• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RORSCHACH: imho je uplne jedno, co a kde cim dekoduje, protoze BOLUDO rikal, ze nema plynuly ani presouvani oken po desktopu
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    To 4K beru a chápu, že to reálně asi fakt nedá. Zkoušel jsem ale ve VLC pustit mp4/h.264 video (1080p rozlišení), nic jinýho puštěný nebylo. Jelo to odhadem tak 5-10fps.
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    BOLUDO: dost zalezi na tom, cim to prehravas, resp. co dalsiho k tomu je jeste potreba .. treba takovej 4k youtube si pustit v default chrome nebo doinstalovaym firefoxu to rpi4 totalne zabije, ale kdyz si vytahnes primo link z youtube na dany video a prehrajes ho pres ffplay tak bezi naprosto plynule, protoze neni potreba renderovat nic kolem.
    ja teda mam zkusenost celkove takovou, ze rpi4 ikdyz to ma inzerovany tak na 4k proste nejde normalne provozovat, vzdycky jsem musel prepnout na 1080p aby aspon normalni desktop fungoval pouzitelne.
    a 2x 4k fakt zapomen, realne to da na jednom monitoru 30hz, coz je jeste polovicni bida nez normalne na 1x 4k kdy to jakz takz (ne)funguje v 60hz
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    BOLUDO: Tam bude asi hodně proměnných. Co je to za formát videa, v čem to přehráváš, jestli to má zapnutou tu hardwarovou akceleraci atp. Zrovna u toho videa bych věřil tomu, že to zvládne, to už dneska přehraje kde co.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    RORSCHACH: Mně takhle zdaleka nejede ani to video. :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    QWWERTY: Tak to zrovna asi není moc dobrej ukazatel. Tam prakticky jen hraje hry ze Steam Linku, což je vlastně jen dekódování videa skrz hardwarovej h264 dekoder, kterej je v tom Raspberry čipu.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    BOLUDO: mam to tak stejne a rekl bych, ze na to proste nema .. pretaktoval jsem cpu i grafiku a jsem rad za plynula videa z youtube. Rpi ma navic originalni monitor nejakych sedm nebo osm palcu, imho rozliseni na velkem monitoru je pro nej moc
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Začínám mít pocit, že je to fakt špatný kousek. Dal jsem to na 1920x1080 a jede to o něco líp, ale pořád nepoužitelně. Když pustím ve VLC video, tak se to seká příšerně. Uvidíme jestli tomu ještě pomůže ten originál zdroj.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BOLUDO: koukal jsem po YT a zda se, ze nekterym lidem to na 4K beha v pohode
    Uso la NUEVA RASPBERRY PI 400 para jugar en una tele 4K!! ¿Merece la pena por 70€?
    https://www.youtube.com/watch?v=TJxN4z3zE0U
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    TOXICMAN: Zkusil jsem a žádný efekt. Počkám ještě na ten originál zdroj. Dá se na tom kdyžtak pustit nějaký jednoduchý benchmark? Našel jsem tam RPI diagnostics a ten otestoval jen SD kartu, že je ok.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    BOLUDO: Zkoušel jsem to s originálním zdrojem, přišlo mi to ve 4k taky pomalý, ale moc jsem to neřešil. Předpokládal jsem, že je to "normální stav". Dej vědět, jestli na něco přijdeš.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    BOLUDO: navyšoval si GPU RAM? zkus tam dát 256MB
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Někde jsem se dočetl, že neoriginální zdroje můžou způsobit podtaktování CPU. Takže jsem ještě doobjednal originál zdroj, ale nevím no...
    (nebyl původně skladem, jinak bych ho vzal hned).
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    TOXICMAN: Celý mi to přijde jako kdybych jel přes VNC na nějakém remote stroji. Vykreslení oken, přesouvání oken i samotný pohyb myši je trochu zpožděný. Když mám třeba otevřený browser s nějakou stránkou a přes něj pomalu přetáhnu malý okno terminálu, tak to nechává třeba sekundovou stopu kudy jsem to okno táhnul (než to pomalu překreslí všechny pozice). O přehrávání videa ani nemluvím, prostě fakt nepoužitelný.

Pořád mi to vrtá hlavou, jestli se to takhle na 4K chová normálně - chápu, že 4K už je docela velký rozlišení a tohle není žádný běžný desktop. Nebo je nějaký problém s tím mým kouskem. Zase ale propagujou až 2 monitory 4K současně, takže by to nějak použitelný být mělo.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    BOLUDO: jak konkrétně pomalé? jako při přehrávání videa nebo skrolování složitější stránkou?
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Ahoj, pořídil jsem RPI 400 a když ho připojím ke 4K monitoru, tak je to strašně pomalé. Jedu na tom aktuální verzi Raspberry OS se všemi updaty. Podle mě to nedává graficky (vykreslování), ale je mi to divné. Je tam potřeba něco tweaknout? Zdá se mi, že když dám nižší rozlišení, tak to jde pocitově rychleji, ale vypadá to hnusně.

Zkoušel jsem více různých SD karet, výsledek stejný. HDMI kabel mám originál. Zdroj není originál, ale stejná specifikace.

Je to běžné chování (ve 4k)?
    TR1
    TR1 --- ---
    Na prvnim obrazku je domaci server postaveny na PRi2, ktery cca 4 roky bezel se dvema flashdisky (root=NON RAID, data = RAID1). Letos mi jeden z flashdisku odesel do kremikoveho nebe tak jsem provedl rovnou upgrade na RP3B+ a RAID1 (root i data) mi ted tvori SSD A400 a mSD karta, druhy obrazek. Puvodni RPI2 pak dela server v praci pro me a me kolegy :)

QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MUXX, TR1: jste me donutili pohledat v mailu a nasel jsem rezervaci na prvni Pi z roku 2012
    to byl ukazkovy usecase proc se nevyplati platit prvni kus pred releasem, protoze par mesicu na to vysla malina s 512 Mb RAM
    ale taky bezi bez problemu a funguje a to myslim, ze ho krmim nejakym obycejnym microUSB adapterem
    MUXX
    MUXX --- ---
    A nesetri na napajeni, jinak ti to zacne likvidovat microsd karty. Jedu porad na rpi1 a rpi2 co mam od 2014/2015.
    TR1
    TR1 --- ---
    LARS_GUNNER:
    RPi jako server je v pohode. Mam doma 2x RPi2 kupovane 9.4. 2015 a obe porad bezi bez problemu. To jedno sice moc nezapinam, slouzi jako Kodi/Runeaudio ale to druhe bezi prave jako server nonstop vic jak 5 let. Spis nez RPi budes resit uloziste, takze hned zezacatku doporucuji misto mSD, rovnou nejaky USB <> SATA (m.2 SATA) a k nemu 2.5" HDD nebo SSD.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam