• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    IV0
    IV0 --- ---
    SNUPAK: No to už je lepší zabudovaný větrák, který tlačí vzduch dovnitř budovu.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Extrémní řešení které jsem viděl na jedné horské chatě s kachlovými kamny je větrák nahoře v komíně. Pouští se dálkou při zatápění a přikládání. Není to ideál, ale.kdyz je to párkrát v roce..
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    SANOUK: Haas+Sohn sara, 6kw
    SANOUK: už maj skoro čas, vyměním je
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Tahle jednotka neumi merit diferenci tlaku na filtru. Na vymenu upozornuje jen na zaklade casovyho intervalu. Pokud je filtr na privodu zanesenej, tak ti to muze delat podtlak.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Dalsi vec, na kterou se muzes podivat jsou filtry v jednotce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: To dává smysl, pokud by jsi těch 20% měl vůči skutečnému průtoku přiváděného i odváděného vzduchu, ale trochu se obávám, že nastavuješ pouze výkon těch motorů, který nepočítá s tlakovými ztrátami.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    NAVRY: Jakej to je model kamen?
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    CUKI: 20% jsme nastavovali s technikem při uvedení do provozu, prý je to hlavne kvůli digestoři a tak, ze kamna stejně budou potrebovat přívod. A taky že je lepší spíš malý přetlak než podtlak, že vyfukovat trochu teplého vzduchu ven je lepší než čůrek studeného dovnitř;) dává mi to smysl.
    Otestuju teorii ale nemam (nevim) jak změřit ten průtok. V celém domě mám 9 výdechů a 8 sání ve třech patrech.

SANOUK: v pokuchu jsou dva výdechy a jedno sání, ale jsou otevřené dveře do zbytku domu, aby se obývák nepřehřála dům vytopil.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    NAVRY: kolik mas v mistnosti koncovych elementu vzducharny? Privodnich/odtahovych? Pomer na jednotce je jedna vec a zaregulovani koncovych prvku je vec druha. Vetsina firem na to sere a vetsinou to nemaj ani cim merit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: A jak jsi vůbec přišel na těch 20% a proč jsi je nastavoval? Případně jakým způsobem je to měřeno. Podle mě máš nestejnoměrné větve a někde máš nastaveno těch 20% aby se to trochu vyrovnalo. Tedy rozdíl výkonu obou motorů. Ale asi ani to nestačí.
    Jak už někdo psal Prvotně bych odpojil jednotku v době kdy ti to topeniště jinak nefunguje (děje se to stále?). Pokud to pojede začal bych si hrát s nastavením. A tedy přetlak bych nastavil na maximum a zkoušel co to dělá. Jestli je na 100% musí běžet jen jeden motor ženoucí vzduch dovnitř. Úplně stejně bych potom nastavil 100% podtlak. Tam ti zase musí běžet jen ten druhý motor. Tedy alespoň pokud to dobře chápu. A pokud tomu tak je tak bych změřil jaký proud tam teče při obou stavech.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    SANOUK: to rozhodně zkusim.
    PILOT45T: Nastavení Přetlaku ve webové konfiguraci ventobxu
    Vlastně problémy jsou dva - jak zařídit, abych tím komínem neztrácel teplo (foukáním tepla ven nebo sáním zimy dovnitř), když se zrovna netopí; a aby mi nefoukalo proti když roztápím krb (abych to těleso dokázal naplnit teplejším vzduchem).
    Momentálně jede rekuperace na 60%, a nevim jak zjistit aktuální přetlak. Třeba dveře se samy ani notvírají, ani nedovírají.

PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    NAVRY: A to M1 je co za údaj?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Zkusil bych, pri zatapeni, vypnout rekuperacku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: Pomohlo by kdyby tam byl alespoň rovnotlak. Ty vytváříš z nějakého důvodu podtlak a jak nasávací tak komínovou trubkou kamen saješ vzduch dovnitř.

Pokud máš nastaveno přetlak 20%, tak ti tam něco evidentně nefunguje. Protože tam máš stále podtlak. Těch chyb tam bude ale víc. Už jen v kombinaci technologii, kterou popisuješ.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    CUKI: thermwet ventbox 400 (první generace). Má to jen jedno nastavení přetlaku, a to je M1+20%.
    Jo a ještě mám vedle kamen přisávání v podlaze, ale nic to na situaci nezmění, když ho otevřu.
    Komín taky vede ještě asi 6m dolu, a nejsou zadělaný ty servisní dvířka (jsou mimo interiér)
    Pomohla by mi treba těsnější klapka?
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: Co tam máš za RJ? A jak je zapojena? Pokud máš nastaven přetlak 20% A čoudí to do místnosti, tak je v té rovnici někde něco špatně a nebo tam něco chybí.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Zdravíčko, potřeboval bych prodiskutovat svůj hlavolam.
    V novostavbě s nuceným větráním (nastaven přetlak 20%) mám malá krbová kamna. Komín vede cca 2m místností a pak v keramickém tělese asi 8m. Když už se to rozjede, tak táhne dobře, ale problém je při zapalování.
    Při studených kamnech jimi táhne dovnitř do místnosti studený vzduch. Znamená to, že při zapalování nejde teplý vzduch (a pak kouř) do komína, ale do místnosti. Když zavřu dvířka, akorát to sáním a netěsnostmi čoudí.

Celý ten komín je hodně studený, takže se tam dělá negativní tah.

Momentálně to řeším aku fukarem na listí, kterým přetlačím ten tah zase ven, ale neni to ono, že:)

Myslel jsem, že záklopka ten proud zastaví, ale akorát je to koplikace, když ji zapomenu otevřít při zapalování 😁

Už jsem zkousel zaslepit komín igelitem, a vyndat ho při zapalování, ale je to taky oser, a všude létají saze...

Nějaké tipy, co s tím?

THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak problém zřejmě nalezen a vyřešen. Volal jsem známému topenáři a říkal, ať tu expanzku vyndám a zkontroluji, jestli není ucpaná nebo tak něco. Tak jsem ji vytáhl. Z hadičky k okruhu opět nekápla ani kapka, no a povoluji hadičku, expanzka mě osprchvala. Byla totálně zarostlá ta hadička, ale tak, že se mi ji ani kompresorem nepodařilo prošťouchnout, ani, měděným drátem, až hřebíkem. Bylo to hned u kraje. Takže asi vyřešeno. Nicméně tedy vím, že ten můj okruh je schopen fungovat i bez expanzky. I dkyž samozřejmě ne optimálně :-). A ta 8 litrů asi tedy fakt bohatě stačí.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: No ten kotel samaozřejmě moduluje, ale v nějakém procentním rozsahu. evím teď přesně kolik to je, ale když by to bylo 40 % (myslím, že tak nějak to u té mé řady Junkersu je), tak 22 kW ti pojede nejméně na 8,8 kW. Zatím co 14 kW na 5,6 kW. No a to předělání je vcelku jednoduché, protože ty kotle jsou v zásadě všechny stejné 14, 22 i 28 kW. Vymění se čip (vypadá to trochu jako větší SIM karta) a přenastaví se hořák. K tomu je samozřejmě potřeba přístroj a umět to, takže to jsem si sám nedělal.

SANOUK: Jak už jsem psal. Nezpochybňuju Tvé tvrzení. Zní to logicky. Ale ten kotel tu je 8. zimu a prostě to do letošního jara nedělalo. Na jaře jsem dokonce měnil pojišťák protože začal protékat. Proto se snažím najít chybu buď v expanzce v kotli nebo někde jinde. Já tu expanzku klidně koupím, spíš bych musel vyřešit, kam s ní.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: jo a cerapur ma jen 8l exp. To by utahlo tak 8 radiatoru, ne 1000m podlahovky. Pridej tam nekde poradnou nadobu od firmy Reflex a idelne s origo pripojovaci armaturou. Nestoji to milion.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam