• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PECA
    PECA --- ---
    REDSNAKE: Návody jsou...
    přímo v odkazech s popisem TV hatu: https://rpishop.cz/hat/1095-raspberry-pi-tv-uhat.html
    nebo zde: https://ceskeforum.com/viewtopic.php?f=143&t=15283

    Já si natáhl LibreELEC čistě googlováním a instalací na kartu z jejich webu. Večer snad rozchodím provozování TV programů a ukládání na NAS, ale asi budu muset už konečně natáhnout UTP kabeláž, protože posílat záznam na NAS přes wifi, na který už visí notebooky a telefony, mi přijde jako zhůvěřilost :)

    A jinak je to jak píše KAERO. Jedna TV je kupovaná v roce 2013, ale je to model 2011, takže nic chytrého už na ní prakticky nefunguje (hlavně YouTube nejde), DLNA funguje, ale neumí to přepínat titulky a ani zvukové stopy, přestože v menu to je. Pouze timeshift je v pohodě. Druhá TV nevím, ale nějak jsem k ní nenatáhl internet, tak tu potřebuji dořešit primárně, navíc neumí timeshift, což by žena chtěla, a nevím, v jakém stavu je na ní YT, DLNA... A prostě byť ty TV dneska stojí míň, jak tyto staré modely, tak nevím, proč vyhazovat TV se slušným obrazem. Navíc u LG využívám 3D (cinema typ, neblikací), které je dneska těžko najít.

    DOKKTOR: Testnul jsem IAGL a hned při prvním pokusu spustit něco (Amstrad CPC BombJack) mi to zrestartovali Malinu, tak nevím :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    REDSNAKE: kdyz mas tv s integrovanym prijimacem, a zmeni format (analog->dvb-dvbt2) tak muzes vyhodit celou televizi nebo resit buhvijak kvalitni buhvijak dlouho podporovany uzavreny settopbox. kdyz mas televizi a prijimac nezavisle (televize + miniaturni pocitac), tak muzes oboji vylepsovat nezavisle na sobe.

    tutorialu je na netu milion plus jedna. vetsina reseni bezi pomoci softwaru kodi.
    PECA
    PECA --- ---
    REDSNAKE: Já bych dodal, že jsme si docela dost zvykli na "timeshift" => zapneš TV, jdeš si udělat kafe, svačinu, dát sprchu... Pak si to "přetočíš" na začátek poředu a nudné pasáže či reklamy přeskakuješ. Žena je takto schopná zablokovat TV na celý den jenom tím, že si to furt vrací a odbíhá od toho. Takže dostane krabičku k TV v ložnici, kde mě to nebudě srát vadit :) Dost možná by to vlastně mohlo nahrávat i bez zapnuté TV = timeshift i když přijde divák pozdě :)

    A hlavně, obě naše TV jsou už z hlediska podpory výrobci obsolete, takže na nich nefunguje YouTube - což je primární důvod. Sekundární je, že na tom půjde i jiná IP TV, třeba archiv ČT apod.

    Jinak něco si nahrát je taky fajn, ale to osobně řeším stáhnutím na NAS.
    FATTY
    FATTY --- ---
    REDSNAKE: backend ber jako stale zaplou TV, bez zobrazovaci jednotky.. Pripojenej na siti. V pocitaci.

    Cili kdykoli muzes cokoli nahravat, tahat epg, vystrihavat reklamy, atd, vse automaticky. Tim ze je to na siti, muzes se jakymkoli zarizenim divat na TV. treba na zachode s tabletem. Asi tak nejak.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Docela mne zaujalo to téma co tu řešíte, nevíte někdo jestli je někde rozepsaný tutoriál jak postupovat aby vše fungovalo a neprošlapával slepé uličky?

    A co mi to přinese oproti tv s integrovaným přijímačem signálu? Nahrávat to neumí a ani bych to nevyužil asi. Spíš by mě to bralo jako projekt asi..
    KAERO
    KAERO --- ---
    PECA: ajo ted koukam ze v novem libreelec byly nejake opravy aby to bezelo plynule.

    jojo, tvheadend server a tvheadend klient. server prijima data z tvhat, hleda stanice, uchovava epg, zajistuje nahravani a timeshift. klient muze byt at uz prehravac televize v kodi, nebo treba vlc v jinem pocitaci. treba si vezmu notebook do dilny a poustim si nejakou tv na pozadi, pricemz se to streamuje pres domaci sit.
    PECA
    PECA --- ---
    FATTY: Dík za dovysvětlení. Bohužel v práci nemám zdroj TV signálu, tak to nahodím na sucho a doladím doma v noci. Je to pro ženu takové poloviční (slibuju to 21 roky) překvapení (vyžehlím si tím Valentýna), tak to dělám "natajňačku".

    Jinak according to RPiShop.cz:
    *Multimédia:
    ** H.265 (4Kp60 dekódování)
    ** H.264 (1080p60 dekódování, 1080p30 kódování)
    ** OpenGL ES, 3.0 grafika
    FATTY
    FATTY --- ---
    PECA: nejde o rozliseni, ale o kodek. Nevim, jestli uz je Rpi schopno nejak rozumne HW dekodovat HEVC, ale ty nase stanice ti pujdou snad i softwarove, vsak uvidis.

    Lokalne-Jo, budes muset server i client, oba budou na maline. Ale klienta se neboj, v pripade Kodi je to par kliku, stahne se binarni doplnek HTS (v pripade, ze zvolis tvheadend ktery nemuzu nez take doporucit). Se serverem si vyhrajes vic, ale je to cesky a mo to i nejaky Basic rezim interface, taky se toho neboj, navody na inetu take najdes ;)
    PECA
    PECA --- ---
    KAERO: RPi4 to má zvládat 1080p v pohodě. Pro přehrávání 4k se doporučuje aktivní chlazení. Tak doufám, že to pojede.

    Teoreticky je potřeba nainstalovat tv server, který streamuje datový proud vybraného multiplexu z TV hatu. Pak na cílovém zařízení tv klienta, který ten stream konzumuje = dekóduje a přehrává vybraný program z multiplexu. Jestli tomu rozumím dobře. Ale na druhou stranu, plánuji to mít lokálně na jediné TV a z té to ovládat - tudíž nevím, jestli je zrovna nutné instalovat na jeden device jak server, tak klienta a nestačí jeden jediný modul...

    Jinak zase je fakt, že by se potom dalo koukat v rámci jednoho multiplexu na vícero programů, ale to neřeším, nemám takovou potřebu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PECA: ses si jisty ze RPi zvladne dekodovat DVB-T2? mam pocit ze to neni uplne ok. Totiz TVhat jen prijme signal, ale dekodovani stale musi udelat malina.
    ja mam coreelec (libreelec pro procesory amlogic) a pouzivam tvheadend - nastaveni serveru pres www je ponekud komplikovanejsi, ale jak to jednou funguje, uz na to nesahas - umi to i samo dohledavat stanice kdyz se zmeni vysilaci kanal. a koukani televize v kodi je jednoduche.
    PECA
    PECA --- ---
    Ok, takže teď už vím, že v hry jsou normálně dostupné jako instalovatelné doplňky přímo v LibreELEC, nebo v Kodi. Takže předchozí dotaz byl mimo mísu. Okr příště udělat krok 1 a teprve potom těšit košík 2.

    Nicméně k obsluze TV hatu a nahrávání to po mě chce nainstalovat PVR doplněk. Nabídka široká, že nevím co zvolit. Co je nejvíc osvědčené ve stylu "vy to mohla obsluhovat i moje máma, babička, whoever in family is less technician"?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Berryboot tam je oboji a zvladnes to na par kliku.
    PECA
    PECA --- ---
    HOUMLES: Právě proto se ptám, abych nevymýšlel blbosti :)
    DOKKTOR: Dík - to bude to co hledám. Paráda.
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    taky odpovim mimo dotaz, ale s amlogic krabickama je moznej dual boot... resp. do interni pameti lze nahrat coreelec a na sdcku mit retropie.
    jako primarni boot bude sdcko a kdyz nebude zasunuty tak nebehne coreelec.
    ale teda taky myslim, ze resis blbost protoze pokud vim (sam to nepouzivam) tak na tyhle *elec systemy je hromada emulatoru primo jako addony.
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: ale všem děkuji, sednu ke kompu a mrknu se na vaše tady blíže.
    Těším se, až to bude chodit.
    PECA
    PECA --- ---
    Nechci vymýšlet kolo, proto se ptám, ale možná špatně.
    Chci, aby to bylo jednoduchý, jak pro n00ba. Jak samotná instalace, tak hlavně provoz. A opravdu to nemusí být dual boot, ale nevěděl jsem, že by to šlo jinak :)
    Prostě standardně by to bylo na filmy, televizi, YouTube... Ale aby šlo jednoduše nahodit nějaké hry. Ty hry by byly spíš taková možnost navíc, ale žádná velká věda prostě.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (SD kartu neměním, jen to není úplně bezpracný zprovoznit na jedný)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARTEN: Jistěže. Byl dotaz na dual boot (a odpověď, že to nejde); tak jsem odpověděl jako někdo, kdo to reálně má a používá.

    Jinak souhlas: tohle se navzájem netluče, to může fungovat v jednom, dualboot je na tenhle use case overkill.
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    PISKVOR: Ale to pak musis mit pripojen monitor a klavesnici, nebo menit sd kartu. U elec a retropie to bude mit nejaky monitor/televizi, otazka jestli i nejakou moznost jak vybrat co bootovat. Zrovna tohle je neco, co jedno pi zvladne bezet najednou. Takze bych ani ten dual neresil. Prijde mi to pohodlnejsi.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PECA: v libreelec nainstaluj plugin IAGL ze zach moris knihovny a nevymyslej kolo ;)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (mám to udělaný v initramfs, ale jednodušeji: "pokud do 300 sekund nenaběhne normální OS, rebootni na rescueboot na partition 3")
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Ale je to skutečně dual boot, od začátku, ne jako dávný DOS mode ve Win95, takže to přepnutí trvá přesně tak dlouho, jako běžný boot.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARTEN: Dual boot se dá, když máš dvě boot partitions (a pochopitelně dvě root partitions): lze vynutit reboot do té druhé (e.g. `part_reboot 3`). Boot manager...by se dal teoreticky vyrobit, ať už v initramfs nebo jako 3. boot partition (NOOBS je něco takového).
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    PECA: Dual boot bude tezko. Ale osobne bych to resil nainstalovanim debianu nebo raspbianu a bezel to v dockeru. Pak si muzes vybrat, co spustit. Nebo klidne bezet oboji najednou.
    Jedu takhle sonarr, radarr, hass. Vlastne vsechno mam pres docker - jednoduchost, lip se mi nastavuje zalohovani apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam