• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    QWWERTY: no neni. Pokud uz by to mel nekdo poreseny rekl by jo mam tuhle funguje tak nemusim z druhe strany co umi intel nemusi umet arm slapnout do oseru je snadne.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: neni snazsi, vzit to z druhe strany aka ktery wifi jsou nejlepsi pro kali/pentest/wardrive?
    - https://www.wirelesshack.org/best-kali-linux-compatible-usb-adapter-dongles.html
    - https://hackersgrid.com/2020/02/wifi-adapter-for-kali-linux.html
    - https://www.kalilinux.in/2020/07/wifi-adapter-kali-linux-2020.html

tl;dr: kup si alfu a akorat si pohlidej, ze kupujes verzi, ktera umi i 5 GHz
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Potřeboval bych poradit wifinu ktera bude umet 2.4/5 a bude vhodna do kali ? nez zacnu probirat alzu usetrilo by mi to cas pokud uz jste to nekdo resil.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tedy presneji receno, potreboval bych aby se RPI chovalo jako slave misto master. ale jeste kouknu pres co vsechno vyvojove prostredi detekuje target device
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Ahoj, nejakou dobu to tu sleduju a dneska jsem si konecne vyzvednul prvni RPI a to 4B.

povedlo se mi na tom rozjet android (lineageos) resim ted ale jak RPI pripojit k PC tak jako se k PC da pripojit obyc tablet s androidem. Potrebuju to na debug aplikaci pro to. Na androidu s tim neni problem, pripojim a ve vyvojovym prostredi se mi tablet objevi jako target device, netusim ale jak na to s RPI. potreboval bych tedy neco jako inverzni OTG kabel. Potreboval byhc to aspon kuli tomu abych mohl rozjet debug over wifi ale obejdu se i bez toho diky vetsimu poctu usb nez 1 jako u tabletu (do USB prijde 232 prevodnik)

zkousel jsme google ale nejake kloudne informace jsem nenasel, jen ze bez dalsiho HW to nejde (ok ale ktereho) a jak to pripojit k PC jinak.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SWIST: Jinak na běžný problémy dost pomáhá hledat chybový hlášky na https://raspberrypi.stackexchange.com/
    SWIST
    SWIST --- ---
    Ook, díky. Vidím to tedy na ten raspbian a kdyžtak budu otravovat tady. :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SWIST: Jesli máš kolem sebe nějakého linuxáka na dotazy, vyber si distribuci ve které se vyzná. Jinak ten raspbian bude bezpečná volba.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SWIST: Ja na RPi normalne jedu Gentoo - cili jde to, vyber si distribuci, ktera se libi tobe.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SWIST: Rasbian imho, pokud nemas moc zkusenosti tak bych rekl ze u nej najdes dobrou uzivatelskou zakladnu a pokud se spravne zeptas googlu, tak s nejvetsi pravdepodobnosti uz nekdo resil problem na ktery muzes teoreticky narazit
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim.
    Začínám s raspberry a chtěl bych se zeptat na doporučení distribuce. Vzal jsem pi 4 8gb a TV hat k tomu, idea je použití jako multimediálního centra a promítání map při rpg.
    Bral jsem z obchodu i sd kartu s předinstalovaným noobs, tak jestli se toho držet, nebo tam nacpat něco jiného? Pro moje potřeby je to asi jedno, ale pro nějaké budoucí případné užití bych byl nerad limitovaný. S Linuxem obecně moc zkušeností nemám, kdysi jsem si hrál trochu s Ubuntu, ale nemám úplně problém se s ním trochu víc naučit, kor když jsem teď stejně většinou buď v práci nebo doma. :D
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    LYCO: Já netvrdil, že je to výmysl. Při instalaci/spuštění ti VS Code dokonce píše, že tam je a že si ji můžeš vypnout v profilu. Já to z pohledu vývojáře klientskýho softwaru beru jako nutný zlo. Bez nějakýho "volání domů" je prakticky nemožný zjistit, co uživatel s tím softwarem dělá a řešení bugu/crashu je řádově náročnější (já si nic takovýho do softwaru dát nemůžu, takže vím jakej je to pain to potom řešit).

Mně hlavně přišla absurdní snaha, si z toho softwaru vyzobat nějakou malinkatou část, ale stejně ho dál používat a navíc na Windows, kde je tý telemetrie taky kotel. To je jako vzít sklinku vody a nalejt ji na hořící barák. Nemluvě o tom, že velká část kódu ve VS Code je od Googlu, dalšího populárního "hříšníka" v oblasti soukromí.

Nebylo by lepší prostě zvolit nějakej jinej editor, než se drbat levou rukou za pravym uchem?
    LYCO
    LYCO --- ---
    RORSCHACH: existence telemetrie není výmysl, a její odstraňování není paranoia: je to prostě snaha o zachování základních lidských práv. Pokud sis toho nevšiml, poslední dobou se množí případy, kdy velká společnost vezme něco užitečného a přibalí k tomu něco nechutného. Když to něco nechutného odstraníš, zbude ti ta užitečná věc.

Ty ostatní poznámky budu ignorovat, protože sám dobře víš že je to falešná ekvivalence a šikmá plocha.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RORSCHACH: a to nemluve o telemetrii, co maj lidi primo v prohlizecich :-) Jen to nesype data do Microsoftu... ale treba prozmenu do Google :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PES: to nemuzes nikdy s jistotou rict ani u repozitare RaspiOS... vsecko stahujes v binarni podobe, zeano. Pouze doufas, ze tam je vsechno v poradku :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    LYCO: Občas se fakt divím, čemu jsou někteří lidi v IT ochotni věnovat volný čas. Z paranoii odstraní ze softwaru telemetrii Microsoftu, ale pak binárky plácnou na GitHub (server Microsoftu), web hostujou taky na GitHubu a dají si tam návod, jak ten svůj software nainstalovat přes Windows Package Manager (od Microsoftu) na Windows (od Microsoftu). Asi uplně nechápu záměr a výsledek toho mentálního cvičení.
    LYCO
    LYCO --- ---
    DANYSEK: Ano. Spyware. (VSCodium existuje, je open-source, má stejnou sadu vlastností, a nemá přibalenou "telemetrii".)
    PES
    PES --- ---
    DANYSEK: To nemůžeš říct a vědět s jistotou nikdy (zvláště do budoucnosti). A v tom je právě to jádro problému.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PES: O zadne naruseni bezpecnosti nejde. Nebo snad z toho repa se ti instaluje neco se (znamou a neopravenou) zranitelnosti?
    PES
    PES --- ---
    Aneb proč "učit" ty nejhorší praktiky hned od začátku, že?
    PES
    PES --- ---
    DANYSEK: V tomhle případě jsou debilní akorát ty tvoje kecičky, kterými jen z podivných důvodů (anebo akorát z vlastní omezenosti a hlouposti) obhajuješ přešlapy patřící mezi jedny ze základních porušení bezpečnosti a důvěryhodnosti... A další obvyklé kecy blbečků, ke kterým se tímto řadíš, je to provařené "tak si to dělejte sami a a lépe"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam