• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    JIMX
    JIMX --- ---
    RAGNAROK: jo, idealne na vsech 20 zarizeni včetně televize, mobilů, tabletů a počítačů ... nebo se naučit nainstalovat lokální dns, coz ve výsledku bude neco podobnyho jako pihole nebo adblock ... akorat mi to zabere asi tak 50x vic casu na instalaci a podobne vickrat casu na naslednou spravu a aktualizaci ...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JIMX:
    ze se muzes vykaknout na nejaky adguardy a blockovat ty stranky primo.
    JIMX
    JIMX --- ---
    RAGNAROK: A dotazu se to konkrétně týká jak?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JIMX:
    Comparison of HOST file blacklists - LinuxReviews
    https://linuxreviews.org/Comparison_of_HOST_file_blacklists
    JIMX
    JIMX --- ---
    Používáte někdo AdGuard Home? Mělo by to umět blokovat i stránky pro dospělé, ale přestože mám zapnutou v nastavení rodičovskou kontrolu, tak všechny dospělácký weby mi dál fungují ...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ahoj, neznate nejaky VNC co jde rozchodit na Rasbianu, co funguje v modu touch to click? Hodilo by se mi aby se mi androidi zarizeni chovalo jako jako touchscreen (vcetne tahani treba scrollbaru) a nemusel jsem honit prstem kurzor od mysi, jako to ma treba realVNC.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Lego Boost. Je tam hardware, software, a deti to vylozene vede samo. Rodic nemusi nic delat, pripadne jen zvysovat motivaci. A pokud rodic ma cas, tak se daji udelat nadherne veci.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    MARASAN: Díky za link, jednu F1C100 mám už pár let doma (Lichee Pi), ale nikdy se mi nepodařilo vybuildovat funkční image, tak zkusím co se podaří tady s tím :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MARASAN: přesně něco takového jsem si představoval
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DOKKTOR: BBC ma tradici ve vzdelavani deti (napr. Acorn), ted maji uz par let BBC micro:bit V2, kompletni ekosystem vc. prirucek, stavebnic, her atp. Da se to bez problemu koupit v CZ i v ruznych sadach.

Na blokovy vizualni programovani pro decka je pak jakejsi jazyk Scratch, ale ten neznam. Asi bude vhodnejsi klub i na nyxu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    REDSNAKE: "Porty, bajty, osmibity" a "Data, čipy, procesory" urcite ne .... u tech jednocipu podle me zalezi prave na te podpore rodice (souhlasim, ze samostudium fungovat nebude) a ochote projit si to spolecne, dovysvetlit, obcas vymyslet priklad/ukol navic .. proste to pouzit jako osnovu
    napr. vedle zminovany GCompris ( [KAMAHL @ hrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?] ) obsahuje taky moduly ala "zdroj, vypinac, zarovka", clovek ma moznost si stavet jednoduchy obvody a pamatuju, ze brachu to jako malyho docela bavilo
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    díky všem za jakýsi základní rozcestník. jakmile se tím proberu, tak bych se eventuelně ptal dál, ale myslím, že podnětů sem dostal dostatek
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Martin Malý imho není pro dětí pod deset let. Ale třeba je jen podceňuju.
    PES
    PES --- ---
    QWWERTY: see Rovnou sérii všech tří knih od něj k knihovničky CZ.NIC
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DOKKTOR: joa pokud chces, aby si hrali vic s hardware, tak se muzes podivat na tohle, ale tam hodne zalezi na tom, kolik spolecnyho casu tomu jako rodic budes venovat, popr. z hlediska programovani obecne taky na tom, jak je na tom dite se ctenim/psanim/anglictinou
    Hradla, volty, jednočipy. Stáhněte si zdarma knihu o bastlení od Martina Malého - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/aktuality/hradla-volty-jednocipy-stahnete-si-zdarma-knihu-o-bastleni-od-martina-maleho/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DOKKTOR - MIKULAS: zelva online v cestine + maji toho tam vic
    Želví grafika – Umíme programovat
    https://www.umimeprogramovat.cz/zelvi-grafika
    PECA
    PECA --- ---
    DOKKTOR, MIKULAS: Pro děti jako vstupní lego a programováí je super LEGO Boost. Jinak doporučuji Python zkusit https://codecombat.com/ - to je takové hravé a lze to hrát i zdarma, nebo si připlatit za úkoly (lekce a sidequesty) extra.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DOKKTOR: jednu dobu jsem vedl kroužek programování na ZŠ a používal jsem code.org (pro výuku základů), který má ucelené kurzy a je to celé dělané jako hra - máš nějaký úkol a musíš naprogramovat panáčka, aby ho splnil. Od základů (dojdi tam a seber) až po chytřejší konstrukce (cykly, podmínky které reagují na okolní měnící se svět). Zároveň to dost samo vysvětluje jednotlivé principy, takže to děcka vede celkem pěkně. Programuje se to spojováním bloků, ála scratch.

Pro pokročilejší hraní lze používat klasicky scratch, ale tam jsem nenašel nic hezky uceleného, co by je vedlo, takže jsme si úlohy vymýšleli sami a tím pádem to bylo časově náročnější. Ale to už ty děcka základy uměly a stačilo dát hinty.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    díky, samozřejmě, že bez drobného mentoringu se to neobejde, jde mi o to, že je do toho nějak uvedu a pak je nechám chvilku samotné pracovat, než je dojdu zkontrolovat, nebo než dojdou sami s problémem. mají 7 a 8 a ten mladší vypadá, je dost bedna na matiku, ale bydlíme v zapadákově celkem bez nejakých větších možností je rozvíjet, tak je aspon trochu nejak nakopnout dopředu, at si zbytečně a nevratně ten mozek nerozpustí v té YT břečce, co se na ně odevšad valí. programovat vlastní hru je myslím dobrá motivace do začátku. dřív býval myslím basic, nebo jak se to jmenovalo, tak něco asi na tento způsob, ale trochu up to date
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam