Tak uz tu Insta360 X5 mam a uz jsem si s ni leccos vyzkousel. Zrovna jsem dopsal minirecenzi na Megapixelu:
Obrazovy vystup ackoliv mezi nejlepsimi z 360° kamerek v 2025 je hodne slaby pri srovnani s realnym fotakem. Stred rybiho oka je ok, kraje hodne slabe a rozjete. Foto ma 11904x5952 pix se dvema pulkulovymi zabery rybich ok a kolem cernou plochou. Samotne snimace v te veci jsou obdelnikove a vyuziva se z nich jen cast, takze holedbani se velikosti snimace je takovy marketingovy vysmech. Jednozaberovka ma vystup pri 1:1 4000x4000 pix a je to kruh vepsany ve ctverci. Dynamicky rozsah maly, barvy celkem jdou. Chce to fotit v RAW jinak to prepali oblohu nebo svetla mista. Ze stinu se moc vytahnout neda, jedine za cenu sumu. Prolnuti dvou zaberu je pri jakemkoliv z moznych nastaveni vcetne AI stitch dost poznat. Co se videa tyka, na youtube prehravani OK. Jednocockovy sirokouhly zaber v 2.7k nebo FHD se docela da. Je to mozne pouzit i jako kameru do auta, ale chce to silny drzak. Vydrz baterky je i vzhledem k velikosti baterky NAPROSTO MIZERNA a kamerka se pri pouzivani dost zahrva. Pri nataceni na jednococku ve FullHD kamera s novou plne nabitou baterkou zgebne po 80min nataceni, takze na cokoliv pres hodinu musi byt napichnuta na USB-C s dostatecnym prikonem, nebo prerusit a menit baterky. MicroSD karta jde vyjmout jen s vyndanim baterky. Rozhodne poridte se selfie tyckou a urcite se silikonovymi krytkami na cocky. Idealne i stojanek na stul, at si nevalite cocky po stole. User interface je priserny nedodelek ve srovnani s jakymkoliv normalnim fotakem, velice omezene moznosti nastaveni, hodne zamerene na co nejprimitivnejsi uzivatele. MicroSD kartu poridte minimalne 128GB, idealne 256/512GB. A rychlou, jinak si video ve vetsim rozliseni neuzijete a ukladani cehokoliv bude trvat veky. Jeden RAW ma cca 140MB. Aplikace do mobilu i Win PC software jsou na bliti, opet optimalizovane pro klikaci opici, ktera nepotrebuje pokud mozno nic upravit nebo nastavit. Jeste ze z toho jde vyplodit DNG RAWy a s temi pak pracovat jinde. Bez aplikace v telefonu tu kamerku ani nejde poprve aktivovat/zprovoznit. Takze kdybyste ji treba nekde ulozili zabalenou do skrine a za 10 let si na ni vzpomeli a firma uz zkrachovala, tak je to uz jen tezitko. Povrch kamery je mekceny plasticky mesh, takze za 8-10 let bude lepit jako svine.