• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KACHNIK: Na to potřebuješ výměník. Další věc je, aby mezi vrchní částí futer a stropem nebyl půlmetr a víc...pak se ti tam ten vzduch prostě neprotočí. Další možností je vzduchotechnika, ale tam je potřeba počítat s prašností.
    Jinak čistě krbovky, bez dalších zařízení jakožto sálavý zdroj tepla jsou primárně určené k vytopení jedné - dvou místností a je třeba k nim mít přizpůsobené bydlení.

Jinak já sám jsem krbovky instaloval na podzim - usoudili jsme se ženou, že předimenzovaný zplynovací kotel, kterým byla naše usedlost osazena sežere za zimu zbytečně moc (20m3 dřeva žádný problém) a tak jsme se rozhodli umístit do obýváku krbová kamna. Po první sezóně si je nemůžu vynachválit. Vytápíme dfacto tři místnosti - kuchyň spojenou s obývákem (cca 200m3 prostoru) a ložnici, oddělenou malými dveřmi a tenkou stěnou. Kamna mají danou výhřevnost 170m3 a se stávajícím prostorem si hravě poradí. V ložnici je výrazně chladněji (15-17C° oproti 21-23C° v obýváku) což mě osobně plně vyhovuje, na spánek mám rád chladněji.
    Spotřeba na sezónu klesla na cca 7m3 kombinovaného tvrdého/měkkého dřeva (odhad, zatím stále ještě topíme).

Jinak, samozřejmě, základem je dům kvalitně zateplit, jinak je jakákoliv diskuze na téma "tepelný zdroj rodinného domu" marná :o)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    OMI: Plánuju do baráku pořádný kamna s pecí a o normách vím houbeles (tajně doufám, že to bude mít ošéfovaný nějaký ten pecař). Možná bych měla nejdřív pořídit velkýho psa a vzduchovku na aktivní ouřady...
    Jinak ohledně uhlí, známí nadívají kamna i kotel dřevo briketama a chválí cenu i výhřevnost.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    OMI: A rozvádíš teplo do dalších místností? Mám zkušenost s krbovkama který sice krásně vytopí jednu místnost na jeden kyblík, na druhý začíná být sauna a do zbytku místnosti se teplu nechce...
    OMI
    OMI --- ---
    NTSHADOW: Netuším.

Ale jak jsem pochopil novinovou zprávu z ostravského "pokusu", Vláďovi šlo o to, aby lidi měli orazítkované kotle, do kterých teď budou muset kupovat skokově zdražený huhlí a kupovat si drahé "STK" na kotle.
    Následně snaha Vládi, aby tyhle "STK" byly povinný... pro mne to znamená, že do kotle nejdu. Ani kdyby byl zadarmo.
    NTSHADOW
    NTSHADOW --- ---
    OMI: Jak se maji krbovky s tim jak vlada chce pouze automaticke kotle? jeste jsem to moc nestudoval ,ale prijde mi to dost nedodelane. Projdou krbovky nebo jakpa?
    OMI
    OMI --- ---
    Já mám krbovky.
    dokud měly originální veliký sklo, dokázal yv podzimním sychravu vytopit obejvák na dvě složený banánový krabice, neskutečnej zážitek.
    Pak jsem vyměnil sklo za jiný a asi jsou různé vlastnosti minerálních skel, protože stálo polovic toho co v prodejně, ale taky už jím žár skoro vůbec nesálal.
    Pak jsem rozbil i tohle a je tam jenom plech, kamna už dosluhují, protože po víc jak pěti letech jsem propálil plechy (dlouhodobě jsem překračoval povolenou teplotu) a počítám s tím "na dojetí".

Když byla ta kamna nová (typ VASA), byly roury do komína téměř studené, tak se spaliny v labyrintu stíhaly využívat.
    Teď, při naskrz porpálenejch už jsou normálně horké, takže pokud budu kupovat krbovky, tohle budu používat jako ukazatel "ojetosti".

Já osobně se i dobudoucna budu držet krbovek. Možná s vložkou pro ohřev vody.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam