• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PECA
    PECA --- ---
    BOAR: Součástí finálního řešení bude i chlazení, které se připlácne na malinu a vyvede teplo ven z krabice. Na druhou stranu se to dá řešit... Proberu, dík.

TR1: No a bude to odolný proto "prasáckýmu" vypnutí elektriky? To je myslím největší problém toho mikroSD slotu v malině, že to občas zničí tu kartu, ne?

PISKVOR: Vidím, že bruslím po tenkým ledě nad divokou řekou :)
    BOAR
    BOAR --- ---
    PECA: jeste je moznost pouzit misto rpi neco jineho, co ma compatabilni header, a vlastni pamet. treba https://pine64.com/product/rock64-single-board-computer/?v=0446c16e2e66
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    PECA: Jasný, to je asi zrovna věc, která se dá pořešit později. Ten CM4 je myslím prakticky stejný HW jako Pi 4 a teoreticky se pro něj dá udělat deska ve stejný velikosti jako je to Pi, takže by se to pak dalo nahradit 1:1. Za mě jsou ty SD karty největší slabina Pi a je fakt škoda, že neprodávají nějakou verzi Pi 4 s flash pamětí, přišlo by mi to třeba lepší nápad, než tam cpát 8 GB RAM :)
    TR1
    TR1 --- ---
    A co misto mSD pouzit eMMC?

UUGear Raspikey: 16GB eMMC paměť pro Raspberry Pi
    https://rpishop.cz/emmc/2095-uugear-raspikey-16gb-emmc-pamet-pro-raspberry-pi.html
    BOAR
    BOAR --- ---
    QWWERTY: jo, videl jsem tu prvni za 1500, tal jsem nekoukal. jinak ja tomu rozumim, a vim co znamena usetrit blbych 610. ale otazka je, jestli to umi obhajit obchodnik :-) ale to jsme OT
    PECA
    PECA --- ---
    RORSCHACH: To mě napadlo taky, jenže... Máme už zadanou výrobu (zatím prototyp) mateční desky. Budou tam svorkovnice, řešení napájení (z 12 V pro devices na 5 V pro malinu a modem) a 2 headery. Na headery se napíchne malina a modem.
    Ty zvěsti o compute modulech mě dohnaly později. Problém (vyšší složitost) vodím v tom, že já úplně neumím dobře ten HW a nevím, jestli mi tohle někdo na zakázku udělá dostatečně levně a robustně. Nevím, jestli bych tam chtě vytáhnout i HDMI a USB, nebo nechtěl a tlačil mě čas, abych to na poslední chvíli měnil.
    Každopádně se mi to teď stejně zdrželo, dodavatel mi neodpovídá úplně pružně a já jsem v domácí izolaci s wuchanskou důchodovou reformou, takže řeším všechno jenom teoreticky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PECA: a tak ono taky jde mit filesystem readonly a premountovat ho readwrite jen kdyz resis ten update... nejaky navody na to taky jsou.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BOAR: nevim jaky ceny to ukazuje tobe, ale ja vidim 780,- za 16Gb (1 kus, levnejsi pri velkoodberu), coz na provoz systemu vcetne rozbalovani velkych update staci, spravne navrzeny prumyslovy reseni skladuje data jinde

novy Pi4 = 1060,- (2Gb RAM), 1540,- (4Gb), 2270,- (8Gb) ... takze ne, nestoji to ani jako Pi, natoz 2x
    kdyz by jsi navrhl nizsi cenu pouzitim MLC misto SLC, tak jeste budiz, ale tenhle argument ti nezeru

ale jasne, rekneme ze koupim nejlevnejsi 16Gb za 170,-
    karta se mi vysere / upisu ji / sesype se system ... nasledne platim:
    - servis u zakaznika = vyjezd technika (platim hodiny technika + auto na vyjezd + PHM)
    - a podle SLA a typu sluzby jeste treba poplatky zakaznikovi

jsou veci, ktery te na domaci pouziti netrapi, ale v prumyslu se nevyplati usetrit blbych 610,-, aby jsi pak musel zaplatit za cely ten cirkus, kdyz se to vysere
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    PECA: Co použít Compute Module se zabudovanou pamětí? To je můj plán v budoucnu. Ty SD karty jsou zlo.
    PECA
    PECA --- ---
    MARASAN: Podle MS sice jo, ale ne pro ARM - instaloval jsem to podle MS a přes apt mi to fakt nešlo. Ale určitě znovu prověřím, než vypotím finální verzi.

BOAR: Jo, to já taky. Udělal jsem aby to běhalo z USB, ale počítám totožný problém. Idální by bylo read-only fs, ale to bych nemohl dělat ty aktualizace SW (nebo nevím jak). Nicméně USB jsem volil protože vím o problémech SD, kdy to při tvrdém vypnutí a zapnutí může tu mikroSD posrat. Takže ještě možná pohledat lepší flashky.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    MARASAN: To asi záleží jak na kterou platformu. Zrovna v tohle případě jsem se dočetl "Package manager installs are only supported on the x64 architecture. Other architectures, such as ARM, must install .NET by some other means such as with Snap, an installer script, or through a manual binary installation."

Taky to "instaluju" z toho zipu jako PECA. Mám na Pi udělaný řízení 192x64 LED displaye v C++, ale grafiku renderuju v C#.
    BOAR
    BOAR --- ---
    QWWERTY: jen je to 2x cena rpi :-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BOAR: ad. SD, postoval jsem vedle, zminim i tu
    Kingston ma Industrial a Endurance radu a da se u nas bezne koupit ... a stejne tak neni problem koupit prumyslovy SLC karty
    https://cz.mouser.com/...mory-Cards/Memory-Cards/_/N-9pk9f?P=1yy7k55Z1yxxwsyZ1z0w1t9Z1z0w0r1Z1z0vzou
    PES
    PES --- ---
    BOAR: Tak snad pojedou "Industrial SD karty" a minimalizují zbytečné zápisy...
    BOAR
    BOAR --- ---
    PECA: na installaci runtime si URCITE udelejte apt balik - je lepsi, kdyz apt vi o vsem, co tam je. mate to verzovany, a tak podobne. Vytvorit balik je celkem easy. update/downgrade bude taky pak jednodussi.

jinak jsem zvedavej, jak dlouho vam to pobezi, protoze dnesni kvalita sd kart je tristni, takze pocitam, ze ze 100 ksu se 5ti let dozije tak polovina. a jestli na ty karty budete psat, tak jeste min. :-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: dot net je i v deb balickach.
    PECA
    PECA --- ---
    1/ Jako chápu přístup, co funguje, do toho se neser = prostě se to rozchodí a bude to fungovat, není důvod updatovat OS. Nevím, ale co to bude znamenat za 3 roky, za 5 let... Takže bych rád, kdyby bylo potřeba, aby se mohli nějaké alespoň kritické záplaty instalovat "samy". Já doufám, že ty jednotlivé krabičky budou dostupné přes ssh, protože tam bude standardně aktivní GPRS, nebo LTE modem - ale to teď nevím jistě, musím postupně vyzkoušet a neumím to ještě.

2/ Důvod aktualizace SW je, protože tam pojede nějaký další vývoj a bude potřeba občas udělat upgrade. SW se vyvíjí v dotnet Core 3.1 LTS. To proto, že jsme původem windowsáci, dotnet umíme, navazující SW je taky postavený na dotnetu (C#) - veškeré API máme v tom. Instalace runtime je bohužel nikoli přes apt, ale stáhnutím zipu z MS webu a rozbalením. Ale to jsou všechno věci, které umím řešit buď přímo v dotnetu, nebo to vidím schůdné v shell skriptu.

Každopádně děkuji za podněty. Ono se blbě něco hledá, když jeden neví co :)
    LYCO
    LYCO --- ---
    PECA: Betonovou spolehlivost zařídíš jenom tak, že budeš mít všude úplně stejný systém, a budeš důkladně testovat. A pak už je zbytek celkem fuk, já bych šel cestou hotových obrazů disku (jsou z definice všude stejné).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PECA: no a proc? pokud to jede a je problem fixnout problem, proc vubec delat upgrade?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PECA: No, dobry to je... ale pokud ses paranoik a neveris apt, tak ten problem mas porad, unattended taky pouziva apt :-) Ano, jsou mezni situace, kdy se to muze vysrat... ale dokud bezi ssh, jde to taky i v drtivy vetsine pripadu opravit. Velky updaty je rozumny poustet v tmuxu/screene, pro pripad rozpadu spojeni s updatovanym strojem... a dist-upgrade bych pres unattended fakt nedelal (a kdyz, tak mit v labu overeny, ze to probehne bez zadrhelu; tam uz se realne prechazi mezi verzema, kde se muzou objevit nekompatibilni zmeny - narozdil od klasickyho update/upgrade v ramci stejne vetve).
    Jako, jestli to chces mit hodne blbuvzdorny, jde treba mit dve partitions na karte, a pres cmdline prepinat mezi dvema verzema = menit rootfs... (a tu standby tam nekudy dosypat klidne uz hotovou). Akorat to taky neresi remote fallback zpatky, kdyz se neco nepovede (a samozrejme to neresi sekery na /boot partition)...
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Asi na to bude dobrý https://wiki.debian.org/UnattendedUpgrades
    A na ty vlastní balíčky se mrknu, ale to můžu jet i jinak v rámci našeho vlastního SW.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam