STETKINS: Jo ale do té doby třeba u těch umíněných bojlerů bylo do té doby standardem uvádět reálné hodnoty. Tedy účinnost přeměny energie na teplou vodu a hlavně tepelné ztráty za 24h při normovaných hodnotách 60-20. Vše ostatní je kontraproduktivní a nesmyslné. Podobně jako pračka. Mě fakt nezajímá nějaká domnělá spotřeba za rok. Zajímá mě kolik je spotřeba za jedno praní a podle toho se mohu rozhodnout. Každý snad ví kolik těch praček potřebuje. Jo ale tyhle hodnoty (a na jaký program) postupně vymizívají z manuálů.
Už jen to že je štítek spotřebičů se musel měnit, protože už bylo standardem A+++.
Tk místo aby se poučili tak to jen znovu posunuly dozadu a za chvíli budeme tam kde jsme byli. Dobrý fór je že dosud jsou na trhu spotřebiče se starým i novým štítkem, takže se prakticky nedá vyhledávat podle účinnosti.
A nejhorší je, že se o to opírají i různé "odborné" studie alá
[ZUZKAOU @ Věci Veřejné - Já budu říkat, co já chci, buďte rádi, že tady vůbec jsem!]pak se dočteš třeba:
"Za 30 let pravidel snížili některé skupiny výrobků (například pračky) svou spotřebu energie více než 3×."
Mám a dosud provozuju pračku z té doby a má spotřeba na jedno praní je cca 1kWh a celková spotřeba je asi poloviční než u té nové. Al pokud si tohle přečte člověk který o tom přemýšlet nechce tak začne akorát vyhazovat staré spotřebiče za nové a akorát to celé zhorší a zvětšují konzum. Nejhorší je že takto ovlivnitelný jsou především starší lidé a lidé s horším IQ potenciálem, kteří mají o to častěji hluboko do kapsy.
Stala se mi jednou taková věc. Jel jsem si pro pračku z druhé ruky (ze zásady se novým výrobků snažím vyhýbat). Otevřela mi starší paní, že se jí potřebuje zbavit. Chvíli jsme se spolu bavili a z ní vypadlo, že se dočetla, že ta "stará" pračka je strašně nehospodárná a že potřebuje novou, protože peněz nemá nazbyt a je velice šetrná. Paní žila sama. Našel jsem tedy údaje o staré a nové pračce a našel nějaký bezvýznamný rozdíl. Jenže ten barevný štítek se tvářil, že za 5 let ušetří cenu nové pračky. Že to psali v časopise. Pak jsem se jí zeptal kolik že těch praček asi tak za rok vypere. A z ní vypadlo, že udělá pračku asi jednou za měsíc!
Takže jsem ji vysvětlil že třetího tisíciletí se (pračka) stejně nedožije a pomohl ji zrušit objednávku. Takže jsem sice odjel bez pračky, ale s dobrým pocitem...