• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    ANGELO: Odkud? :-) Podělíš se kdyžtak o odkazy?
    ANGELO
    ANGELO --- ---
    TR1: Děkuju a děkuju za nabídku, ale nebude asi potřeba, už to totiž objednávam :).
    TR1
    TR1 --- ---
    ANGELO:
    Pouzivam cca 10 let kombinaci RPI2B + HifiBerry DAC+ Pro + Denon PMA-1510AE a naprosta spokojenost. Puvodne to mela byt docasna nahrada za DNP-720AE ale uz to tak zustalo. Taky jsem jel zezacatku pres sluchatkovy vystup ale pak mi prave tady byla doporucena HifiBerry a kdyz jsem ji koupil a zapojil, tak mi malem vypadli voci z dulku, jaky to byl kurva rozdil. Myslim, ze vylozene spatne neudelas se zadnou z nich, ja osobne bych si asi dnes poridil https://rpishop.cz/zvukove-karty/2632-hifiberry-dac-adc-pro.html. Pokud jsi z okoli UnL tak tu jednu HifiBerry mam jako nahradu, tak bych ti ji klidne mohl pujcit na vyzkouseni.
    ANGELO
    ANGELO --- ---
    Ahoj, prosím o radu, válí se mi tu Pi 3B+ z předchozího projektu a tak sem se rozhod že si z něj udělám hudební server pro spotify Airplay atd, dal jsme tam zatim Moode (Volumio mi bylo dost nesympatický) a chtěl bych s tim krmit starou lepší hifi soustavu (starej, 90tkovej hi-end zeslilovač Technics, dva kanaly, vstupy cinche). Dle očekávání to z toho jacku nehraje dobře, takže uvažuju o nějaký zvukovce, asi nejlíp do interního 40pinovýhovkonektoru abych to neměl roztahaný ve víc krabičkách, něco jako HifiBerry, Pi-DAC+ atd. Poradíte jakou? Něco s dobrym poměrem kvalita/cena...
    TR1
    TR1 --- ---
    PECA:
    Ty pulene klavesy me taky stvou
    SUK
    SUK --- ---
    PECA: protoze to zacal delat Apple
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: obětoval bych i půlku toho pravého shiftu za celé klávesy UP/DOWN! :)
    PECA
    PECA --- ---
    TR1: No, akorát by mě zajímalo, proč všichni těm klávesnicím navrhují (podle mě) naprosto debilní půlené klávesy up/down?

TR1
    TR1 --- ---
    Tohle vypada celkem pekne
    ONE UP: A True Raspberry Pi Compute Module 5 Laptop
    https://www.youtube.com/watch?v=88ZrCSxysWs
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Btw. vyhněte se obloukem SD Kartám "GoodRAM", vytáhl jsem jednu z šuplíku "náhodného IT materiálu" a večer tam instaloval nový OS a aplikace a malina přestala odpovídat, teď se na to dívám, karta prázdná, a stalo se mi přesně to co tady tomu pánovi - https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=358033 (Unexplained SD Card Wipe - Complete 0xFF fill during intensive I/O operations on RPi4).
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    KAERO: Napájení přes GPIO nemá v cestě PTC pojistku, takže při zkratu třeba na USB konektoru může něco shořet, pokud to není jištěno jiným způsobem.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: matne si pamatuju ze tohle napajeni pres GPIO piny melo jine impedance v ceste nez normalni napajeni, a adekvatne tomu chtelo nastavit napeti zdroje. asi to chce projit zapojeni
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    TALAGE: Já co šlo a bylo to jakž takž podporované, napájel přes GPIO piny, ze zdroje co byl zrovna po ruce, ale teď jsem zjistil, že i s kvalitním zdrojem mi raspberry 4 se kterou tu teď experimentuju chrlí do logu "undervoltage detected". Zatím jsem teda neměřil, co se tam konkrétně děje, ale chtěl jsem zkusit nějaký ofiko zdroj, a ten na pětku je přecijen výkonnější. Ale možná první zkusím hodit to na laboratorní zdroj, jestli to bude dělat i s ním, tak problém je možná jinde.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: tu konverzi tam mas v kazdem pripade. Takze se na to muzes divat i tak, ze zatimco u odroidu se musis spolehat na jejich vnitrni regulator, s nevim jakou ucinnosti, u jinych muzes pouzit svuj vlastni superucinny regulator, nebo proste jakykoliv co ti lezi doma v supliku.
    No a pak je tam stejne jeste konverze na mensi napeti, ale pro napajeni neceho z USB to plati, 5 V je ve vsech SBC.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PAVEMA: za me u odroidu vyhrava, ze ma vlastni regulator
    H3+: DC 14V ~ 20V ... tzn. to muzu napajet z libovolneho stareho zdroje od notebooku a takove nuance jako kolisani +-1V jsou tomu uplne jedno
    H4+: DC 11V ~ 20V ... ten muzu krmit rovnou z nefiltrovane autobaterky nebo primo z clanku v UPS bez ztraty ucinnosti konverzi napeti
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    PAVEMA: Jop, Odroid C4 a novější jedou na 12V DC Jack 5.5/2.1
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    TALAGE: Z tohohle hlediska jsou lepší desky Pine64 a Odroid, které (aspoň některé) mají DC barrel jack. Některé se dají napájet dokonce 12V. Pro mne je to lepší, protože doma používám centrální napájecí zdroj a celé to pak vyjde energeticky výhodnější.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    DURDIN: Za tech par let co si s malinama hraji dodrzuji jedno pravidlo - vzdy pouzivam originalni a doporuceny zdroj k danemu modelu i pres to, ze mam hromadu jinych, ktere by se daly pouzit.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Nevíte zda oficiální zdroj k Raspberry 5 bude fungovat i pro Rasp.4, nebo jsou tam jiné napětí? Jsem se díval na specifikace a čtyřka má 5.1V/3A, ale pětka je normální USB-PD s nestandardním režimem pro Raspberry. Na netu jsem našel něco, že snad jo, ale někdo si stěžoval, že mu to usmažilo raspi...tak nevím.
    TR1
    TR1 --- ---
    Mohlo by nekoho zajimat:
    Raspberry Pi vydalo nástroj rpi-image-gen pro vytvoření vlastních obrazů - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/raspberry-pi-vydalo-nastroj-rpi-image-gen-pro-vytvoreni-vlastnich-obrazu/
    JIMX
    JIMX --- ---
    PAVEMA: https://youtu.be/5pW4_nqcIWA ... podle tohodle videa by to mělo jít ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam