• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    tak jsem mezi řečí teď během pár minut zprovoznil https://libreelec.tv/downloads_new/ z flash disku a uvidíme.

Jak už to tak bývá, často je to asi i o tom vybrat si správné distro na konkrétní aplikaci.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    EDASX: vždycky je možnost že jsem jenom lempl a prostě to neumím :)
    EDASX
    EDASX --- ---
    REDSNAKE: mam vsude tohle (cca 5 malin s kodi se stream cinema v permanenci) a nepreinstalovaval jsem nikdy nic .) ale mozna mam jrn stesti
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PISKVOR: jako já ho trápím, vím o tom, mě se zobrazoval blesk celkem pravidelně...Ale poslední dobou je to zas dobrý! :D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    FATTY: to dává smysl no. Zas pro mě je fakt nejjednoduší nahodit tam image osmc a o nic se nestarat, resp se mi to osvědčilo víc než tam instalovat nějakej debian a na něj kodi i když chápu, že i v osmc něco běží, ale to mě jako bfu moc nezajímá a linuxovej moc nejsem, jsem rád že si něco naklikám a dogooglím, takže pouštět se do nějakejch velkejch akcí nechcu... Na jeOS ale mrknu, to vypadá zajímavě.
    FATTY
    FATTY --- ---
    REDSNAKE: aha, OSMC neni read-only system tusim, tam bych videl ten rozdil.. Ja jedu od zacatku malin na jeOS (OE,LE,CE), po par kartach s tim storage na USB a od ty doby ani jedna (roky).
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    EDASX, ABE, REDSNAKE: Ono hodně záleží na kvalitě proudu, někde mi těch 230V ze zásuvky houpalo tolik, že to i vyhazovalo normální počítače, co nebyly za UPSkou...a co mělo 5V trafo, mělo brownouty.
    ABE
    ABE --- ---
    REDSNAKE: Ja jsem mel na rpi3 obyc flashku min. rok a ani jednou problem ze by se to sesypalo.

REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    EDASX: nevím, mám tam original sandisky taky, 10 class určitě, žádný srágory imho. Provozuju na tom kodi koukám třetím rokem a už jsem to musel určitě dvakrát, třikrát přeinstalovávat protože nabořenej filesystem.

Nicméně jsem teda koumal a osmc není kompatibilní s berrybootem a do nějakejch technikálií jsem línej jít, ze sítě mi to na první dobrou nebootuje, takže mi to asi za tu energii nestojí a vzhledem k tomu, že to mám na flashku nahraný znovu za deset minut, tak na to asi prdím prozatím..
    EDASX
    EDASX --- ---
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PES: hm, tak já se zkusím asi poprat s tím bootem z flashky, to mi přijde pro BFU nejschůdnější.
    PES
    PES --- ---
    REDSNAKE: Pokles. Zvláště při vypínání jak se vyvíjí zdroj a kondenzátory, tak to tam zůstává v tom SD-konsorciem zakázaném napětí. Prostě chybí tam nějak ošetřeno,aby se napájení karty odpojilo včas a skokově, takže hrozí poškození FS (typ od typu karty, někteří výrobci to mají náchylnější, některým to nejspíš prakticky nevadí)...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PES: co to znamená? Pokles napětí nebo jeho kolísání?
    PES
    PES --- ---
    PISKVOR: Problém SD na RPi je při vypínání v tom, že tam dochází k výskytu "brown-out napětí", které je u SD výslovně ve specifikacích nežádoucí...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Jinak teda / mám RO na nějaký úplně random flashce, která šla zrovna kolem; stejně se z ní čte při bootu, a pak už ne (userspace programů mám asi 10, a všechny běží z tmpfs)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    FATTY: I s RO FS je riziko, že si blbým vypnutím ten FS poškodíš (sice by teoreticky nemělo, ale stávalo se mi docela často, s blbým zdrojem). Minimalizuju to tím, že na SD je _výhradně_ /boot, a ten se vůbec nemountuje (tj. nahraje se z něj kernel a initramfs, a dál se na něj vůbec nesahá, s výjimkou upgrade kernelu)

PISKVOR: (Kupodivu to bootuje dost stochasticky, v poměru 2:1 ve prospěch SD:USB /boot, podle toho, co se inicializuje první)
    FATTY
    FATTY --- ---
    REDSNAKE: jestli nemas X klientu, kde by ti to usetrilo dost prace, tak netboot imho nepotrebujes.. Drbni si read-only system na nejobycenejsi sd kartu co najdes, storage si dej na jakykoli obycejnej USB flashdisk a bude to roky bez problemu..

(u me napr leta jede sd karta z byvaleho mobilu nejaka 2 gigovka nebo tak nejak, a USBcka bezne kupuju kolem tech 100-120 korun, vic GB na storage stejne nepotrebujes)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDSNAKE: Čistě z flashky se to musí nahodit přes program_usb_boot=1
    Já to řešil tím, že mám dvě FAT partitions, jednu na SD kartě, druhou na USB, některá se chytne vždycky ;)

USB mass storage boot - Raspberry Pi Documentation
    https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bootmodes/msd.md
    ABE
    ABE --- ---
    ZORBEN: 4 umí network boot, USB boot na trosku jinem principu než u předchozích verzi uz je v beta verzi (nevím jestli uz ji releasnuli).
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    jestli dobre chapu tohle, tak by to snad brzo mohla umet i 4B, je to tak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam