• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Ne nejdřív vyřeš rek-ci a pak dle TZ vyřeš otopnou soustavu. Opačně to nejde.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    CUKI:

STETKINS:

MARTYYNO:

JIMIQ:

MARASAN:

díky všem, on to je právě asi 15 let starý atmosférický kotel, a ne kondenzační. Plánujeme za dva roky rekonstrukci a teď spíš přemýšlím jestli to s ním už nějak doklepat a dělat vše najednou, nebo má smysl to začít řešit samostatně už teď.

Jsou tady asi tyhle topná tělesa
    https://reacon.cz/produkty/univerzalni-topna-telesa/ a už jen vykoukat v návodu na starý wieman witopend 100, který stupen je kolik stupnů mi dalo dost práce. Ale díky všem!
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Kotel při vytápění vyrobí (a i spotřebuje) energie pořád stejně, al kondenzační kotel musí mít pro svůj provoz ideální podmínky.

Další věc ale je jestli máš správnou regulaci. Tedy jestli máš pořád tu tvojí chtěnou teplotu. Každý stupeň nahoru dělá asi 3% energie na víc.

Pokud protopíš hodně, možná víc než do nového kotle jsi měl investovat do izolace...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Také to záleží na topných tělesech - dělají se na různé teplotní spády a může to být poměrně velký rozdíl...
    Posílat vodu 40° do těles co jsou na teplotní spád 75/65° moc efektivní nebude...
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: zjednodusene se da rict, ze nejekonomictejsi je topit tak, aby kotel nejel v cyklech, ale idealne topil celou dobu a to tak, aby presne udrzel tu teplotu co chces bez kolisani

moderni kondenzacni kotle maji velmi dobrou modulaci a tomuto stavu se snazi priblizit

klicove slovo je ekvitermni regulace, uz to tu bylo receno
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: to s tim ze nizsi teplota je levnejsi plati jen pro kondenzacni kotle a plati jen pro nejake tepltoni rozsahy (nevim presne, ale rekneme 45-55 stupnu). Cokoliv pod ke stejne ucinne jako dolni hranice a cokoliv nad je stejne ucinne jako horni hranice
    Standardne se pouziva nejaka ekvitermni krivka - kdyz je venku minus 7 tak top na 50C a kdyz je vebku plus 7 tak na 30C
    Nejlip to naladi v nejchladnejsi den - das nejakou nizkou teplotu a pokud kotel stiha dorovnat ztratu, muzes ji jeste snizit, pokud ne tak ji zvysis
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: podle toho, co pises, tak presne 61,23 stupnu celsia.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    prosím, asi budu za úplného blbečka, ale tady je asi nejvíc smysluplné se zeptat - jaká je logika za přemýšlením, "na jaký stupeň" nastavit plynový kotel na topení, s ohledem na cenu/efektivitu (jasně, asi co model kotle, to trochu jiný příběh)?

Rozum mi říká, že když chci místnost vytopit, tak čím teplejší bude topná voda (tedy "čím vyšší dám stupeň), tím rychleji se místnost vytopí. Takže bych ho měl mít co nejvyšší.
    Na druhou stranu ohřát tu vodu na vyšší teplotu stojí víc než na nižší. Ale zas vytopení na požadovanou teplotu místnosti bude trvat déle, což se taky projeví na spotřebě.

Prvně v životě topím kotlem na plyn s čudlikama (jo, je starej a asi neideálně funkční) a pořád nevím jak to správně nastavit. Udělal jsem si za 9/24-1/25 mimořádnou fakturaci a částka mě nemile překvapila, tak to možná dělám jen blbě...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    NAVRY: já to u těhle stejnejch kamen řešil zatápěním s horkovzduškou v ruce. Ale ideální to není.
    IV0
    IV0 --- ---
    SNUPAK: No to už je lepší zabudovaný větrák, který tlačí vzduch dovnitř budovu.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Extrémní řešení které jsem viděl na jedné horské chatě s kachlovými kamny je větrák nahoře v komíně. Pouští se dálkou při zatápění a přikládání. Není to ideál, ale.kdyz je to párkrát v roce..
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    SANOUK: Haas+Sohn sara, 6kw
    SANOUK: už maj skoro čas, vyměním je
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Tahle jednotka neumi merit diferenci tlaku na filtru. Na vymenu upozornuje jen na zaklade casovyho intervalu. Pokud je filtr na privodu zanesenej, tak ti to muze delat podtlak.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Dalsi vec, na kterou se muzes podivat jsou filtry v jednotce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: To dává smysl, pokud by jsi těch 20% měl vůči skutečnému průtoku přiváděného i odváděného vzduchu, ale trochu se obávám, že nastavuješ pouze výkon těch motorů, který nepočítá s tlakovými ztrátami.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    NAVRY: Jakej to je model kamen?
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    CUKI: 20% jsme nastavovali s technikem při uvedení do provozu, prý je to hlavne kvůli digestoři a tak, ze kamna stejně budou potrebovat přívod. A taky že je lepší spíš malý přetlak než podtlak, že vyfukovat trochu teplého vzduchu ven je lepší než čůrek studeného dovnitř;) dává mi to smysl.
    Otestuju teorii ale nemam (nevim) jak změřit ten průtok. V celém domě mám 9 výdechů a 8 sání ve třech patrech.

SANOUK: v pokuchu jsou dva výdechy a jedno sání, ale jsou otevřené dveře do zbytku domu, aby se obývák nepřehřála dům vytopil.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    NAVRY: kolik mas v mistnosti koncovych elementu vzducharny? Privodnich/odtahovych? Pomer na jednotce je jedna vec a zaregulovani koncovych prvku je vec druha. Vetsina firem na to sere a vetsinou to nemaj ani cim merit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: A jak jsi vůbec přišel na těch 20% a proč jsi je nastavoval? Případně jakým způsobem je to měřeno. Podle mě máš nestejnoměrné větve a někde máš nastaveno těch 20% aby se to trochu vyrovnalo. Tedy rozdíl výkonu obou motorů. Ale asi ani to nestačí.
    Jak už někdo psal Prvotně bych odpojil jednotku v době kdy ti to topeniště jinak nefunguje (děje se to stále?). Pokud to pojede začal bych si hrát s nastavením. A tedy přetlak bych nastavil na maximum a zkoušel co to dělá. Jestli je na 100% musí běžet jen jeden motor ženoucí vzduch dovnitř. Úplně stejně bych potom nastavil 100% podtlak. Tam ti zase musí běžet jen ten druhý motor. Tedy alespoň pokud to dobře chápu. A pokud tomu tak je tak bych změřil jaký proud tam teče při obou stavech.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    SANOUK: to rozhodně zkusim.
    PILOT45T: Nastavení Přetlaku ve webové konfiguraci ventobxu
    Vlastně problémy jsou dva - jak zařídit, abych tím komínem neztrácel teplo (foukáním tepla ven nebo sáním zimy dovnitř), když se zrovna netopí; a aby mi nefoukalo proti když roztápím krb (abych to těleso dokázal naplnit teplejším vzduchem).
    Momentálně jede rekuperace na 60%, a nevim jak zjistit aktuální přetlak. Třeba dveře se samy ani notvírají, ani nedovírají.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam