• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Jo ale do té doby třeba u těch umíněných bojlerů bylo do té doby standardem uvádět reálné hodnoty. Tedy účinnost přeměny energie na teplou vodu a hlavně tepelné ztráty za 24h při normovaných hodnotách 60-20. Vše ostatní je kontraproduktivní a nesmyslné. Podobně jako pračka. Mě fakt nezajímá nějaká domnělá spotřeba za rok. Zajímá mě kolik je spotřeba za jedno praní a podle toho se mohu rozhodnout. Každý snad ví kolik těch praček potřebuje. Jo ale tyhle hodnoty (a na jaký program) postupně vymizívají z manuálů.
    Už jen to že je štítek spotřebičů se musel měnit, protože už bylo standardem A+++.
    Tk místo aby se poučili tak to jen znovu posunuly dozadu a za chvíli budeme tam kde jsme byli. Dobrý fór je že dosud jsou na trhu spotřebiče se starým i novým štítkem, takže se prakticky nedá vyhledávat podle účinnosti.

A nejhorší je, že se o to opírají i různé "odborné" studie alá [ZUZKAOU @ Věci Veřejné - Já budu říkat, co já chci, buďte rádi, že tady vůbec jsem!]

pak se dočteš třeba:
    "Za 30 let pravidel snížili některé skupiny výrobků (například pračky) svou spotřebu energie více než 3×."
    Mám a dosud provozuju pračku z té doby a má spotřeba na jedno praní je cca 1kWh a celková spotřeba je asi poloviční než u té nové. Al pokud si tohle přečte člověk který o tom přemýšlet nechce tak začne akorát vyhazovat staré spotřebiče za nové a akorát to celé zhorší a zvětšují konzum. Nejhorší je že takto ovlivnitelný jsou především starší lidé a lidé s horším IQ potenciálem, kteří mají o to častěji hluboko do kapsy.

Stala se mi jednou taková věc. Jel jsem si pro pračku z druhé ruky (ze zásady se novým výrobků snažím vyhýbat). Otevřela mi starší paní, že se jí potřebuje zbavit. Chvíli jsme se spolu bavili a z ní vypadlo, že se dočetla, že ta "stará" pračka je strašně nehospodárná a že potřebuje novou, protože peněz nemá nazbyt a je velice šetrná. Paní žila sama. Našel jsem tedy údaje o staré a nové pračce a našel nějaký bezvýznamný rozdíl. Jenže ten barevný štítek se tvářil, že za 5 let ušetří cenu nové pračky. Že to psali v časopise. Pak jsem se jí zeptal kolik že těch praček asi tak za rok vypere. A z ní vypadlo, že udělá pračku asi jednou za měsíc!

Takže jsem ji vysvětlil že třetího tisíciletí se (pračka) stejně nedožije a pomohl ji zrušit objednávku. Takže jsem sice odjel bez pračky, ale s dobrým pocitem...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: hele je to jako vždycky - mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky. Nechci PENB obhajovat, ale mít nějaký srovnávací štítek by špatné nebylo, ale to by to nesměl dělat stát, pak to dopadne jako vždycky...
    Při projektu můžeš řešit reálnou spotřebu vody, ale ta nemá u srovnávacího štítku co dělat, pro srovnání potřebuješ nějakou standardizovanou hodnotu.
    Nicméně mě pobavilo to, že každý zná svou spotřebu vody. Jako asi u důchodců to nějak funguje, ale u rodiny se to mění extrémně. Mladej třeba spotřebu vody meziročně změnil asi na desetinásobek :-D
    Nehledě na to, že při posledním stěhování jsme měli jedno dítě a teď mám tři. Odhadování spotřeby vody je jako časovat trh :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jinak ta účinnost 38% je údaj o primární energii. Ale jakou úlohu v tom má ten samotný bojler? Vždyť neví odkud tu energii beru?
    Já už tohle úplně míjím a nezajím se o to protože jsem několikrát připomínkoval s komunitou pasivních stavitelů tyhle nesmysly v době kdy s tím začínaly, ale když nebyli schopní tyhle věci vysvětlit, tak už jsem to vzdal. A tohle je ten nejmenší problém. To máš pak výpočet na účinnost rekuperace vystřelený od boku, nebo nutnost vyššího stupně radonové izolace u podlahovky. To jsou prostě děsivé úlety.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mě na tom celým pobavilo, že ten PENB potřebuju pro převod hypotéky do jiné banky :) (nemluvě o tom že chtěj fotku kuchyně, technické místnosti atd, asi na ocenění, ale tvl :D pardon za OT)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No mě třeba sere že v rámci podělaného PENB. Zmizel údaj o TZ/24h. Na místo toho tam přibylo spoustu nic neříkajících symbolů. Za mě tohle oravdu nevede k větší informovanosti a ekologii.

Já třeba při projektu vycházím z co nejreálnějších čísel. Spotřebu vody většinou každý zná z předchozí domácnosti a od toho se odrážím.

Pro představu OKHE (nic jiného než dražice nemá cenu kupoval) v 80l variantě měli TZ 0,62kWh/24. To je asi nejdůležitější údaj. A s tím se dá dál pracovat.

JIMIQ:

Tedy pokud použiju zde uváděné údaje v opačném směru je to odhadem 3/4MWh ohřáté vody tož je z hlavy kolem 15m3/rok zbylá 1/4 se vyzáří izolací pryč.

Pak je dobré ještě uvažovat s tím že asi 1,8% vody odteče do odpadu když už bychom chtěli nějakou přesnost.

A z těch 15m3 dostaneš z kohoutku a té sprchy další zlomek, podle toho kudy vedou tvé rozvody a jak jsou dlouhé Při cirkulačním režimu ve špatně projektovaných stavbách se člověk může dost divit. Na 10m trubky člověk vychladí cca 2,5l vody Pokud je cirkulace tak chladí Dokonce dvojnásobek. Tohle jsou ty největší ztráty v projektech o kterých se v projekci ani neuvažuje.

Nicméně PENB má prostě jasně dané hodnoty normou 88l osoba/den. a Teplá 35m3 os/rok

Takže pokud jste 4 tak jen teplé vody by jste normovaně měli spotřebovat 140m3 a vy třeba nespotřebujete ani desetinu. Prostě ty výpočty jsou úplně na h.... a odvrací lidi od reality. A když je to moc mimo. Tam namísto toho aby se to zrevidovalo, tak se tam pošle nějaká pižvajcová konstanta. A takhle si tu žijeme. :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo, mám reálně stejný počet obyvatel jak bylo počítáno, jediný co, tak jsem nakonec bral o kousek lepší okna než byly původně v projektu
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: nejsem žádný zastánce PENBů a souhlasím s tim že vypovídající hodnota je nízká, ale pokud je realita a výpočet od sebe o 1,5 MWh tak mi to naopak přijde jako luxusní odhad vzhledem k tomu, kolik proměnných do toho vstupuje. Máš aspoň reálně stejný pocet obyvatel se kterým PENB počítá?
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Mohl jsi ten kW ušetřit :-), obrázek pěknej ale co a kde to měří?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    🤷‍♂️

CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: PENB je nesmysl. Je to jen výpočet, šitý horkou jehlou někým kdo o tom moc neví, pouze pro to aby se to dalo nějak hodnotit.

A taky je otázka jak to počítáš ty a jakou zimu. Co do toho dáváš za údaje?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Shodou okolnosti jsem se dival do PENB (z roku 2021) a mel jsem tam vypocitanou spotrebu elektriny na topeni 4,4MWh/rok (realne 2,9) a pro TUV 2,3 (real 1). Tak nevim kdo a jak to pocita :) a topili jsme na 25 (ted uz “jen” 24 tak to bude jeste min)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Svařili se mi kontakty relé v Benekov kotli s climatix jednotkou. Dá se to opravit, nebo se musí vyměnit celá řídící jednotka?
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Zdravím sháním nějaký fajn olejový radiátor na chalupu.
    Nemáte zkušenost - doporučili byste? Hledám přes tyhle slevové weby - https://www.iprice.cz/zbozi/olejovy-radiator-dms-or-11w-2500-w-wi-fi/
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Zvýšit trojnásobě spotřebu domácnosti? To j začal těžil krypto? :-D
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: tak to je pak těžké mluvit o soběstačnosti pokud neznáš spotřebu a výrobu... Pokud tu energii nevyrobíš, tak ti nepomůže ani GWh baterie... Fyzika je holt fyzika...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8: no to proto, že jí tak nějak neznám, resp. historicky jsem měl cca 3,7MWh (průměr za posledních pět let), ale to se teď dost mění, a je to teď dost divoký.
    Předpokládám, že během příštího roku se dostanu přes 10MWH...
    Ještě, že tu FVE mám, páč bych jinak musel asi řešit na 3x25A souběh :-D

R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    JIMIQ: Dá.

Ale nejspíš není easy to rozběhnout bez ovládacího software. Vtip je v té integraci a řízení komponent, aby ten proces fungoval. Je v tom 10 let "hraní", často zřejmě i sraní s laděním.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SANOUK: Ano, je to vysokoteplotní pyrolýza - spaluje se plyn, teplo ohřívá oscilační Stirling...

Můžu poskytnout nákresy z návodu...

Fotky budou, až to bude doma pod střechou.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOREC: proto me zajima jestli lze tenhle 1kW normalne koupit “na hrani” :D
    BOREC
    BOREC --- ---
    Pardon 26kw
    Viessmann uvedl na trh malou kogeneraci pro bytové a větší rodinné domy - TZB-info
    https://m.tzb-info.cz/kogenerace/8581-viessmann-uvedl-na-trh-malou-kogeneraci-pro-bytove-a-vetsi-rodinne-domy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam