• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: 7 měsíční chlapák se mě tu plazí po podlaze tak ať má teplo. Ono dostat to na 80 není žádnej kumšt, ohřejou se místnosti přivřou se termohlavice a teplota je nahoře :)
    Navíc teplo v systému stejnak potřebuju abych pořádně prohřál boiler aby vydržel teplej do druhýho dne než zas zatopím.

No jo mám trošku přeteploměrováno :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: ma deti myslim, ale pravda, ze my uz netopime nekolik dni a v kuchyni jsme meli 21..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: jakej teplomer ? uka. vcera jsem ani netopil a ty to honis na 80 ?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    ale to bude merit teplotu vzduchu nekde v tom koute u zeme ne ?nebo teplotu vxtupujici vody ?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: vidis ja vcera taky pridaval teplomer :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: vstup do podlahovky
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Dorazili od ťongů teploměry takže sem ho provizorně prdnul i na vstup do kotle.

Aktuálně mám 82 na výstupu a 53 na zvratce, docela rozdíl čekal sem že teplotní spád bude menší.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    no ale co bude merit za teplotu,tam kam jsi ji implementoval
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: to je klasicka radiatorova..uvidime co to udela. akorat v kramu meli jen s teplotama do nejakejch 32C ale to by melo snad stacit. kdyz ne tak koupim jinou a tuhle dam na radiator nekam.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    a co za teplotu ta hlavice snima ?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak sem koupil termohlavici, dal ji rped podlahovku a uvidime co to s ni udela.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: jj mi to je jasny :D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: 45 ne na výstupu, ale na vstupu vody do kotle ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: hmm ja tam mam u podlahovky regulacni termo-ventil (zatim bez hlavice, takovej jako se dava k radiatorum) pac sem chtel mit celou podlahovku priskrcenou a aby si poustela jen tech 30C. jenze ted si tak rikam ze to bude fungovat jako kdyz privres hodne vzdalenej radiator. vode se nebude chtit tamtudy. takze sem u samostatnyho cerpadla pro podlahovku.
    jinak pokud je hranice pro nizkoteplotni korozi jen 40-45 tak to jsem vicemene z obliga pac kdyz normalne topim tak natopim celou soustavu na 60. respektive jakmile zatopim tak do 20minut sem na vystupu na tech 45-50C i s prisunem studeny vody na zpatecce. jen to proste nenatopim na vic nez tech 60+C pac v ty podlahovce se to proste ztrati tim ze ji je tolik.
    no asi zkusim koupit tu termohlavici a uvidim co to udela.
    kdyz to bude fakt naprd tak to na jare predelam.

PISTA1: zatim to topi tak ze je doma teplo a to je hlavni. ekonomiku holt poresim po zime.
    a uplne bez uzitku to neni. ja to natopim, pak mi to udrzuje setrvacnost v podlahovce a ja ji pak nemusim dlouho nahrivat takze mam vlastne nepretrzity teplo. ted teda zkousim nepretrzitej provoz a od patku topim v kuse v podstate. respektive vecer tam nalozim a zavru vzduch ono si to hori pomalu do rana, rano asi 50C, rano prohrabnu zhavy a nalozim a zavru, prijdu z prace odpoledne, prohrabnu zhavy, nalozim a otevru vzduch a necham to poradne rozhoret, ohrat to na tech 60neco stupinku a pak privru vzduch a nechavam to na tech 60C, potom zase tam na noc nalozim a zavru vzduch.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Jenže ty jse bez 2 čerpadla neobejdeš pokud chceš používat akumulačku k tomu k čemu je určená. V tuhle chvíli jí můžeš vyhodit a dát místo ní 200l kombi bojler a protopíš daleko míň, protože nebudeš ohřejvat kvanta vody, který ti zase bez užitku vychladnou.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS: nezapomen jeste na jednu podstatnou vec
    kdyz das ten vystuipni ventil k podlahovce, tak kotel pak muze mit prebytek vykonu a budes mi situaci, kdy kotel treba bude mit na sobe 60 stupnu, ale podlahovka bude brat relativne male mnozstvi te 60 stupnu teple vody, takze to muzes pak rovnou hnat do akumulacky.
    mimochodem, tu mas presne k cemu ? bojler na TUV ?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    co jsem zatim videl, tak se nechaval kotel nahrat vzdycky tak na tech 40 az 45 stupnu
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: no ja prave porad bych radsi 1cerpadlo. proto sem si rikal ze by mozna bylo lepsi vymyslet ty ventily aby pri nizky teplote ( treba nizszi nez 45C) zavreli smycku pres krbovku a cerpadlo jelo vodu do podlahovky dejme tomu dokud teplota v akumulacce nebude nizsi nez 28C. ale to uz bude asi chtit vic termostatu a ventily s motorem. vec se ma tak ze ja jak mam tu krbovku uprostred mistnosti tak mi z ni jen jdou 2 trubky 12m do kotelny kde je potom vsechno udelany. proto budou potreba ty termostaty pac jinak to nema sanci zachytit teplotu v kotli a ten se prehreje.

a druha vec je ze nevim jak vymyslet ty ventily na podlahovce, pac mi vychazi ze jakmile je tam dam tak tam budu muset dat i druhy cerpadlo. ale zas by bylo lepsi to tam mit pac pak budu mit v akumulacce vyssi teplotu dyl a nebude tam hrozit ta nizkoteplotni koroze.

jinak kolik je teda ta teplotni hranice od ktery hrozi nizkoteplotni koroze?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    zas at si to neprezenes

osobne bych volil variantu jak tu zaznelo

pokud potrebujes, aby jsi dosahl velkeho teploty na kotli (treba z duvodu zplynovaciho kotle), pak dej ke kotli smycku s automatickym tricestnym ventilem, ktery bude vodu poustet ven podle teploty, pokud to nepotrbeujes, pak to nedelej (viz dale)

na podlahovku dej dva automaticke ventily - jeden, co do ni bude poustet vodu v pripade nizke teploty v mistnosti a druhy, ktery ji bude priskrcovat, aby nepalila (tam me napada jedine riziko, ze kdyz bude moc dlouhej had, tak na zacatku bude horky a na konci bude mit tu spravnou teplotu)

pokud tohle udelas, pak se domnivam, ze to bude fungovat tak, ze podlahovka bude topit natolik aby jsi mel teplo, pak se priskrti, prebytek tepla pujde do akumulacky a pokud ta se zacne nahrivat, pak se bude zvedat i celkova teplota vody v systemu.
    Bud muzes udelat smycku, aby kotel bezel na vyssi teplote (coz je pro nej lepsi) anebo dej na cerpadlo termostat, ktery zapne cerpadlo, kdyz bude mit kotel 45 stupnu a vypne, kdyz spadne na 40.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: njn

PISTA1: jeste bych tam mohl udelat okruh ochrany zpatecky s termoventilama. akorat bych to msuel vymyslet tak aby se to spravne otviralo a zaviralo. a mozna vic termostatu, ale pak to je na relatko.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    na druhou stranu..topenar je remeslnil a jak to ma fungovat je v kompetenci projektanta
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Pokud si budeš směšovák řídit sám ručně tak my měli stačit 2 čerpadla bez nějaký další extra elektroniky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam