• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PES
    PES --- ---
    RAINBOF: netřeba, tímhle jsem už prošel dávno (co jsem se s těmi USB 3G a 4G modemy natrápil, zvláště když do CZ opové nakupovali ty největší bastly od Huawei) a fakt to za to trápení a čas nestojí, takže konektivita pokud možno "hotová" s Ethernet rozhraním.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PES: no jestli chces, mikrotika s USB ti na zkousku pujcim.
    PES
    PES --- ---
    Zásadní problém konektivity jsou ty zprasené USB modemy, kde je snad všude nějaký BLOB balast a nějaké šílené přehazování režimů (mode_switch apod.) v USB "tajnou" sekvencí, protože když to začali sekat (zvláště v Číně), tak se zahodilo všechno "kompatibilní" co bylo předtím (tj. do 3G modemů se ještě dalo vybírat z těch, které se tvářily jako USB-serial port). Pokud nestačila rychlost (to je asi důvod toho proč odpadl režim sériového portu), tak to mělo být IMHO nejspíš jako USB-Ethernet a bez šílenství toho co je teď.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Jeste me napadlo co motioneye? K tomu nejaky cidla… ale furt to neresi tu konektivitu
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    LEJN: kamera primo pro RPi s commandline ovladanim urcite existuje.
    LEJN
    LEJN --- ---
    Jasný, díky za názory. Ono to asi nakonec skončí u nějakýho hotovýho řešení. Spíš mě zajímalo jestli už něco takovýho neexistuje pro RPi. Zase nějak moc času se mi tomu obětovat nechce. Je to spíš takovej nápad a na postavení všechno mám ( kamera, čidlo, RPi, modem, simka)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    REDSNAKE: i pokud je to myšleno vážně, může jít cestou vlastního řešení, všechno záleží kolik času tomu chce dát a jestli ho bude bavit si to vyrobit, nehledě na to, že se člověk v průběhu naučí dost věcí :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LEJN: Pokud to ma bejt kutilskej projekt pro zabavu co nejaky esp32 cam s modulem na simku nebo lora? Pokud je to mysleno vazne koupil bych si hotovy produkt.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Ja ale o zadnym wifi nemluvim. Bavim se o tom, ze mikrotiky s usb portem umej ppp modemy
    LEJN
    LEJN --- ---
    Moje představa je permanentní monitoring teploty a vlhkosti, dejme tomu 1x za 10minut a nějakej "alarm" kdy by to poslalo fotku při zaznamenání pohybu nebo rozsvícení světla. Teoreticky to mám vymyšlený, jen nevím jak to udělat :⁠-⁠D
    LEJN
    LEJN --- ---
    RAINBOF: MEDWYN: problém je právě že WiFi nejde použít, jinak by to bylo v pohodě. Garáž mám v parkovacím domě dál od baráku. Jediná možnost na připojení je to 4G
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Tedy pockej. garaz je nekde poblíž domu a mas tam WiFi?
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    LEJN: pokud by nebyla podmínka ta kamera, tak tam dej shelly h&t
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LEJN: workaround modem jebni do mikrotiku a balenu nech na rpi jen to pripoj ethernetem...
    LEJN
    LEJN --- ---
    Chtěl bych si dát do garáže RPi na monitoring teploty/vlhkosti, případně třeba i kameru. K tomu bych rád připojil 4G modem a posílal to na nějakej server/cloud. Našel jsem, že by na to částečně šla použít Balena, ale nedaří se mi tam rozběhat ten modem. Neřešil jste to někdo? Nevíte třeba o nějakým dalším software co by tohle zvládnul? Ideálně něco co nejvíc plug and play :⁠-⁠) Díky
    SUK
    SUK --- ---
    QWWERTY: Vzal jsem ho. Uvidim, jestli se mi nejak podari preplacnout ten predni panel a nabouchat nejaky distancni sloupky do spodniho plechu...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    QWWERTY: jj krásnej kousek jak dělanej na 3 maliny vedle sebe.
    Plus bonus, že většinou je vevnitř použitelnej 12/5V zdroj takže nemusíš řešit napájení.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISTA1: napr. krasny exemplar budouciho RasPi rack mountu za 200,- :))
    https://aukro.cz/ovislink-fsh2400rs-24port-rack-19-switch-win-smart-7019495833
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SUK: Osobně bych asi vykuchal starej 1U switch a vytisknul si vnitřek jakej potřebuju.
    SUK
    SUK --- ---
    Resil jste nekdo nekdy instalaci techto zarizeni (konkretne rpi4) do 1U rackovych krabic? Delam si zarizeni (bude to hudebni prehravac), krom raspi samotenho to bude disk, nejaky BT dongle s antenou (pokud pres kov neprojde signal), zvukovka, zdroj, OLED displej, par tlacitek (klavesnice pres GPIO a devtree). Kvuli tomu vsemu padaji jak varianty bezne prodavanych rpi-mountu, tak kastle od vetsiny starych serveru. A co jsem nasel komercni prodej prazdnych 1U kastli, tak to je casto za cenu treba dvou rpi samotnych, to mi prijde hodne. Nejaky tipy? :)

A jen tak pro zajimavost - dorazil mi Odroid C4 (rpishop) a je to celkem sympaticka masinka, rozbehat coreELEC byla zalezitost asi 5 minut. Cekal jsem od "mene zname" znacky vic problemu k reseni :)
    DIMOUSE
    DIMOUSE --- ---
    DOG: to vůbec netuším kde se teď pohybuje cena tohoto artiklu. litr?
    jinak k tomu mám i totok.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam