• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF:
    Koukam primo v rpi3b+. Zkusil jsem pouzit i parametr -d ale urcite jsem nezkousel vsechny moznosti ktere tento parmetr nabizi.

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TR1: a koukas pres rpi nebo pres ctecku?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DURDIN: mrknu se zejtra pokud nevadi :D
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TR1: zalezi samozrejme k cemu to kupujes, ale k rpi4 uz neni ssd o moc drazsi, jestli vubec
    TR1
    TR1 --- ---
    DURDIN:
    Smart to bohuzel nema.
    TR1
    TR1 --- ---
    NYRLEM:
    Kupuje, treba ja mam doma 2x 32 GB a vzhledem k tomu, jak pokazde po naskladneni rychle zmizi, tak se to kupuje pomerne dost. Predrazeny to ale je, v tom s tebou rozhodne souhlasim. Zrovna dnes mi pro me rpi2 dorazil kingston A400 240GB, ktery stal kolem 750 czk.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    RAINBOF: MARASAN: Jestli to má SMART, jak to vypadá s "životností" po půl roce používání, můžeš tu hodit nějaký výstup ze smartctl?

Imho ta cena mi nepřipadne zas tak moc, 32GB SDčko stojí kolem 300,- pokud za životnost té EMMC umře 2-3x, už se to vyplatí, protože se ušetří práce s reinstalací, restore z backupu atd. Akorát kouám, že teď zrovna nejsou skladem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NYRLEM: ano, ja mam 3x 16GB
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    RAINBOF: za ty penize to nekdo kupuje? :)
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    PES: Ano, ty teď nakupuji.
    PES
    PES --- ---
    Popř. rovnou (i když je to dražší) karty se SLC NAN buňkami...
    SD/SDHC100I | SD Cards - Transcend Information, Inc.
    https://cz.transcend-info.com/embedded/product/embedded-memorycards/sd-sdhc100i
    PES
    PES --- ---
    Používejte něco jako tohle, aby to vydrželo...
    Kingston microSDHC 16GB Industrial Temperature + SD adaptér (SDCIT/16GB) | TSBOHEMIA.CZ
    https://www.tsbohemia.cz/kingston-microsdhc-16gb-industrial-temperature-sd-adapter_d390918.html
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Ja nic takovyho netvrdim. :)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    RAINBOF: jesli někdo najdete nějakou sdkartu se smartem, tak sem prosím hoďte link/typ.

HONZAK89: Co se týče testování rychlosti, tak já většinou používám dd. Můžeš tam mít dva soubory, vždycky jeden tím dd přečteš a do druhého to rovnou zapíšeš, případně pokud ti jde jen o čtení, tak výstup může být do dev/null. Pro jistotu bych to pustil víckrát. Pak si stačí výslednou rychlost porovnat s nějakou ideální hodnotou. Celé se to dá zabalit do cronu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: sdkarty maj smart ? to se mi nechce verit.
    SUK
    SUK --- ---
    HONZAK89: cteni dokazes otestovat hdparm -T, to je takova asi bezne nejpouzivanejsi vec
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HONZAK89: Debian/ubuntu based má v repozitáři gnome-disk-utility - nejspíš i defaultně nainstalované, což umí spravovat partitions, koukat na SMART a testovat disky, kde to ukazuje i průběh testu, takže vidíš, jak rychle ti padne rychlost a dá se z toho odhadnout velikost bufferů atp...

Další možnost je zkusit to přes DCFLDD (bezpečnější verze DD), které umí ukazovat průběžné rychlosti po určitém počtu bloků, nebo přenesených MB, ale to už není na testování moc vhodné, protože ti to nehodí statistiku pro 1000 souborů po 1MB a pak pro 5 souborů s 200 MB =)
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Ahoj, může mi někdo doporučit nějaké jednoduché řešení, pro testování rychlosti čtení/zápisu na kartu?
    Věc se má tak, že moje oblíbené karty Apacer začaly odcházet. Takže kupuji nově jiné. No a co jsem vypozoroval, brutálně se zpomalí čtení a já bych to potřeboval monitorovat, ideálně predikovat odchod karty.
    Spustit příkaz a získat výsledek. Kdyby se to obešlo, bez instalace dalšího SW, bylo by to super, ale není to podmínkou. Díky.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    No, ja na svoji (ta co je v supleti) planoval ipv6 pres teredo nebo podobnou vec a ipv4 pak pres nejaky presmerovavace.
    Jenze ipv6 jsem nerozchodil tak aby behala jako verejna ip. Presmerovavace jsem moc neresil ale plan bylo mit port na svych ipckach, pripadne pozadat czf, brmlab a dalsi spolky o forward ipv4 na ipv6 a uvadet to jako zalozni ip.
    Resilo by to prave i dialup (fungoval se siemens m35) kde jsi pockal na ring, zvedl jsi to a mel jsi dalsi "forward" na seriaku.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    RAINBOF: Ne, bohuzel jsem znovu nevynalezl nove a lepsi kolo. ;-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam