• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: Ja mel LibreELEC s Kodi, ale neslo to pouzivat jako pracovni stanice, tak sem si tam dal raspbian kterej pousti kodi hned po startu, takze to funguje stejne jako libreelec, ale kdyz dam v kodi exit, tak se prepne do desktopu s pohlizecem, hrama, atd...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PECA: Noobs?
    PECA
    PECA --- ---
    Mam doma RPi 4 s LibreELEC + Kodi. Teď se semináři, workshopy atp okline, by se docela hodil nějaký flexibilnější setup.
    Požadavek je, aby primárně fungovalo přehrávání z archivu ČT, DLNA či smb, YT apod. // Teď mi došlo, že jsem nezkoušel z mobilu miracast, nebo tak něco a docela bych to chtěl umět taky :)
    No a k tomu by přibila možnost přehrávání tehletěch "webinářů". Akorát nevím, jak. Protože jednou je to MS Teams, někdy Zoom, jindy nějaká obskurní záležitost v browseru.

Mě z toho vychází potřeba jednoduše a svižně přejít z Kodi do browseru. Ale to asi v LibreELEC nelze, nebo nevim jak. Jde to obráceně (a jak), tedy boot do desktopu, náběh automaticky do Kodi a v případě potřeby exit a šup do brovseru, pak zase ručně spustit Kodi?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    REDSNAKE: provozoval. asi 24 hodin. x86 ( E5-2678, 32GB, 9211, a tusim v te dobe Connect-X2), nez jsem se nejak szil s celou tou myslenkou ze mam v siti debian tak mi doslo ze lvm a ext4 neni pro me idealni a sel jsem do pryc k centosu a btrfs
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    provozujete někdo Open Media Vault? Případně na jakém HW setupu? Díky
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    MARASAN: zas je ten procesor nataktovanej o neco vejs, coz si muze dovolit diky chladici. na druhou stranu ta ramka a ssd ti asi bude chybet vic nez par set Mhz...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: jasne, Arm64! mas recht.
    PECA
    PECA --- ---
    MARASAN: Spíše ZX Spectrum Arm64 ;)
    Právě to by mi přišlo "lepšejší", ale asi by to muselo být moc vysoké (tlusté) a navíc to zadrátování uvnitř by muselo být asi jako u krabičky Argon one case + kablík z portu na zadní stranu.
    Nebo "prodloužená" verze kejsu klávesnice, kde by malina byla až v prostoru za klávesnicí. Tak trochu jako byl tvar Amigy či Atari, ale vlastně i ZX Spectra. Myslím, že designově by se s tím dalo trochu pohrát.
    Na druhou stranu i tohle je moc fajn počin a spoustě lidí to udělá radost a dobře poslouží.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX: jasne, ale neni to tak, ze by sis koupil krabicku s klavesnici a "port extenderem", do kteryho soupnes RPi4 a mas ZX Spectrum x86
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MARASAN: hardwarove ano, ale PCB je jiny, aby se to tam veslo
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX MARASAN: tak sem kouknul na video a v klavesnici vlastne standardni RPi4 neni, tak to je zklamani.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TOOMIX: pak bys ovsem nemel jako zaklad standardni RPi4
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DELLAMORTE: MARASAN: taky mohli oželet jeden ten USB 3.0 port a dát dovnitř M.2 SATA port nebo standardní SATA port pro SSD
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DELLAMORTE: akorat skoda, ze neni s 8GB ram, pokud si to nekde koupi na desktop praci, tak prave 8GB je rozumny minimum treba jen na browseni bez swappingu. Aspon podle mych zkusenosti jak s Win10 tak i linuxem (z amd64).
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    sice v prepoctu za 15 tacu. ale za rozpousteni dominance intelu a amd by to stalo :)

RISC-V deska HiFive Unmatched
    https://www.abclinuxu.cz/zpravicky/risc-v-deska-hifive-unmatched
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Debian je super :)
    TR1
    TR1 --- ---
    REDSNAKE:

Ubuntu vychazi z debianu, jen se v nem nektere veci delaji trosku jinac, napriklad konfigurace site pomoci netplan a pod. Kdyz jsem ubuntu testoval na rpi3 tak jsem ani nemusel kompilovat ovladace pro usb wifi sitovku jako v pripade raspbianu. Asi bych doporucil vyzkouset oboji a udelat si vlastni nazor.

Ja osobne ze vsech distribuci preferuji prave debian.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    TR1: super, díky za odpověď. Dá se předpokládat že Buster bude lepší volba tedy? Nebo je to jedno? Myslel jsem teda, že armbian je obecně převlečenej debian..

Chci to na Orange pi One a provozovat na tom nějakej testovací webovej server s tím, že asi pojedu primárně podle návodů na netu, tak abych se zbytečně nevyškolil hned špatnou volbou distribuce.
    TR1
    TR1 --- ---
    REDSNAKE:

Presne tak, focal = ubuntu, Buster = debian
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam