• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JIMX: Hele nevim... RF je cerna magie. Ja se jednou dovolal na mobil zavrenej v uzemnenym nerezovym hrnci...
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Etherify 3 – the PI 4’s dirty little secret – SQ5BPF notes
    https://lipkowski.com/etherify3/
    JIMX
    JIMX --- ---
    co kovova uzemnena krabička? :-)
    BOAR
    BOAR --- ---
    SUK: porad neresi roota. teda pocitam, ze to bude pripojeny k netu. Pokud to nebude pripojeny k netu, tak bohate staci smazat moduly :-)
    SUK
    SUK --- ---
    Co treba vyhazet z kernelu prislusne wifi-moduly a popripade je nahradit stejne pojmenovanymi "dummy" .ko?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PETER_PAN: nvm tak si kapkou cinu zkratuj antenu do zeme ne? :-D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BOAR: mohl bys to terminátorovat kondíkem :)

PISKVOR: je to radikální. nebo mu riznout napajeni to je jistejsi.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Diky za reakce a vysvetleni.
    BOAR
    BOAR --- ---
    RAINBOF: nemyslim, ze by to bylo na 100%
    Asi jediny reseni, ktery me napada, je boot ze site bez usb karty a flashky.
    Protoze jak bude v RPI karta, nebo flash, a dostane root, tak muze upravit /boot/config.txt a prebootovat.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAINBOF: Taky možnost. Radikální, ale funkční. Sice nevratná, ale...tam, kde mám disable-wifi, jsem dosud nepocítil potřebu ji zase zapnout.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PETER_PAN: To je úplně jiný šálek s červy, ale to by taky šlo: /boot nemusí být mountnutý, vlastně se pro chod vůbec nepoužívá. Šlo by tedy:

1. vyhodit /boot z /etc/fstab (je tam čistě kvůli pohodlí uživatele), respektive mu explicitně dát parametr `nouser,noauto` - to řeší 80% LHF.

(2. SD kartu dát fyzicky readonly - nevím, jestli se vůbec dá zařídit s microSD...?)

3. dál bootovat z USB a tedy vůbec nepoužívat SD kartu.

4. přidat do initramfs skript, který odpojí SD kartu od kernelu (nebo si vybuildit kernel, který vůbec nemluví s MMC kontrolérem).

Samozřejmě, dá se to _všechno_ obejít, ale ta pravděpodobnost, že si někdo připojí tohle, a všechny ty ochrany překoná, je infinitezimální - od bodu 2 dál by musel vyloženě cíleně jít po tomhle. Navíc by na to všechno, počínaje bodem 2, potřeboval roota (nebo fyzický přístup), a pokud by měl roota, tak máš výrazně větší požáry na hašení, než "krkolomně si zapne wifi od příštího rebootu".
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PETER_PAN: rizni nozem antenu :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PISKVOR: Dik za reakci. Kazdopadne potencial ze by vhodne navrzeny skodlivy kod dokazal config.txt upravit, resetovat zarizeni tak aby ho dostal do puvodniho funkcniho stavu tady ale porad je?
    Nerozumim tomu, ptam se jestli ten potencial tam je.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PETER_PAN: /boot/config.txt

dtoverlay=disable-wifi
    dtoverlay=disable-bt

Tohle se děje ještě před bootem kernelu, tj. je to hodně low-level, a pro kernel se tím stanou neviditelný.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Mam dotaz na Raspberry Pi posledni/predposledni generace. Ty lepsi konfigurace obsahuji WiFi/BT. Lze nejak HW ci na urovni firmware WiFi/BT vypnout? Jako ne ho jen SW deaktivovat/nepouzivat. Dostat to do stavu ze zadnym zpusobem z pozice beziciho SW to nelze aktivovat.
    PES
    PES --- ---
    Zkoušel už někdo?
    Nový WiFi firmware pro Raspberry Pi 3B+, 4B, CM4 a 400 s 80MHz kanály - Root.cz
    https://www.root.cz/...ifi-firmware-pro-raspberry-pi-3b-4b-cm4-a-400-nove-s-80-mhz-kanaly/#newIndex1
    PECA
    PECA --- ---
    Jdeme ve vývoji na další iteraci. GPRS se jeví jako relativně pomalé. Bude se to řešit primárně nějakou frontou a odesíláním dat na pozadí (já to říkal hned). Zároveň mám otestovat nějaký LTE modul.

Máte někdo zkušenost s LTE modemem pro RPi (či obecněji Linux)? Je víceméně jedno, jestli v podobě HAT, nebo USB. Jde mi to, aby to fungovalo spolehlivě. S tím GPRS a vytáčeným připojením jsem měl nějaké "issues", jako že krátce po navázání spojení a získání IP dojde k vypnutí modemu, pokud včas nedojde alespoň k nějaké komunikaci.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PECA: Mělo by to vypínat přímo to fyzický zařízení.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: po tomhle imho uz wifi nenahodis, bootni bez toho a zjisti, jaky mas wifi device:
    ip link ls
    # nebo
    ip addr ls

devices se nahazuji pomoci ip, ale musi existovat, ze jo.
    PECA
    PECA --- ---
    JIMX + PISKVOR: Ten rfkill mi přišel jako nonsense hack. Jestli to chápu dobře, tak skenuje a cíleně zrakvuje wifi task. Proto jsem to vypnul v configu, což ale zjevně rozhraní úplně odstaví. Pořádně jsem si přečetl popis rfkillu a ono to asi bude opravdu ono :)
    Děkuji za nasměrování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam