• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Primo v clanku je zmineno, ze dnes vydali ranou verzi 64bit obrazu OS, takze jej urcite vyviji jen doufam, ze nebudem cekat 2> a vice let.
    SUK
    SUK --- ---
    TR1: Treba kdyby tam clovek chtel pustit internetovej prohlizec. To sezere vsecko :)
    PES
    PES --- ---
    REDSNAKE: To záleží na podporách...

...zatímco stará RPi (do 3) měly HW podporu H264, MPEG4, H263 a po zaplacení i MPEG2 and VC1...
    ...tak nové RPi4 už má HW podporu jen pro H264 (dekódování i kódování) a separátní kus pro HEVC (dekódování).
    PES
    PES --- ---
    TR1: 64 Raspbian i FW jsou v beta, ale snad se vyvíjí... jinak i na 32 jsou cesty, např. raspbian-nspawn-64
    Zbytek (HW) se musí (bohužel) "ubastlit" navíc...
    TR1
    TR1 --- ---
    Nechapu, k cemu 8GB RAM kdyz oficialni raspbian je stale 32bit i kdyz s PAE. Spis bych uvital misto 1x USB3 a 1x USB2 tak 2x USB3, nebo pitome tlacitko na hw reset. Zrovna tak bych poslal mSD na opocinek a nahradil jej eMMC nebo USB bootem ktery je temer rok po vydani RPI4 stale jen beta i kdyz me osobne funguje bez problemu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PES: no, pro mě je to třeba nevyužitelné, neumím si představit co bych tam provozoval s takovou spotřebou ram, ale to že si to já neumím představit neznamená samozřejmě že to je obecně k prdu.

Daleko víc bych ocenil, kdyby zapracovali na přehrávání youtube v desktropovém prostředí kdy ani pi4 to nezvládá plynule.
    PES
    PES --- ---
    REDSNAKE: Sympatické, teď se jen podívat, zda to jsou nějaké nejposlednější revize a mají vychytané ty úvodní seky (blbě udělané odpory v identifikaci USB-C, nějaké problémy z WiFi a HDMI)...
    Teď vyšlo nové OpenBSD, které je i pro ARM64 (tj. se zaměřením i pro R-Pi4)...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARASAN: dik. me se to sekalo ale na mobilu ne takze problem v systemu....
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Raspberry Pi 4B ve verzi s 8GB RAM za 75 USD už teď i v ČR
    chiptron.cz - Novinky: Raspberry Pi 4B ve verzi s 8GB RAM za 75 USD už teď i v ČR
    https://chiptron.cz/news.php?readmore=1020
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAINBOF: byl to voser, ale funguje mi ok.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    REDSNAKE: no je no. ale jen 1x
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RAINBOF: jsem to chtěl vyzkoušet ale ta krávovina po mě nově chce nějakej api key a vypadá to že to je klikáního na půl dne, tak sorry.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    REDSNAKE: no ano.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    RAINBOF: Jako v doplnku pro youtube nebo jak jako?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Funguje vam tohle na raspi3 v kodi dobre?

https://m.youtube.com/watch?feature=emb_title&v=rjb9FdVdX5I
    MUXX
    MUXX --- ---
    Zpatky k tematu :)

Dneska jsem objevil turing pi. Asi jsem se zamiloval.

Plug & Play Raspberry Pi cluster. Run Kubernetes, Docker, Serverless locally.
    https://turingpi.com
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PES: "pochopitelně s kabelem netrčícím kolmo, ale na 90° konektoru"
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PES: Ale zase zavržený. Pár let kdekdo experimentoval se zrušením, protože omg apple, ale zase se to vrátilo.
    PES
    PES --- ---
    JIMX: Ne vždy je wireless přínosnější... (btw. třeba u toho nabíjení je docela zázrak, že to €U ještě nezakázala - v honbě za každým Wattem vysavačů a stand-by režimů adaptérů/zdrojů přehlédla % ztrát v indukčním přenosu energie při dobíjení, protože 100% účinnost to mít z fyzikálních důvodů mít nemůže - v tomhle případě naštěstí byrokrati bývají na fyziku&spol. často slabší, i když na druhou stranu to bohužel vede k dojmům, že fyzikální zákony lze přehlasovat :-D )
    PES
    PES --- ---
    PISKVOR: Pythony já rád :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam