzít jeden z těchto větráčků, nebo krabičku s větrákem:
    Fan SHIM - větrák pro Raspberry Pi vhodný pod jakýkoli SPI HAT
    https://rpishop.cz/aktivni/1883-fan-shim-vetrak-pro-raspberry-pi.html
    Argon Fan HAT pro Raspberry Pi 4B, 3B, 3B+
    https://rpishop.cz/aktivni/2074-argon-fan-hat-pro-raspberry-pi-4b-3b-3b.html
    Hliníková krabička pro RPi 4B s aktivním větrákem, černá
    https://rpishop.cz/...pberry-pi-4b/1925-hlinikova-krabicka-pro-rpi-4b-s-aktivnim-vetrakem-cerna.html
    PECA
    PECA --- ---
    Nevím, jak moc to sem patří, ale přijde mi to zajímavé (kupovat nebudu :)
    PINEPHONE | PINE64
    https://www.pine64.org/pinephone/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: to protestuju mam stejnej chladic.
    TR1
    TR1 --- ---
    TEAPACK:
    Sakra, to mne nenapadlo overit v praxi :(. Asi proto, ze jsem nekde cetl, ze podtaktovani zacina az pri dosazeni teploty nehce nad 80 stupnu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: a při těch 75°C jsi byl stále na plném taktu, nebo se RPI podtaktovalo? Jinak teplotu v IDLE máš stejnou jako jsem měl já bez jakéhokoli chladiče... takže jeho funkce se zdá být dost sporná, když i jen prťavý ježek stáhne teplotu na 45 :-/
    Asi si to RPi pořídím ještě jednou a i s tím chladičem ... tohle potřebuje více testování =)
    TR1
    TR1 --- ---
    TEAPACK:
    Bohuzel nemam termokameru, takze mereni teploty jsem provadel pouze pomoci vcgencmd measure_temp. V klidu melo RPi4 kolem 48-50 stupnu, pak jsem pustil na 30 minut stress test a to se teplota vysplhala a drzela na 75-76 stupnu. Jinac k te chladici krabicce jsou 3x ks teplovodive samolepky, jedna na CPU, druha na RAM a treti na takovy maly cip co je hnedka za USB3 portama, viz obrazek.



    Puvodne jsem si myslel, ze ta spodni cast chladice bude mozna zbytecna ale pri stress testu byla hodne tepla i ta a pritom se niceho nedotyka a jen odvadi teplo z horniho chladice tak jsem ji tam taky rasi nechal a radeji predelal m2.5 na m3 zavit.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Free PDF eBook - Raspberry Pi Coding The Classics - OzBargain
    https://www.ozbargain.com.au/node/507435
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAINBOF: jestli budeš mít to tvoje podobně zakrytované, tak to můžeme nafotit ;)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: no ona jr tam takova ta vodiva zvejka podle mne easy to fix. Ale dobra pripominka
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAINBOF: já vím, ale tím se právě sníží odvod tepla z desky na minimum... a pochybuju, že to udělali tak, aby to sedělo i na jiných čipech než jen na ramce a procesoru ...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: ten kryt je hlinikovej blok
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TR1: jen dotaz: kolik máš teplotu na síťovym řadiči a kolik na PMIC? čtyřka hřeje strašlivě do PCB a když to takhle zakrytuješ, nebojíš se, že si přehřeješ právě PMIC ("napájecí kaskádu") a čip síťovky a USBčka?
    foto zde
    TR1
    TR1 --- ---
    FATTY:
    Jak jsem psal jiz drive, jako maly jednodiskovy NAS pro opravdu nenarocne pouziti poslouzi RPi4 dobre, nakonec presne tak skoncilo to moje. Je dokonce pripravene na RAID1, kdyby si to novy majitel kam pujde, preci jen rozmyslel.









    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    FATTY: tak asi na nejakou práci, kdy bych z NASu třeba střihal video, bych si asi postavil neco lepšího , ale jedu taky jenom usb2.0 disk píchnutý do rpi1B+ s libreelec a na ukládání a pouštění hudby a filmů naprosto dostačující.
    FATTY
    FATTY --- ---
    TR1: proc jako NAS ne?? Ja vyuzivam disk pichlej jen do USB, zadny dalsi naklady a cajk, 100 na tom chodi bez problemu (1000 jsem nezkousel, doma mam disk primo v routeru a jinde jsou bezni uzivatele co maji 100 router a staci jim to). Za cenu v podstate nula (pouzivaji to jako HTPC)..
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TR1: tak tak, mám nějaké obyčejné M.2 SATA SSD v USB 3.0 boxu a ne každé USB 3.0 je schopné tomu dodat tolik šťávy, aby se to při zápisu neodpojilo
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Treba Crucial MX500 1TB ma uvedeno 5V 1.7A

    TR1
    TR1 --- ---
    B3DA:
    Pokud vim tak RPi by melo byt schopne davat na USB 1.2A. SSD disk ma velmi malou spotrebu pri startu nebo pri cteni ale u zapisu je tu uplne neco jineho. Treba takovy Samsung 860 evo 500GB ma na stitku uvedeno 5V 1.2A ale videl jsem i SSD kde bylo uvedeno 1.4A i vic.
    B3DA
    B3DA --- ---
    TR1: hmm tak rpi2 ma jeste pomaly usb i eth.. Jo, v RAIDu to bude pomalejsi. 2 SSD by to bez externiho napajeni dat melo, ne? btw mam pred sebou CM elite 110, je to maly a _pomerne_ tichy, ale s rpi + SSD se to fakt neda srovnavat. Na nenarocny vyuziti v tom dokazu videt vyhod (jen o velikosti prostoru to neni, nic neni tak maly aby se tam nedal nacpat aspon jeden server :) ). Pro narocnejsi vyuziti existuji jina reseni, no..

    RAINBOF: mozna neco takovyho?
    TR1
    TR1 --- ---
    B3DA:
    Jenze co to je dost vykonu? Pokud ukladam v lokalni siti na cloud treba 800MB soubor, tak to zabere klidne az 10 minut a to je docela opruz. Jako pri praci z venci, kdy mam 1 MB/s upload to akceptovatelne je ale v lan uz ne. Je ale pravda, ze rychlost asi dost degraduji samotne flashdisky ktere jsou navic v raid1 a asi i ten domoticz ktery co 5 vterin neco zapisuje, byt to jsou male bloky dat.

    Na RPi4 jsem u klasickeho plotnoveho disku ukladal pres sit kolem 60 MB/s (on ten disk je asi SATA1) s SSD diskem to pak bylo kolem 80MB/s ale otazka je, na kolik to ve finale spadne kdyz opet pouziji raid1. Dalsi potiz vidim v tom, ze RPi zvladne napajet pouze jeden disk, pro druhy se musi zajistit napajeni jinym zpusobem, takze sice pekne male RPi, vedle ktereho ja hromada kabelu a napajecu a ve finale realna rychlost po siti v pripade raid1 tak 50-60 MB/s. Nastesti nemam tak maly byt aby se mi tam nevesel domaci servrik ve skrini velikosti Cooler Master Elite 130.

    RPi4 se da pouzit jako maly NAS pro nenarocneho uzivatele, nerikam ze ne ja uz ale tento druh vyuziti zavrhl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam