• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    PISKVOR:
    TR1:
    Teď ještě koukám na spec. a ten Mean Well DRC-60A má výstup 2.8A (13.8V). Bude to pro prohnání vhodným step-downem pro RPI5 stačit, když oficiální zdroj má dávat 5A?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BOLUDO: To je poněkud problém, i deklarace "dává 3A, bez obav" je mnohde spíš pipe dream.
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Díky za tipy, ten Meanwell vypadá dobře a asi do něj půjdu. Jen teda sehnat vhodný stepdown, aby to dalo těch 5A. Budu holt hledat a zkoušet, no. :)
    TR1
    TR1 --- ---
    BOLUDO:
    Ja mam vyhlednute pro stavbu UPS pro raspberry:

DRC-60A: https://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=DRC-60

a

DDR-60G-5: https://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=DDR-60

ale zatim jsem se k tomu kvuli cene nedostal. Aktualne testuji stepdown z aliexpressu ale nejak s nim nejsem spokojenej. Mam k nemu pripojene 2x RPi2B, celkovy odber 12-15 W a kolabuje to, pritom to ma udajne zvladat kratkodobou zatez az 9A. Kdyz necham bezet obe RPi2B v idle, tak to po nekolika dnech uplne zdechne a na vystupu misto nastavenych 5.3V namerim jen 2.5V. Mozna je to vadnym kusem kdovi. Mam jich sice vic ale nejak nemam momentalne naladu se s tim babrat.

https://www.aliexpress.com/item/32805365567.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.35.21131802DIDoAs
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BOLUDO: No, já na to šel od zdroje s olověným akumulátorem a stepdownem, ale spíš "když už tady stejně mám 12V UPS, tak vlastně proč na to nepíchnout i RPi?" Zatím to z tý maliny nijak nemonitoruju, ačkoli nějaký základní piny (NO battery low, NC connected to AC) z tý UPS jsou...

i4wifi.cz | MEANWELL DRC-60A Zdroj 12-15V/2,8A, výstup na baterii 1,5A, DIN DRC-60A
    https://www.i4wifi.cz/cs/254019-mean-well-drc-60a
    BOLUDO
    BOLUDO --- ---
    Ahoj, máte pls někdo zkušenost s backup (DC) napájením pro RPI5?

Četl jsem tu nepříliš úspěšné pokusy s powerbankami, ale to jsou posty cca 2 roky staré a týkaly se RPI4 takže tuhle variantu jsem vyloučil. Přemýšlel jsem dát tam "EATON UPS 3S Mini 36W DC" a step-down na 5V. Respektive už tam tuhle miniups mám a dokonce ve stejné krabici, kde mi zálohuje mikrotika, ale tuším že pro RPI5 to asi nebude až tak easy. Je to reálný nebo úplná blbost?

Co si od toho slibuju, že to podrží při výpadku Pi tak půl hodiny v provozu a při obnově napájení se to zase (bez výpadku) přepne zpět + baterka dobije.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PISTA1: co máš za mikrotika? Mikroušky, co jsem zatím viděl, tak žerou 12V (jako minimum, mají dost široké spektrum napájecího napětí)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DURDIN: Nějak se mi to nedaří najít :-) V historii objednávek jsem našel jen tuhle lowend sadu, co jsem bral na prvotní seznámení https://www.aliexpress.com/item/32651027887.html, ale jsem si skoro jistej, že tohle byl ten převodník, který mi lagoval. Nicméně vypadá to podobně, co linkoval [TOOMIX @ Raspberry Pi - miniaturní počítač za 35$] a tomu to šlape... Tak nevím. Že bych ten druhý převodník kupoval někde jinde?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PISTA1: Nevidím tam zdroj od mikrotiku, ale jestli patří do spodní části, možná by bylo lepší ho prosadit na 12V větev se step-upem :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jinak teda jedno malý zjištění, pokud máte něco co běží trvale, na zdroji extrémě záleží.
    Malinu jsem dával dokupy s 7,5A zdrojem od CISCA. Když to mám hotový tak měřím spotřebu kolik to celý žere komplet plně obsazený futruje krásnejch 0,1A (24W) při zápisu NASky 27W.
    Tak si říkám 2,5A na 12 V na to by moh stačit vpohodě původní 4A zdroj. Prohodím, je a měřák ukáže 0,22A.

Nejdřív sem si poplakal kolik jsem zbytečně propálil prachů. A potom jsem šel změřit 12V zdroje co mám doma. No není to moc pěkný.

Každopádně si udělám 12 rozvodnici a na cisco zdroj píchnu jak normální switch, malinu s octopi ale zkusím využít i 52V výstup a píchnout na to i POE switch od kamer.
    Jen škoda, že je powerbeam a mikrotik na 24V mohl bych ho tam připíchnout taky.

TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DEEFHA: já mám z ali tenhle a je OK

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
    US $18.78 51%OFF | Copy SANWA Game Machine Arcade Console DIY Kit 8 Way Joystick Push Buttons For PC Raspberry Pi Zero Delay USB Board Controller
    https://a.aliexpress.com/_EynMGvh
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    DEEFHA: a jaký tam máš? Asi to zkusím dát nějak do kupy:)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Taky to mám postavený, ohledně lagu záleží na použitým USB převodníku. Ten první, co jsem objednal naslepo z Ali, fakt lagoval jako prase. U druhýho už jsem si dal trošku práce s výběrem a trefil jsem se, nelaguje (resp. ne tak, abych to poznal).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: mame to na RPi3 a prijde mi to ok
    CISTICZ
    CISTICZ --- ---
    DURDIN: mam retropie na rpi4 a ted presun na rpi5, ale ovladace usb a bez problemu. je s tim ale urcite dost ladeni, kdyz chces neco extra. bohuzel
    JIMX
    JIMX --- ---
    Mně na RPi3 to přišlo, že je tam šílený lag mezi tlačítkema akcí na obrazovce ... tudíž spousta her byla pro mě nehratelných ...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DURDIN: mám v arcade panelu na Rpi 3B a dobrý, utáhne to i playstation hry
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    DURDIN: Známej má na RetroPie udělanou klasickou arkádu v kabinetu a je to v pohodě. Rozhodně jeden z těch vyladěnějších projektů. Dá se to i nějak rozšířovat. Na vršek kabinetu jsme třeba plácnuli LED matrix displej, napojili to na GPIO a podle toho jakou má puštěnou hru, mu to mění ten marquee obrázek.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Provozujete tu někdo retropie? Před pár lety jsem dostal "retro gaming konzoli" z Ali:

Teď přestala fungovat, tak jsem ji rozebral, a vevnitř je jen malá destička do které vedou kabely z konektorů, custom obvod a nejspíš flashka/ramka se zbroušeným S/N, takže opravitelnost nulová. Ale říkal jsem si, že bych dovnitř nacpal Rpi4, které se mi tu teď povaluje nevyužité a využil původní kontrolery zapojením na GPIO. Našel jsem na githubu nějaké repo, se kterým by to asi i šlo dát dokupy, ale než se do toho pustím, chtěl jsem vědět jestli s tím má někdo zkušenosti? Moc se mi nechce tím trávit čas, pokud to pak nebude fungovat...
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Ahoj, potrebuji poradit se zvukem na tv pres hdmi. Mam rpi5, original image. Zvuk nejede. Dost jsem laboroval podle netu. Nakonec se mi objevil v Lxpanelu i repracek na ovladani hlasitosti. Spokojen jsem kouknul par videi na YT, vypnul a sel spat. Druhy den opet nic. Tech problemu se zvukem je plny net, to je to optavdu takovy orisek? Momentalne mi to funguje bez ovladani hlasitosti a bez zobrazeneho pluginu v lxpanelu. Pipewire, pipewire-alsa, wireplumber, snd_bcm2835 v modprobe.d a modules. Máte overene permanentni reseni? Diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam