• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    DIDA
    DIDA --- ---
    RAINBOF: Synchronizace čeho myslíš? Sběrnic? Mě jede u zákazníků cca 2000 RPI v provozu 24/7 a na všech běží komunikace RS232, RS485, SPI, někde I2C a není s tím žádný problém. Jasně, není to na ultra přesné časování a měření dějů, to ale když nutně potřebuju, tak tam prostě na SPI sběrnici pověsím STM32xxx procesor, který se o to stará a data předává dál.
    Mám na tom třeba aplikaci pro měření časů na závodech FPV dronů (běžně rychlost nad 100km/h) a nativně na pinu RPI mám připojený IR přijímač (nosná frekvence 38kHz) a RPI to stíhá bez próblémů dekódovat. Na každém dronu je vysílací IR tag s jedinečným ID a při průletu brankou ho RPI odchytne a zapíše čas. Je u toho dotykový displej kterým se to ovládá, zobrazuje pořadí a rekordy, výsledky to ukládá do textových souborů a je tam nahozený server, takže se na ně dá dívat přes WiFi online. A stíhá to. Je ale třeba samozřejmě obsluhu IR přijímače dát do jiného vlákna než hlavní program a dát mu vysokou prioritu. Takže například logický analyzátor bych na tom samozřejmě nestavěl (jedině ve variantě s STM), ale jinak to zvládá spoustu věcí.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Taky to vzdavam, na raspi proste nefunguje presne synchronizace.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    GitHub - pimox/pimox7: Proxmox V7 for Raspberry Pi
    https://github.com/pimox/pimox7
    M_IKE
    M_IKE --- ---
    Vzdavam to.. muze mi prosim nekdo rict, proc po nejake dobe se ctecka "kousne" a nic necte, nic nedela, aniz by mi hodila nejakou chybu..? Skript bezi vesele dal, jen se nic nedeje. Obcas pul hodka, obcas hodka..

Pripadne jestli je tu nekdo, kdo mi muze poradit jak spolehlive cist tu ctecku, aby to nepadalo a bylo spolehlive? Odmena jista.
    Puvodne jsem mel v planu tam nainstalovat supervisor, ktery by mi ten skript nahodil, kdyz by spadl.. jenze ten skript nepada, jen "zamrzne" a ja nevim proc :/

#!/usr/bin/env python
    import time
    import RPi.GPIO as GPIO
    from mfrc522 import SimpleMFRC522
    import mysql.connector

db = mysql.connector.connect(
    host="localhost",
    user="rpi",
    passwd="pass",
    database="attendance"
    )

cursor = db.cursor()
    reader = SimpleMFRC522()

try:
    while True:
    id, text = reader.read()
    print(id)
    cursor.execute("SELECT id FROM rfid_reader WHERE created_at >= NOW() - INTERVAL 10 MINUTE AND rfid_uid="+str(id))
    cursor.fetchone()
    if cursor.rowcount <= 0:
    cursor.execute("INSERT INTO rfid_reader (rfid_uid) VALUES (%s)", (str(id),) )
    db.commit()

time.sleep(0.5)

except KeyboardInterrupt:
    pass
    finally:
    GPIO.cleanup()
    FALL
    FALL --- ---
    M_IKE: no pokud to chceš mít úplně bez práce, tak některé HID Global OmniKey čtečky (a pravděpodobně i levnější čínská konkurence) by měly podporovat tzv. "keyboard wedge" mód, kde se čtěčka chová jako klávesnice se standartním HID protokolem a co přečtě ti vyhodí jako řetězec do IO rozhraní (většinou si to na PC lidi přesměrují jako psaní do souboru a s ním pak pracují dál). Varianta s Low Frequency (125kHz) by pak takhle měla číst i PROX karty ("RdID čipy" jak tomu říkáš)...

Vždycky je dobré si dopředu zkontrolovat, jaké přesně karty máte, protože není "RFID" čip jako čip. Začíná to 125KHz vs. 13,54MHz frekvencí (dělají se i UHF čipy co běhají na vyšších frekvencích) ale pokračuje to dál sub-typama v každém z těhlech "pytlů". Na HF máš ISO14443 Type A/A'/B/F, ISO15693 atd., na LF máš zase FSK/PSK/ASK modulaci a různé přehazovaní nebo interpretace bitů - viz zmíněné Casi-Rusco. Některé čtečky umí "skoro" všechno a některé zase jen jednu specifickou technologii a než si nějakou koupíš, je dobré si v tom udělat jasno.
    PECA
    PECA --- ---
    M_IKE: Něco takového a chodilo to spolehlivě a rychle: https://www.laskarduino.cz/usb-rfid-ctecka-125khz-em4100/
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    M_IKE: Levné a spolehlivé řešení EM4100 RDM630, pak jen naslouchám na ttyAMA0. Někde mi to běží bez zásahu až asi 3 rok.
    M_IKE
    M_IKE --- ---
    QWWERTY: Pecka, diky.

FALL TOOMIX: Potrebuju udelat RFID ctecku co pracuje na 125KHz. Po precteni at to nekam zaloguje (klidne lokalni mysql) nebo udela API request (spis jsem pro variantu databaze, kdyby vypadlo pripojeni) kde ja si to uz zpracuju na serverovy strane jak potrebuju.

Hledal jsem uz nejake hotove krabickove reseni, ke kteremu bych se bud pripojoval, nebo mi to nekam posilalo, ale nenasel jsem nic poradneho, tak jsem musel jit cestou to postavit sam. Jenze je to uz dobrejch X let, co jsem naposled neco takoveho delal..

Nejvetsi problem mam, ze kdyz jsem vyuzil nejakou USBckovou ctecku co umi tech 125KHz, tak tam byla obrovska chybovost pri cteni (neuplny precteni, prepis ID pres sebe, ..). Ted tady zkousim spachat to s RC522 ktera funguje pomerne spolehlive, jen k ni musim dodat jeste nejakym zpusobem buzzer, at clovek vi, ze cteni je OK nebo ne. Nasledne bych to prehodil na nejakou spolehlivou ctecku co umi 125KHz a zapojil to.

PECA: Jo, neco takoveho potrebuju i tady - vlastne jen logovani cipu zamestnancu.
    PECA
    PECA --- ---
    M_IKE: Já jsem řešil RfId čipy (karty). Takové ty na docházku, obědy apod. Jenom čtení Id. Měl jsem to připojené přes 1wire - což má nějaká provozní omezení (cca 500 ms nutná minimální prodleva mezi úspěšnými načteními). Další varianta je použít USB, která simuluje klávesnici - to je relativně dobré řešení, pochopitelně to má svá úskalí (prostě je to jako klávesnice). Pak jsem měl ještě nějaké moduly na I2C a na UART, ale k tomu už jsem se nedostal. Nakonec jsme to z ekonomické nerentability oproti alternativnímu řešení přestali vyvíjet.

Jeden zásadní poznatek. Potřeboval jsem 2 čtečky (příchod a odchod) a ty čtečky umístěné vedle sebe se vzájemně ruší! Než jsem na to náhodou přišel, tak jsem se neustále pral se špatnou citlivostí :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    M_IKE: pokud nepotrebujes zadnou low-level magii a karty i zapisovat, sezen si nekde ctecku od YSoftu. Umi to snad uplne vsechny standardy a pripoji se ti to jako bezna klavesnice, takze cist z toho vystup je absurdne easy.
    USB Readers | Y Soft Corporation
    https://www.ysoft.com/en/products/iota-hardware-division/usb-readers

Jinak RC522 je takova klasika, ale zalezi, jaky standard karet/RFID potrebujes cist.
    Reading Out Raspberry Pi RFID RC522 Tags (NFC)
    https://tutorials-raspberrypi.com/reading-out-raspberry-pi-rfid-rc522-tags-nfc/

U nas jsme treba zkouseli cist firemni karty a porad nam to nefungovalo. Az pak se ukazalo, ze ackoliv dodavatel pristupovyho systemu vyfakturoval 13.56 MHz Mifare, tak nam ve skutecnosti dodal 125 kHz Casi-Rusco, takze nam 13.56 MHz ctecky nemohly nikdy fungovat.
    FALL
    FALL --- ---
    M_IKE: jakože tam píchneš CCID kompatibilní čtečku a komunikuješ na ISO7816 APDU úrovni? https://wiki.debian.org/Smartcards

Nebo myslíš nějaké konkrétní RFID karty/tagy, pro které nemáš aplikační vrstvu nad CCID? Mifare? Prox (125kHz) RFID karty/tagy?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    M_IKE: přímo z RPI ne, ale co bys potřeboval?
    M_IKE
    M_IKE --- ---
    Ahoj - je zde nekdo kdo resil (ctete psal) cteni z RFID karet pomoci RPi3?
    Diky :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    Pi Server Project Can Survive Power Outages, Looks Awesome | Tom's Hardware
    https://www.tomshardware.com/news/3d-printed-pi-server-with-ups
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SUK: a on je problem s pulseaudio
    SUK
    SUK --- ---
    RAINBOF: mezi ALSA a JACKem (az ho rozjedes) lze pouzit a2jmidid
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SUK: planuju to ted takhle udelat. Alsa-pulseaudio-fluid
    Oss mi nebude mit drivery pro usb midi prevodnik roland
    SUK
    SUK --- ---
    RAINBOF: ZynAddSubFx ma docela velikou knihovnu presetu a lze stale sehnat oss verzi z dob pred prelicencovanim, stejne tak NoizeM4k3r ktery i lepe zni. Dale bych zkusil nejaky fluid a k nemu libovolny soundfonty.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ehm jako zda se ze nefunguje jackd
    JACK? - Raspberry Pi Forums
    https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=303296

zabijte mne at se netrapim plz
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LUDO: nojo vidis. Ceknu to.

Nahodou tip na nejaky midi syntak ? Jen pro decka aby do toho mohla busit pres klavesy
    LUDO
    LUDO --- ---
    RAINBOF: skus prikaz 'alsamixer' a skontrolovat volume na zvukovkach
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam