• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PYRO
    PYRO --- ---
    DOKKTOR: Zase za 80 korun měsíčně máš 200 gb
    Ono počítal si na kolik tě domácí sranda vyjde.
    A je tam relativní bezpečí že o to nepřijdeš. Na domácím úložišti těch věcí co se může stát je relativně dost.

Osobně mám pocit že z důvody ušetření se to nevyplatí
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BOAR: problem je, ze googlephotos mas zadrmo 15gb a pak ani neprijmes email. Coz je treba pripad moji zeny, ktera je schopna to trvale ucpat (ano, komprimovane fotky.misto nezabiraji, i tak to behem roku naplnila nevimcim), a protoze neni mozne tam nejak rozumne filtrovat, tak je to teda opravdu radost pak resit 🙂 nedavna panika, ze to u usa ze dne na den vypnou a nazdar je takova jenom tresinka
    BOAR
    BOAR --- ---
    DOKKTOR: tak na ten usecase mas idealni google photos :-) mas to zadarmo, a s temer jistotou neztraty dat :-)
    ale joi, jestli to nejsou kriticky sluzby a dulezity data, tak ti to staci na starym disku, pres usb, bez mirroru na armu.
    nicmene kdyz uz si delas cloud pro fotky, tak zachvili budes delat nekde druhy rpi s necim jinym, podobnym, homeassitantem, nebop tak necim.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    vy mi teda dáváte :D
    BOAR: asi si v základu úplně nerozumíme v usecase. já tu mám několik plonkovních disků 256, 512 GB, takže sem jeden chtěl připojit k sbc a použít to jako něco, kam se automaticky budou posílat fotky z rodinných telefonů, já to jednou za rok proberu a vytisknu a přetáhnu jinam. fakt nepotřebuju nvme shield a kupovat další nvme disky do pole atd. mně netrápí, že to bude fotky o velikosti pár MB zapisovat přes USB 3 a ne přes sata, nehledě na to, že tu mám 20 roků staré rotačáky a furt na nich jsou data a fungujou, jak dlouho to vydrží na ssd když ho odpojím? .... stavět cloud server minimálně za bůra mi přijde pro toto použití naprosto mimo, ale možná žiju v dětinské naivitě a maluju si to moc narůžovo.
    BOAR
    BOAR --- ---
    TR1: pardon, máš pravdu.
    TR1
    TR1 --- ---
    BOAR:
    Ja bych jen opravil, ze odroid h4 za 3400 kc zadne 4x sata nema, ty ma az odroid h4+ ktery stoji 4800 kc.
    BOAR
    BOAR --- ---
    DOKKTOR: jo drazsi to je .. teda urcite ? Psal jsi, ze si chci rozjet doma cloud na fotky immich takze pocitam, ze k tomu budes chtit nejaky alespon trosku ulzoisste. takze to znamena Rpi5 + nvme shield.
    pi5 8Gb 3220 , nvme hat 700
    odroid H4 3400 +ddr5 16G 1000

rozdil je v tom, ze H4 ma 1x nvme, 4x sata, poradnou sit, a poradnej vykon. podobnou spotrebu

jinak za televizi mam odroid N2+ a jsem spokojen (mam na tom coreelec)
    SMIICH
    SMIICH --- ---
    DOKKTOR: Za me taky odroid. Od ty doby co jsem si koupil odroid H3 a nainstaloval tam Proxmox jsem vsechny raspberry zahodil. Ta jednoduchost jakou si tam muzes zkouset novy veci je uzasna. Napriklad jsem si tady od tud (https://community-scripts.github.io/ProxmoxVE/scripts) spustil skript na nextcloud a cloudovy uloziste behem 5 minut bylo funkcni.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BOAR: já potřebuju levnou desku s usb3, která pojede nonstop, nic víc. všechno nabízené je dražší. ještě teda zvážím odroid jako náhradu media centra k telce, tam se to cenově zhruba rovná malině, ale všechny ty periferie a podpora nvme mi je k ničemu. x86, x64 oproti armu při přehrávání simpsnů fakt nepoznám atd. každopádně díky, ještě to projdu
    BOAR
    BOAR --- ---
    DOKKTOR: hele dobře ti tak, řekl bych.
    Rockpine nemá dobrou podporu v mainline.
    Rpi5 vs odroid H4 nebe a dudy.
    Emmc a SD vs 4x SATA a 2x nvme, 2, 2,5G net, arm vs x86
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DOKKTOR: normlani PC s malou spotrebou je typicky NUC
    ale za me doporucim taky Odroid H*, uz jenom kvuli rozsiritelnosti a x64
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    díky, díval jsem se na ty odroidy, ale i rock pine, a moc mně to nezaujalo. dokonce jsem narazil na tuto krabici, což by byl za tu cenu nobrainer, ale na můj vkus to má v idle dost velkou spotřebu. takže asi skončím u upgradu na rpi5 k telce a rpi4 posunu na immich.
    BOAR
    BOAR --- ---
    DOKKTOR: co odroid H4?
    DOPA
    DOPA --- ---
    KAERO: díky, díky 😃👋
    TR1
    TR1 --- ---
    KAERO:
    Na odkazu, ktery prilozil DOKKTOR se pise:

A system with at least 4GB of RAM and 2 CPU cores

Tak nevim, jestli RPi3B+ s 1GB RAM je spravna volba.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOKKTOR: extremne dobry pomer cena/vykon ma tohle: DOPA
    (sorry ale videt to tu takhle za sebou, neslo odolat :) )
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DOKKTOR: Odroid C4 nebo C5
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    výhledově si chci rozjet doma cloud na fotky immich a jelikož mám jenom volné rpi1b+, což je málo, tak se poohlížím po HW. dokážete mi doporučit něco s výrazně lepším poměrem cena/výkon než rpi4?
    zároveň bych asi klidně poslal do světa to rpi1b+ a ještě mám první zero s wifinou, které mi tu jenom tak leží
    DOPA
    DOPA --- ---
    Zdar, prodám RPi 3B+ s pasivním chladičem v elegantní hliníkové krabičce. S originálním zdrojem.
    600,- Kč

TR1
    TR1 --- ---
    LANDSMAN:
    Neni zac. Az to trosku vic otestujes, mohl by ses podelit o zkusenosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam