• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    EMMET: Odhadoval bych, že 5 kupujou hobící a místo normální 4 se používá CM4, ten jsem si koupil na test 26. 1. 2021 a od tý doby jsem ho neviděl skladem.
    PES
    PES --- ---
    EMMET: No 3B+ stačilo zjevně na všechno co 4 a tak se čekalo spíš na 5 (s vidinou PCIex bez bastlení hacků atd.)...
    ... ovšem zase 5 bez akcelerace videa a s velmi pravděpodobným požadavkem na chlazení větráky také není takový hit, aby snížila poptávku po 3B+ (ale to je jen můj dojem) a nutností upravovat původní odladěné řešení...
    EMMET
    EMMET --- ---
    RORSCHACH: To nevysvětluje, proč je poptávka po 3B+ a zároveň po 5, ale ne po 4. A očividně o čtyřku nikdo nestojí už delší dobu, ještě než byla oznámená 5.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    EMMET: Pokud máš něco postavený a odladěný na 3, tak proč by si to měnil na 4. Hlavně když ta 3 má "end of life" minimálně někdy do 2028.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    EMMET: čtyřgigový... nad důvodem nespekuloval, ale tipuju že se do toho integrátorům nechce, protože to kromě možnosti větší RAM nic nepřináší, jen to chce náročnější napájení a chlazení

těch 3B+ se pořád prodávají desítky tisíc měsíčně, protože na tom stojí hodně civilizace (což je trochu děsivý :)
    EMMET
    EMMET --- ---
    THERIDANE: Co je špatného na 4, že je nikdo nechce? Tedy pokud tam nemají jenom ty verze s 1GB nebo 2GB RAM.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    mám zákazníka s technologií postavenou kolem RPI3B+, chtějí teď vyrobit pár tisíc nových jednotek, tak jsem poptával takovej počet 3B+ nebo 5... ve farnellu mi řekli, abych na pětku rovnou zapomněl, že buď můžu zkusit štěstí a stoupnout si do fronty na 3B+ (objednávají 15-20 tisíc měsíčně, listopad je už vybranej) a nebo si vzít čtyřku, kterých se jim válí po skladech tisíce a nikdo je nechce :-)
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    TR1: To je jen přeložená tisková zpráva od Raspberry Pi, která se (minimálně v Čechách) nepotkává s realitou. U 8GB verze, co jsem kupoval, je dnes na rpishop.cz je napsáno "Skladem bude odhadem 15.01.2024". Když jsem to objednával, tak tam bylo 23.10.2023.
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    Raspberry Pi 5 je venku, prodejci jej naskladní během dvou týdnů - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/raspberry-pi-5-je-venku-prodejci-jej-naskladni-behem-dvou-tydnu/
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    tak to zase nevyšlo :) došel mi dnes mail z rpishop.cz
    nejdříve bychom rádi vyjádřili upřímné poděkování za Vaši předobjednávku a důvěru, kterou jste nám projevili při výběru naší novinky "Raspberry Pi
    5". Jsme si vědomi toho, že jste se těšili na doručení svého produktu v následujících dnech, a proto nás mrzí, že Vám musíme sdělit nevyhnutelné zpoždění v dodávce.

to by mě zajímalo, kolik let jim ještě budout trvat ty několik let slibovaný 3 měsíce, za který se to Pi bude dát normálně koupit :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Mám tu Pi3 B spolu s paměťovou kartou, plastovou krabičkou a adaptérem. Nakonec to dělám na ESP, takže tohle můžu poslat dál. Za cca. 1500?
    TR1
    TR1 --- ---
    DURDIN:
    Jj, packages.sury.org jsem si pridal do repozitare a nainstaloval php7.4 abych na testovacim rpi4 rozjel OC na debianu 12. Ja mam to stesti, ze OC mi vyhovuje tak jak je v samotnem zakladu. Naopak u NC mam pocit, ze v zakladu obsahuje spoustu kravin, jako napr. chat. a taky, ze byl na RPI4 citelne pomalejsi (vim, ze spousta tech veci jde nasledne odinstalovat coz ma kladny vliv o na zatizeni RPi).
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TR1: já se držel owncloudu několik let, ale pak jsem zjistil, že ty věci, co jsem na owncloudu musel ohýbat v nextcloudu tak nějak fungují out of the box. Co se týká php, tak já osobně používám repo packages.sury.org, má tam php od 5.x po poslední myslím 8.x pro aarch64, armhf a tři rozličné debian verze. Ale nějakou dobu už uvažuju, že buď jen nextcloud, nebo celý webserver hodím do kontejneru, abych se nemusel trápit se závislostmi.
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF:
    Klidne, rad si to vyzkousim a treba se naucim neco dalsiho, co se muze nekdy hodit.

AQUARIUS:
    Nextcloud nemam rad a owncloud mam tak zabehlej, ze asi budu linej neco menit. Mam dokonce napsany skript na bezobsluznou instalaci own/next cloud a bezobsluznou aktualizaci owncloudu vcetne zalohy pred aktualizaci. Jestli nekdy opustim owncloud tak nejspis prejdu na OCIS, ten se mi zamouva hodne. Sice to ma jeste par nedostatku ale vidim tento projekt nadejne. Pri aktualizaci OCIS staci pouze prehrat jeden binarni soubor a je hotovo.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TR1: Nechceš ten owncloud (nebo raději Nextcloud) provozovat v kontejneru? Bude s tím míň práce…
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Chces poznamky ?
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF:
    kdyz ja nejsem tak zdatnej linuxak, abych si neco kompiloval bokem, to si radsi pockam.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ...Zrovna php bych si zkompiloval bokem a pak ho tam zkopcil....
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Stejne bude asi lepsi pockat s prechodem alespon 1/2 roku, Dalsi "problem" o kterem vim, je owncloud, ktery vyzaduje php7.4 ale v debianu 12 je vychozi php 8.2. Sice dokazu rucne pridat vedle verze 8.2 i 7.4 a owncloud zprovoznit ale nechci to mit zaflakany X verzema.
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Tak jsem to zkusil ale bohuzel se mi vraci stale stejna hlaska. Jestli bude podpora v nejakem pozdejsim kernelu, tak radsi pockam s prechodem na debian 12. Tohle byl nastesti prechod nanecisto - ne na rpi v ostrem provozu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TR1: modprobe configs && zcat /proc/config.gz > config-6.1.21-v8+ ... podpora v tom kernelu bude (ja mam teda uz 6.1.55... a tam to je)...
    TR1
    TR1 --- ---
    Tak jsem prave zjistil, ze na novem debianu 12 nedokazi vygenerovat prikazem update-initramfs -c -k $(uname -r) upraveny kernel, ktery potrebuji pro spusteni rootfs z RAIDu. Prikaz vraci hlasku:

update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.1.21-v8+
    grep: /boot/config-6.1.21-v8+: No such file or directory
    W: zstd compression (CONFIG_RD_ZSTD) not supported by kernel, using gzip
    grep: /boot/config-6.1.21-v8+: No such file or directory
    E: gzip compression (CONFIG_RD_GZIP) not supported by kernel
    update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-6.1.21-v8+ with 1.

Jdu googlit, kdyby nahodou nekdo vedel co s tim, dejte prosim vedet, dekuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam