• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    PISKVOR:
    Jestli si to spravne pamatuji tak RPi4 s jednim 2.5" diskem ma spotrebu v klidu 5-6 W, muj domaci server postaveny na Asrock J3160DC-ITX s 2x 1TB SSD Samsung 860 evo ma v klidu 9-10 W, s 2x 2.5" diskama WD black to bralo 12-13W (viz prilozeny obrazek).

PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Možná nižší spotřeba? (nevím, ale zajímalo by mě to)
    TR1
    TR1 --- ---
    WOJTISHEK:
    Jeste existuje Odroid HC4 ta ma 2x SATA ale jak pise RORSCHACH cenove je fakt asi rozumnejsi pouzit treba J5040-ITX/J5005-ITX desku.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    No tahle deska má být údajně relativně drahá (100€+), takže pak je otázka, na co je tohle reálně využitelný a jestli při týhle ceně není výhodnější vzít nějakou klasickou levnou x86/x64 desku a ušetřit si spoustu starostí.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    TR1: Presne tohle uz nejaky ten mesic hledam :D
    TR1
    TR1 --- ---
    Zajimava deska CM4
    Wiretrustee – take your privacy back
    https://wiretrustee.com/
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Jinak RPi má soft-reset i někde v kernelu, cca /Sýs/bcm*/reboot/n
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HARVIE: *shrug* Jako jasně, blbuvzdorný to není. Ale pomůže to *výrazně*: ze stavu "choďte do toho někdo kopnout, dneska už je to podruhý tuhý, asi budem zas potřebovat i jinou kartu" to přešlo do "uptime kolem měsíce, a i když to skopne watchdog, karta už drží roky."

Co se děje mezi OSem a HW, s tím nenadělám nic, tak si tím nelámu hlavu.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISKVOR: nejhorsi je, ze kdyz uz donutis linux aby fakt nezapisoval. tak stejne kontroler na SD karte muze prepisovat bunky v ramci nejaky "samoudrzby" a kdyz mu v tu chvili utrhnes napajeni, tak je zle. pokud teda nemas kvalitni (nebo prumyslovou) sd kartu, ktera je na to stavena.

Ja treba pravidelne resetuju bezici RW linux pomoci resetovaciho pinu procesoru (z hlediska Linuxu stejny jako vytazeni ze zasuvky, az na to ze SD karta ma furt elektriku na svoje nekaly aktivity) a nic spatnyho se mi nedeje. Ale stejny zarizeni jsem 2x vytahnul ze zasuvky (krome Linuxu to ufiklo i napajeni SD karte) a hned na druhej pokus byl system poskozenej takovym zpusobem, ze by to ani Linux nedokazal :) Linux ma casto aspon zurnal, ta SD karta ale uz tak zodpovedna bejt nemusi.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    HARVIE: Pointa je "čím méně zápisů, tím lépe," nesnažím se o forenzní write blocker.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PISKVOR: No, ze mas v Linuxu neco primounteny jako read-only jeste neznamena, ze se na kartu nezapisuje :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Hm. Teď jsem vyjel s jedním RPi úplně z čistýho stavu, a koukám, že je tam možnost zapnout overlayfs, a vůbec se na SD kartu nebude zapisovat.

raspi-config - Performance - Overlay file system - hotovo :D

GitHub - ghollingworth/overlayfs
    https://github.com/ghollingworth/overlayfs
    PECA
    PECA --- ---
    PISKVOR: Já už vím. Ale dá se to nastavit i pro jednotlivé typy souborů (třeba *.sh), nebo konkrétní fajl, jestli se nepletu.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PECA: Pedantry: Git to takhle dělá _defaultně_, ale je na to toggle:

Configuring Git to handle line endings - GitHub Docs
    https://docs.github.com/en/github/using-git/configuring-git-to-handle-line-endings
    PECA
    PECA --- ---
    K těm LF a CR, ono to je docela weird issue, IMO. Pamatuju z dětství ještě takové ty dálnopisné stroje, na které se dalo tisknout z děrné pásky, nebo třeba "tiskárny" co vypadaly jako elektrický psací stroj zabudovaný do psacího stolu :) A později i třeba terminál, který vypisoval na obrazovku dost podobně.
    Tam bylo LF jednoznačně Line Feed, tedy přechod na další řádek, ale na stejné pozici a CR byl skutečně návrat vozíku (tiskové hlavy) bez odřádkování. A dávalo to smysl. Dalo se tak přetisknout řádek 2× pro výraznější tisk, nebo třeba kombinaci různých znaků přes sebe (to terminál neuměl, ten nahradil písmenka za nová).
    Ale důvod, proč na se na Linuxu (asi všech unixech obecně, nevím jistě) používá samotný LF a CR navíc rozbije skript mi absolutně uniká. Mac používá samotný CR, jestli mu v něčem vadí kombinace s LF netuším. Na Windows a DOS je zvykem používat CRLF, příčemž zamotné LF či CR asi ničemu moc nevadí, jak se mi z pokusů jeví. Ale pamatuji "texťáky", kde se používalo samotné CR jako měkké zalomení řádku (čistě pro formátování) a CRLF jako konec odstavce.
    Vím, že alespoň dříve měly tiskárny v konfiguraci (dip přepínače třeba) nastavení, jak se chovat při samotném LF či CR (jestli automaticky odřádkovat včetně návratu vozíku).

Git, pokud to někdo neví, tak dělá konvrzi podle hostitelského OS. Což se může ukázat jako problém, jak se stalo mě. Zvláštní je, že se na tohle narazí ještě po tolika letech. Ale kolega taky nechápe, proč mi na klávesnici vadí, když tam nemám SysRq, Break a ScrollLock (ne že bych ten SysRq někdy použil). :D

//konec historické vsuvky ne až takového pamětníka :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Jo a pokud to má jet furt furt furt, doporučuju zapnout watchdog (občas se mi tam něco kouslo totálně komplet). Je na to HW watchdog, a kernelový modul, který ho periodicky šťouchá; když párkrát nešťouchne, tak reboot: [ PISKVOR @ Raspberry Pi - miniaturní počítač za 35$ ]
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PECA, BOAR: Zas takovej extrém to není, víceméně je to poskládaný jako z lega, nejvíc času padlo na RTFM. Začalo to tím, že z SD karty se používal jen /boot, a ten je ještě i s / za provozu readonly (efemérní data jsou tu v tmpfs, lokálně se žádný dlouhodobý stav na disku nedrží, všechno se tu tahá/tlačí na nějaký síťový RPC) - a postupně se to nabalovalo do stavu "nejsem závislej na tom, kdy bude mít někdo čas to otočit fyzicky."

Slabý místo zůstává ta /boot s FAT16 na SD kartě - RPi3 teoreticky zvládne bootnout i z USB, ale zkorumpovaná a přítomná SD karta, nebo pomalá USB odezva (zrada!) ji dokáže rozhodit. Tím, že na /boot sahám jen při startu (a při upgradech), tak je wear dost minimalizovaný, a funguje to velmi slušně. Zatím to shazovala zejména nešetrná fyzická manipulace s kartou (zejm. na RPi1 hodně čumí ven) - od té doby, co mountuju všechno readonly, prakticky nejsou problémy s FS corruption.

(Network boot jsem zvažoval, ale zavrhl kvůli příliš mnoha dalším moving parts)

DANYSEK: Snapshoty jsou fajn, ale tady je vlastně ani nepoužívám - btrfs tam je kvůli mirroru napříč SD/USB flashkou.

RORSCHACH: Tam tě to může potkat zase naopak: "samotný LF neznám, to není konec řádku" :D
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    PECA: Tak to je dobrý vědět. Já si to z Windows stroje na Pi tahám gitem a tohle by mě určitě nenapadlo. Ikdyž jsem si řikal, že si ty skripty napíšu v PowerShellu, tam by mě snad tohle potkat nemuselo.
    PECA
    PECA --- ---
    BOAR: Asi nic tajnýho. V principu jde o "vztupní bránu". Jsou tam pověšené 2 čtečky (příchod / odchod). Důležité je, že SW komunikuje s naším API na webu a máme to plně pod kontrolou. Můžeme si tam časem něco dodělat, když bude potřeba (výhledově třeba otisky prstů - což bude ještě "legrace"). Každopádně to bude přidělané někde venku pod stříškou. Internet přes GPRS (nebo LTE) HAT.

Technicky vzato, nemělo by se to normálně vůbec vypínat, ale klasický výpadek proudu to musí ustát + vždy se najde nějaký "blb", který to naschvál vyndá a zandá z/do elektriky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam