• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ISATAG: Ale pracovni pc je uplne irelevantni. Raspi neni a ani nema bejt pracovni pc.
    ISATAG
    ISATAG --- ---
    JVCNC: Pod 16gb bych se na pracovním pc nevešel.
    Klasické korporátní s win10, ale jak už někdo psal. Pár věcí mi tam běhá v dockeru, pak tam mám ještě různé virtuální stroje a sem tam soukromě dělám nějaké drobné grafické věci.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SUK: *Na desktopu*. Tam, kde mám plnotučný vývojový prostředí, řadu pomocných dockerů, několik různých setů virtuálů a kompletní lokální toolchain. "Hoď po tom víc RAMky" je možná nejjednodušší řešení, ale...
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Jako moc jim to nezávidím. To Pi má opravdu hodně široký možnosti využití a vždycky si někdo bude stěžovat, že je něčeho málo nebo moc. Možná to řešení do budoucna bude fakt ten CM a desky od jiných výrobců, který tam nasází je to, co je potřeba pro určitý použití.

Já třeba u několika Pi používám jen GPIO a všechny ostatní konektory jsou tam vlastně zbytečně. Docela by mě zajímalo, na kolik přijdou a kolik stojí jejich osazení. Co jsem se kdysi koukal, tak zrovna tyhle velký věci jsou celkem drahý.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SUK: jako jasne, na desktopu to chapu ze se da vyuzit, treba pro to vsechno co pises ale to vsechno delat na RPI?
    SUK
    SUK --- ---
    JVCNC: na desktopu s linuxem mam 16G a obcas to s klidem vyzere samotnej prohlizec, protoze "pamet je levna a k tomu, aby se pouzivala". O dockeru, virtualech, virtualnich instrumentech, kompacich kernelu, ffmpegu a dalsich veci ani nemluvim. 32 nebo 64 dnes leckdo dokaze vyuzit...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    co s tou ram proboha delate? na dekstopu s widlema mam 4GB a celkem mi to staci. Vic bych asi umel vyuzit ale 12-16GB na RPI? na platforme urcene k jednoduchym embeded projektum? To dneska uz vsichni bastli stylem: nestarat se i sys prostredky, zprasit cokoliv jakkoliv, kaslat na optimalizaci a kdyz bude ram malo, tak proste chtit vic? Za me bohate staci misto USB3 PCIe pro pevny disk.
    PES
    PES --- ---
    DURDIN: Tlak na udržení nízké ceny původních modelů je zničí... omezovat RAM je fakt kontraproduktivní...
    ...a hodně lidí by ocenilo alespoň nějaký ten SATA můstek (když už ne rovnou NVMe/M.2)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TR1:
    Potenciální RPi 4A by teoreticky měl obsahovat méně RAM, přišel by o řadič USB 3.0, ale výměnou za něj by nesl slot PCIe pro možné rozšiřující moduly

chápu, že se asi snaží držet cenu, ale kombinace PCIe slotu na úkor RAM mi připadne k ničemu. Tu absenci USB3 chápu, asi se nechali inspirovat zde. Osobně bych jako RPi 5 uvítal model s 12-16GB RAM + (m)PCIe slot, bez HDMI, ale s podporou nějakého USBC->hdmi/DP/vga donglu...když nad tím tak přemýšlím, tak vlastně tohle už k dispozici víceméně je (Compute + IO Board... takže mi tu chybí jen víc RAM :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: TL;DR: Nikdo neví.
    TR1
    TR1 --- ---
    Co přinesou Raspberry Pi 4A a Pi 5? Šéf firmy naznačil možnou budoucnost – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/co-prinesou-raspberry-pi-4a-a-pi-5-sef-firmy-naznacil-moznou-budoucnost/sc-3-a-211226/default.aspx
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Tak jsem objednal taky onen hub Axagon, k tomu asi nejlevnejsi 120 GB SSD disk Transcend a jeste jsem vzal nekolikaportovou 40W nabijecku, ktera by mela utahnout jak RPi a hub tak i HDMI splitter, cimz usetrim minimalne jednu 240V zasuvku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Zhruba něco jako tohle, ale trojnásobný - ale na napájení disků je to trochu overkill ;)

Sipolar Industrial Grade 110V 220V 20 Port USB 2.0 HUB Charging Hub USB Station Charger With 5V22A Power Adapter For 3G Modem|USB Hubs| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/32907316177.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.680912dd9sd5jh&algo_pvid=3f7322b4-df5e-4073-9cb5-e2de8b09625a&algo_exp_id=3f7322b4-df5e-4073-9cb5-e2de8b09625a-27
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARASAN: Když byl in BTC, daly se tu koupit industrial-grade powered huby. Bohužel to teď už nikdo neprodává, jen Číňani ještě tu a tam něco mají (kdysi jsem měl monster hub asi na 60 zařízení, když jsme flashovali malosériový cosi :D).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    takze zadny prekvapeni se nekona a jen je potreba dalsi kus hw - trafo, napr.
    AXAGON HUE-S2BP 4-Port USB 3.0 CHARGING hub - USB Hub | Alza.cz
    https://www.alza.cz/axagon-hue-s2bp-4-port-usb-3-0-charging-hub-d5216142.htm
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PISKVOR: jo, presne ten jsem taky pouzil ..
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARASAN: (napájet powered hub z USB hostu je pochopitelně blbost)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARASAN: Extra microUSB kabelem, který napájíš z trafa. Tj. neteče to při zapojení externího napájení přes RPi, které dává míň šťávy.

Powered hub znamená "externí napájení". Self-powered hub znamená "napájení po stejném kabelu, po kterém tečou data".
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PISKVOR: cim to je napajeny? Z USB na RPi? to je pak jednodussi to vrazit rovnou do RPi, ne?
    Ja si powered USB hub predstavuju jako takovy nejaky "trafo pro laptop s USB portama" ...? Nebo mi _fakt_ neco unika?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARASAN: Zrovna mám objednaný toto:

AXAGON HUE-S2B 4-port USB 3.0 CHARGING hub - USB Hub | Alza.cz
    https://www.alza.cz/axagon-hue-s2b-4-port-usb-3-0-charging-hub-d4577410.htm
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    externi napajenej hub - letmym pohledem na usb3 huby jsem zadnej nenasel, jsou tam treba i kusy, ktery umi 60W, ale nemaji napajec. Co mam hledat? njakej konkretni kus? dik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam