• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASAXDealextreme - laciné gadgety a spousta dalšího z Číny
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOAR: Njn, v té době jsem měl ještě pořádný počítač: https://www.clous.cz/commodore-amiga-500/ a oplakával její marné pokusy o resuscitaci. X86 pro mě bylo sprosté slovo a NTB něco co jsem viděl možná tak někde u bohatých klientů :-D
    BOAR
    BOAR --- ---
    CUKI: co tak koukam na dell, tak zacinaly na 4cell baterry
    Dell Latitude XPi P133ST - Clous
    https://www.clous.cz/dell-latitude-xpi-p133st/
    CUKI
    CUKI --- ---
    Ad výkon já tď měřil kolik dostanu z 60W i 90W veze a ono to stejně nabíjí nějakej 30W max.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOAR: No právě a to 4S je fakt jednorožec. Já mám třeba teď della kterej můžeš koupit s 3 i 4 (2S2P) článkovou baterii. Tedy očekávám že jak píše XBAHNO: nějaká regulace je až na desce.

Jinak 3 články 12,6V je ideál dobíjet z 4s lifepo4. Při 3,1V na článek už ji odpojuji. 3,15V je cca 15% DOD.
    BOAR
    BOAR --- ---
    XBAHNO: jo, tak to asi nakonec udelam, step-up, a za to ten PD modul. Jen je proste skoda, ze to nevychazi takhle o malinkato :-) nabita by to zvladla, ale pak uz ne.
    BOAR
    BOAR --- ---
    CUKI:
    1. Tak ono nabijeci napeti pro 3S mas 2x4,2V = 12.6V
    4s = 16.8V z toho bude asi vychazet napeti - tedy kazdej vyrobce si udelal vlastni napeti, aby mohl mit vlastni nabijecku. NAdruhou strany zase chtel mit idealne 1 nabijecku na vic modelu, a nevymejslet pro kazdej model vlastni novou nabijecku.

Co si pamatuju, tak zdroje byvaly 60W, 90W, a i treba 130W (ty byly teda primarne pro dock). (dell, od roku +-2005)

pri 90W bys pro 12v mel 7.5A a to uz je docela sila.
    pro 19V to mas 5A.
    takze rekl bych, ze proto se vetsina ntb toci kolem 19V

celkove 12V je proste malo.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Stejně ten NTB má v sobě nějaký měnič pro nabíjení. Čím jsou dány napětí v PD netuším, ale proud je limitovaný tím USB C konektorem, takže ždímat vyšší výkon je možný jenom vyšším napětím.
    Vyšší napětí než 5V bych do USB nepouštěl bez toho, aby si o to to zařízení řeklo.
    Jinak nevidím důvod za Parkside baterii neposadit samotný nastavitelný boost měnič, ideálně s ochranou proti podpětí (Parkside baterka nemá a nechá se tak snadno zničit) a za to ten PD modul.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Vlastně někde se používali tuším i 4S, ale i tak je to moc. Na 5S je to zase málo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRAASHEK: Jako že ve špičkách, kdy do dokáže odebrat třeba 65A, což je výkon většiny standardních nabíječek to napětí dokáže klesnout z 19,5 pod 12V? To je proud asi 3,3A přitom ty to nemělo poklesnout ani o několik desetin V.
    Podle mě o souvisí s nějakou historickou potřebou a stalo se to běžným standardem. Ale fakt mě nenapadá proč. Jako chápu větší napětí menší ztráty, ale ono nejde o nějaké zásadní proudy a navíc se víc ztratí díky zbytečné konverzi. Fakt by mě zajímalo proč. O počítačový HW se zajímám od raných devadesátek, ale pokud si pamatuju baterie měli v NTB vždy 3 v S.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Vy berete v potaz jenom nabíjení, ale nezapomínejte, že to musí umět taky utáhnout odběr toho stroje v chodu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOAR: Já to sem nadhodil v domnění, že se to od někoho dozvím :-D
    Podobně jako pro 19,5V? Kde se to vzalo? Tím můžeš i tříčlánkovou baterii nabíjet nějakým extrémně měkkým zdrojem. Tak čekám že a tím něco bude co mě z nějakého důvodu nedoteklo.
    BOAR
    BOAR --- ---
    CUKI: jako rozumim ti, asi by se dalo nacpat do toho ntb pres usbc rovnou tech 18-21 dalo primo do toho ntb .. ale kdo vi co to udela :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOAR: Nechci napsat něco zavádějícího, ale ten noťas z toho stejně dvou a nebo tříčlánkovou baterii. Podle mě nějaký usměrňovač bude i na desce a nejen v nabíječce. Vlastně ani nevím proč mají všechny mít shodně 19,5V Jak se k tomu došlo?
    BOAR
    BOAR --- ---
    TOOMIX: ne, ani jedno není ono. To první se zapojí do USB , a na pinech leze napětí dle daného switche, tedy si to vyžádá napětí z nabíječky na druhé straně USB c kabelu.

To druhé je ono, ale bohužel, z jedné baterky nedostanu dostatečně napětí, aby to mohlo dávat qc 20V, tedy maximálně 12. A 2 baterky už budou víc, než 35V, tedy moc.

Ještě jednou pro upřesnění, chci mít možnost nabíjet mobil/ntb pomocí PD/QC protokolu přes USB c, a zdroj chci mít 1 nebo 2 baterky od nářadí (Parkside) které mají(tuším) 18-21V
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BOAR: daj se sehnat i na ali

USB-C PD/QC přepínač napájecího napětí | LaskaKit
    https://www.laskakit.cz/usb-c-pd-qc-prepinac-napajeciho-napeti/

Modul pro rychlonabíjení mobilních zařízení, USB-A, USB-C | LaskaKit
    https://www.laskakit.cz/modul-pro-rychlonabijeni-mobilnich-zarizeni--usb-a--usb-c/
    BOAR
    BOAR --- ---
    ze se k tomu vracim ... nejakej QC4 60w buckboost, z 19v, nebo ktnebo stepdownz 40 voltu .. nekdo neznate ?

chgtel bych si udelat quickcharge na 1 nebo 2 parkside baterky ...
    BOAR
    BOAR --- ---
    CUKI: píšou step down, buck boost
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOAR: tohle je taky pouze step down.
    BOAR
    BOAR --- ---
    ANARCHY: jojo taky jsem si pak vsiml. Proto jsem jeste objednal: https://www.aliexpress.com/item/1005005265144650.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam