• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARASAN: To jsem před pár lety zkoušel, ale v té době to vycházelo přes 2000 za sadu, což...no. V jednom místě nebylo vůbec jiného zbytí, ale k RPi jsem si to teda odpustil, a řešil to USB wifi s externí anténou.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PISKVOR: tak ted mas jednoduchy rozsirit ethernet po elektricky siti,coz funguje prekvapive dobre a pomalejsi neni ani moc draha.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A prave predpokladam, ze ta PCB antena bude dost trpet pri akcich typu "dam si na raspi obri kus hliniku jako chladic".
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISKVOR: Reknu to jinak... S 5GHz wifi na rpi4 jsem byl spokojenej az do chvile, nez jsem zacal chtit streamovat fullhd sledovani.tv do kodi. pouziva to nakej adaptivni streamovaci protokol a i sebemensi packetloss nebo zmena latence to rozbourala. Pritom na speedtest.net jsem vzdycky nameril vetsi desitky Mbps (uz nevim presne). Vinim z toho spis nedomysleny handlovani packetlossu v kodi nez sit jako takovou, ale pravda je, ze kabel v tomhle pripade pomohl. Jinak jsem nemel problem.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HARVIE: Teoreticky to není špatný, _když to není špatný_...to je poněkud tautologický. Já měl teda problém se vůbec dobouchat, což bylo prostě blbými rádiovými poměry - když je to špatný, je to pořád lepší než nic...ale ten skript, kterým jsem vynucoval reasociaci na 5GHz APčko (externí USB anténa) byl teda pekelnej.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISKVOR: tak rpi4 ma 5GHz wifi, teoreticky to nani spatny, propustnost je vic nez dobra... blby je, ze dost kolisa latence a to i v pripadech, kdy se zakaze powersave... proste broadcom no :-/
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDSNAKE: Někdo jo, třeba jsem to používal já, v některých místech, kam se ethernet bez větších nákladů natáhnout nedal. Ale byl to voser - kde jde ethernet, beru bez váhání ethernet; wifi je taková znouzectnost.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    HARVIE: netuším, ale evidentně do oleje vede ethernet. Já třeba žádný z těch jednodeskových pc neprovozuju na wifi. Nevím kdo to reálně používá.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    REDSNAKE: BTW co wifi? olej je sice dielektrickej, ale i typ dielektrika ma vliv na ladeni anten a dalsich RF systemu...
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    CISTICZ: chvilku jsem provozoval openhab a pak přešel na HA a už bych se nikdy nechtěl vracet, projde mi že to má milionkrát víc možností a i podpora je lepší

sytém se teď jmenuje HassOS
    PECA
    PECA --- ---
    QWWERTY: ale hass.io tě odhodí na home-assistant.io/hassio ¯\_(ツ)_/¯
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HARVIE: no a to je presne duvod toho termitologickyho bordelu a proc je clovek, ktery to vidi poprve naprosto zmateny, protoze vcerejsi HA neni dnesni HA :D

viz ten odkaz v QWWERTY
    home assistant = home assistant core
    hass.io = home assistant
    CISTICZ
    CISTICZ --- ---
    QWWERTY: mhm, nastuduju, jeste jsem koukal na openhab.org, ale tohle vypada moc pekne.
    dik!
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PES: nezkousel jsem, ale co jsem prochazel vsechny alternativy, hass, domoticz, openhab, tak mi prislo, ze hass ma ze vsech reseni nejvetsi komunitu a nejvic pluginu, ktery podporujou ruzny zarizeni, ktery bys mohl chtit ovladat...
    PES
    PES --- ---
    A jak je na tom DomoticZ ???
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    QWWERTY: Hele nevim, driv home assistant a hass.io byly dve ruzny veci. home assistant byl software, hass.io byla predinstalovana distribuce jako image sd karty pro raspberry s home assistantem. Nevim jestli to zmenili...

PISKVOR: Pripadne "3M Novec Engineered Fluid" je asi naka vic safe nahrada fluorinertu...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CISTICZ: nedavno jsem instaloval HA a doporucuju nastudovat dostupny metody instalace a vybrat tu spravnou (pod Core napr. nejsou dostupny plugins/addons)

Installation Methods & Community Guides Wiki - Home Assistant
    https://www.home-assistant.io/blog/2020/05/26/installation-methods-and-community-guides-wiki/
    - Home Assistant (puvodni hass.io)
    - Home Assistant Container
    - Home Assistant Supervised
    - Home Assistant Core

HARVIE: poprosil bych nepouzivat oznaceni "hass.io" bo i HA to oznaceni opustili a pridava to ke zmateni ktery produkt je ktery
    ...aspon ja jsem z toho ze zacatku byl dost zmateny, protoze jsem hledal, vsechny hass.io odkazy me hazely na HA a ja nechapal proc :))
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISKVOR: Co použít "3M Fluorinert"? To je kapalina, která je na tohle vymyšlená a dá se to snad i nějak bezoplachově očistit po vytaženi...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    PISKVOR: třeba to má utěsněný, stačí to hádám máznout silikonem kolem kabelu.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDSNAKE: Cute, ale 1.ten olej vyvzlíná po kabelech, dostane se, mrcha, všude, a 2. to světlo je, doufám, řízený z tý maliny. Lava lamp :D
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    CISTICZ: home assistant aka hass.io
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam