• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BRETONEC: tak i kdyby jsi tam dal opravdu rele, at ty 2 veci nejsou elektricky propojeny
    hlavni otazkou je, kvuli cemu to Pi tuhne ... i.e. jestli prestane byt nedostupny, jenom protoze prestane pracovat se siti, ale OS bezi dal a nebo jestli vytuhne totalne napr. na kernel panic
    kdyz by zustal OS bezet, tak by ti stacil i monitorovaci script na sit jako watchdog
    a pokud vytuhne uplne, tak by to mohl zvladnout ten integrovany

+ nebudes muset resit takovy veci, jako druhouplatformu nebo ze na ESP vypadne wifi a ono ti resetuje Pi, ktery pritom bude bez problemu
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    QWWERTY: Jinak ten interní watchdog z odkazu vypadá dobře, zkusím ho otestovat na pi0, která se mi opakovaně sekala kvůli problémům s usb síťovkou.
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    QWWERTY: Myslel jsem to tak, že pi zamrzne a je najednou nedostupná. Síť ve které je připojená normálně jede, ale pi už nepingnu, nebo se do ní nemůžu přihlásit. Napadlo mě něco jako navrhoval PES, tj. naprogramovat esp8266 tak, že pokud pravidelně nedostane od pi odezvu dle daných parametrů, tak prostě pi natvrdo rebootne, tím, že "zmnáčkne reset čudl", tedy spojí reset pin se zemí, jako když spíná relé nebo rozsvěcí ledku. Ale nevím, jak bude tohle řešení stabilní.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    BRETONEC: zalezi, co chces monitorovat ... na hardfreeze ma RPi integrovany watchdog pres `dtparam=watchdog=on`, ktery staci povolit a otestovat fork bombou, ze je funkcni
    Running forever with the Raspberry Pi Hardware Watchdog | Diode™
    https://diode.io/blog/running-forever-with-the-raspberry-pi-hardware-watchdog
    PES
    PES --- ---
    BRETONEC: Sice ne přímo pro Pi, ale pár w-d na reboot jsem dělal na ESP8266 (bylo to celkem primitivní, opakovaný proces, start, otestovat funkčnost, nejede -> vyvolat reboot, pak sleep na další kolo testu), převážně to řeší zaseklé WiFi či spadené WAN brány anebo špatně chycené DHCP apod.
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    Máte někdo zkušenosti s výrobou watchdogu s rebootrem pro vzdálenou pi?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Než to budu kupovat nové.. Neválí se náhodou někomu volný menší dotykový e-paper display, něco jako je tohle? Ideálně Praha
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Koukal jsem tam dneska, jo je moc super. Třeba filtry - u kabelu je jako filtr barva ale neni tam alespoň typ ( video, data, napajeci...). U displayů zas žádné filtrování dle rozhraní ( sice je zvlášť DSI kategorie ale v HDMI jsou taky...)

BTW nevedel by nekdo jak dostat nekam dat RPi v3 kamerku? mam dlouhej FFC ale je tak kolem nejake rušení takže jakmile se rušení objeví, kamera zmrzne. Pomohl tomu trochu ferit ( jen fialové pruhy pres obraz) ale jinak nevim. FFC jde pp al profilu cca 30cm a pak kríží jeden kabel který svítí bordelem ale jinak nic. Jakmile dat ten FFC na ten profil tak konečná...
    TR1
    TR1 --- ---
    RORSCHACH:
    Diky za nasmerovani ale najit kategorii Nezařazené bylo prakticky nemozne, pomohl az google a jeste jsem musel prochazet stranku za stankou. Ten vylepseny eshop se podle me fakt nepovedl.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    pár kusů mají, ale jsou v kategorii "Nezařazené"

TR1
    TR1 --- ---
    BOLUDO:
    Pouzil jsem hledani a zadne CM4 to nenaslo jen par desek pro CM. O nic duleziteho nejde, jen se porad vracim k Super6C tak jsem si chtel udelat kalkulaci.

Seeed DeskPi Super6C Raspberry Pi CM4 Cluster Mini-ITX board - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/compute-module-4/5659-seeed-deskpi-super6c-raspberry-pi-cm4-cluster-mini-itx-board.html
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Oni jich za poslední dva roky stejně neměli moc skladem, takže fakticky žádná změna :)
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    TR1: Teď nedávno překopali eshop, tak možná to přesunuli jinam nebo zapomněli. Taky jsem tam nějaký věci nemohl najít a byly jinde.
    TR1
    TR1 --- ---
    Mam vlci mlhu nebo opravdu z rpishop.cz uplne zmizela nabidka CM modulu? Sekce tam sice je, ale je prakticky prazdna.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    HARVIE: tohle mám doma v serveru (standardní s Intelem) a funguje to skvěle
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    6x SATA do novyho raspi5? :-)

TR1
    TR1 --- ---
    CERMI_FOX
    Mam doma stejnej M.2 SATA, schvalne z nej necham par dni bezet RPi4, jestli s tim budou nejake problemy.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TALAGE:
    TR1: já šel s dobou a chtěl boxík pro m2 formát primárně kvůli velikosti https://www.alza.cz/axagon-eem2-u3c-d5650526.htm . Nevim jestli je mezi těmi adaptéry nějaký reálný rozdíl v případě, že se do toho zapojuje nejmenší dostupný disk (takže asi 250GB, což je víc jak dost) a jestli to bude mít rychlost 5Gb/s nebo 20, už je taky jedno, tolik malina stejně nezvládne využít

Zbylo mi to jako ext disk, který v době cloudu k ničemu nepotřebuju :)

Druhá možnost, kterou jsem teda nezkoušel, protože tehdy nebyla k dispozici (mám to na homeassistant a ten to neuměl), je to použít jen jako datový a ne bootovací. Nicméně to by stejně řešení napůl protože jedna z věcí, co jsem si sliboval, je delší životnost a tedy menší pravděpodobnost výpadku.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    TR1:
    CERMI_FOX: Tento https://www.alza.cz/axagon-adsa-fp3-fastport3-d4256881.htm?evt=ac
    v pohode, ale samozrejme jsem to krmil z adapteru. Bez adapteru to bylo stabilni, ale malina obcas hlasila undervoltage. Uptime +300 days ...
    TR1
    TR1 --- ---
    CERMI_FOX:
    Osobne bych asi k rpi nedoporucil usb prevodnik AXAGON ADSA-1S6, dobre zkusnosti mam naopak s Externí box Connect IT
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam