• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    RORSCHACH: Jo to je presne ono, to pouzivam taky. V tuhle chvili to ovladam pres wifi, vnc a klikam to tam do terminalu. Stahnu si nejakej obrazek v terminalu, a pustim ho tam pres ten image-viewer. Jak jsi to jadro rezervoval jen pro tohle? Prepisovals nejak ty programy?
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHARVYBURGER: Jak to ovládáš? Obecně u těhle zařízení je problém, že generují ty signály do displeje přes "CPU" a cokoliv co na tom CPU děláš jinýho, dokáže ten obraz dost rozhodit. Já používám tuhle https://github.com/hzeller/rpi-rgb-led-matrix knihovnu na Raspberry Pi 4 a aby mi to fungovalo stabilně, tak jsem musel jedno jádro rezervovat jenom pro to. Když tohle uděláš, tak už to pak funguje celkem v pohodě, renderuju si na stejnym Pi něco . NETu a zvládá to myslím 100 FPS na docela velkym displeji (2x3x64x64).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Marian Vittek Frees Up a Raspberry Pi 5's CPU, By Turning the RP1 Chip Into a DShot Motor Controller - Hackster.io
    https://www.hackster.io/news/marian-vittek-frees-up-a-raspberry-pi-5-s-cpu-by-turning-the-rp1-chip-into-a-dshot-motor-controller-e8b7b74356cc
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    btw nechcete nekdo tohle?

Raspberry Pi Camera 3 - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/mipi-kamerove-moduly/5599-raspberry-pi-camera-3.html
    rozbalena, nepouzivana

Oficiální Raspberry Pi 4B krabička, malinová/bílá - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/raspberry-pi-4/1590-oficialni-raspberry-pi-4b-krabicka-malinovabila.html
    trochu odrbany, ale funkcni
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Zdravim, poradil byste mi nekdo prosim s problemem glitchovanim 32x64 displeje u raspberry pi zero w 2? Poridil jsem Waveshare displej a chci na nem poustet GIF animace nebo texty, ale glitchujou mi ruzny pixely. Kdyz jedu pres wifi a VNC, tak se to totalne rozsype. Ma s tim nekdo podobne zkusenosti? Jde to nejak odstinit?

Pripojeni pres kabel mi nefunguje, nedokazu se tam pripojit. Zkousel jsem to i pres PC a neuspesne. Upravim config i cmdline, prihodim ssh prazdny soubor, ale i pak z prikazovy radky se nic neobjevuje. Mam macbook pro, takze musim pres redukci... Diky za kazdou pomoc, tedka s tim zacinam.
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Problem s WiFi na zero W vyresen! Nakonec stacilo zadat rfkill unblock wifi a wlan je povoleny. Zablokovani udajne zpusobuje absence WLAN country, a kdyz nad tim premyslim, tak jsem urcite pomoci raspi-config zadnou zemi nenastavoval, protoze wlan prakticky nepouzivam a jedu, pokud je to jen trochu mozne, pres kabel.
    TR1
    TR1 --- ---
    SUK:
    Pokud vim, tak u zera jede vsechno pres usb, tam zadna pci sbernice nebude, ale rfkill hlasi, ze wlan0 je softwarove blokovan.

root@raspberry:~# rfkill
    ID TYPE      DEVICE      SOFT      HARD
     0 bluetooth hci0   unblocked unblocked
     1 wlan      phy0     blocked unblocked

Jdu zkust dohledat na interneru neco k tomu blokovani.
    SUK
    SUK --- ---
    Co takhle postnout vypisy z lspci? :) na rfkill jsi koukal, predpokladam?
    TR1
    TR1 --- ---
    PISKVOR:
    Ne nic takoveho tam neni. Ja mam proste z bookwormu divny pocit, ono tam toho nefunguje vic. Napriklad RP4B s 64bit kernelem 6.6.62+rpt-rpi-v8 je sdileni naprosto v pohode ale kdyz prepnu na 32bit kernel 6.6.62+rpt-rpi-v7l (pomoci arm_64bit=0} tak sice sitovy disk primountuji ale hlasi to daemon-reload a kdyz napr. pouziju 7z l raspberry.zip tak raspberry uplne vytuhne a musim ho vypnout. Takove dlouho pretvavajici problemy s PiOS nepamatuji a mam-li byt uprimny, jsem z toho uz pekne otravenej.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Není tam nějaký initramfs s drivery?
    TR1
    TR1 --- ---
    PISKVOR:
    Ano, kazdy ma jiny cip ale tohle by mela byt verze, ktera ma jit spustit na vsech Pi krome nejnovejsiho RPi5. Nez vysel ten zatracnej bookworm, jak jsem s nicim podobnym nikdy problem, nemel a vzdy mi stacilo pouzit stejny image OS.

Zero W = 6.6.62+rpt-rpi-v6
    Rpi4B = 6.6.62+rpt-rpi-v8 nebo vynucene na 6.6.62+rpt-rpi-v7l
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Jako "funguje na všech" může znamenat "nainstaluješ na kterýmkoliv," ale pochybuju, že to funguje "vytáhnu z jedný maliny a jede v jiný malině".

Minimálně mi takhle vyměnitelně nefungovalo Rpi1 a Rpi3b, ačkoli když jsem to nainstaloval ze stejného image na každý z nich zvlášť, tak to jelo.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Nemají každý z nich jiný čip? tj. na stejným kernelu asi nepojedou. Leda bys nějak dosáhl toho, aby to na rpi4 jelo z jednoho kernelu, a na zero z jiného...
    TR1
    TR1 --- ---
    Mam tu zahadny problem s WiFinou a abych pravdu rekl, nevim od ceho se odpichnout. PiOS lite (bookwork), ktery ma byt pro vsechny verze PRi krome RPi5. Kdyz spustim z mSD RPi4 tak je vse v poradku a k WiFi se pripojim, kdyz ale tu stejnou mSD vlozim do zero W tak se k siti nejde pripojit a prikaz lshw hlasi, ze wlan0 je DISABLED. Nenapada nekoho, cim to muze byt?

Raspberry Pi 4B
    root@raspberry:~# lshw -c network
      *-interface:0             
           description: Wireless interface
           product: 43430
           vendor: Broadcom
           physical id: 1
           bus info: mmc@1:0001:1
           logical name: mmc1:0001:1
           logical name: wlan0
           serial: dc:a6:32:49:ef:3c
           capabilities: ethernet physical wireless
           configuration: broadcast=yes driver=brcmfmac driverversion=7.45.16.144 firmware=01-b677b91b ip=192.168.50.11 multicast=yes wireless=IEEE 802.11

Raspberry ZeroW
    root@raspberry:~# lshw -c network
      *-interface:0 DISABLED
           description: Wireless interface
           product: 43430
           vendor: Broadcom
           physical id: 1
           bus info: mmc@1:0001:1
           logical name: mmc1:0001:1
           logical name: wlan0
           serial: b8:27:eb:1d:e6:ae
           capabilities: ethernet physical wireless
           configuration: broadcast=yes driver=brcmfmac driverversion=7.45.98 firmware=01-8e14b897 multicast=yes wireless=IEEE 802.11
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak schválně, jestli bude v dohledné době i 500 Pro s NVMe a 16 GB RAM. :)
    PETUS
    PETUS --- ---
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Raspberry Pi 5: Popular single-board computer to receive 16 GB RAM refresh sooner than expected
    https://www.notebookcheck.net/Raspberry-Pi-5-Popular-single-board-computer-to-receive-16-GB-RAM-refresh-sooner-than-expected.940951.0.html
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Asi návrát ke kořenům Raspberry Pi Foundation, je to vlastně taková stavebnice a člověk si to musí doma dodělat :)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    TOOMIX: Jsem rád, že Odroid má nvme a nemusím řešit další obskurnosti...
    PECA
    PECA --- ---
    Mně by přišlo fajn, kdyby ta "500" měla konektory na CM5 modul. Kdyby udělali nějaké budoucí Pi CM6 ve stejném formfaktoru, tak se to jenom prohodí a bude o tunu míň elektroodpadu. A to nedokončení je škoda. Vypadá top na snahu stihnout Vánoce. Na jaře či za rok bude upgrade na "pro" verzi s osazeným zbytkme, co je jenom předtištěný (POE, baterie, PCIe).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam