• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: v tom pripade netopi a nema topit. puvodne jsem chtel odvyst jen prebytek tepla z kotle do akumulacky.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: tak znova jak ma topit topeni kdyz je jednou stranou pripojeny na vystup teply vody z kotle a netopi se v nem??????
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: tak znova jak ma topit topeni kdyz je jednou stranou pripojeny na vystup teply vody z kotle a netopi se v nem??????
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: podle toho myho schematu by to pri studenym kotli zavrelo ten termostatickej smesovaci ventil a jelo pres smycku pri krbovkach. kdyz by se kotel nahral a ten ventil znova zacal otevirat tak by si to bralo studenou z akumulacky a odevzdavalo prebytecny teplo. nejakej nedostatek v planu kvuli kterymu by to takhle nefungovalo? prosim konstruktivne. potrebuji se k tomu dopatrat jak nejlip na to. to ze se mam na to vysrat a ze to mam blbe mi nepomuze. pomuze mi kdyz mi reknes proc je to blbe jestli teda vis :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: fajn a můžeš mě vysvětlit jak to má podle toho tvýho schématu topit topení když bude kotel studenej a budeš topit v krbovkách?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: kotel je kotel..zatopis, prilozis a vono to topi. 18kw stara klasika, bere drevo, uhli, stary boty.
    schema nize byl prvotni napad neb tak by to slo pripojit uplne nejjednodussej a za provozu. nicmene jsem si rikal ze 2 cerpadla na akumulacce kazdy z jednys trany tak nevim co mi to udela. pokud by to melo delat brikule tak se musim podivat dal kam to napojit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: nejsem topenar, sice jsme si delali doma topeni s kamosem, ale urco nejsem na takovy urovni, abych komukoliv radil se schematem. Kdyz pise Pista, ze je to cely spatne, tak mu ver a jestli nemas na odbornika, tak se na to vyser, protoze takhle si to akorat pokurvis..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: ten kotel je co zač? před měsícem jsi mluvil jenom o krbový vložce
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    POHODAVOLE: budou? jak moc?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: nemam na to penize a do leta mit nebudu.

PISTA1: budu se opakovat ale, nemam na to penize si nekoho pozvat. tak mi prosim konstruktivne rekni proc to fungovat nebude?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    DZEJN: Mimochodem - je to chata, nebo celotýdenní bydlení? Máš tam už ty elektrické přímotopy, které nechceš používat, nebo by se musely taky koupit?
    Ta plynová kamna stojí 4000 (a něco protopí), k tomu dvě tisícovky za slušný detektor CO a detektor úniku propanbutnu (pořádně hlasitý, aby vás vzbudily, kdyby se něco nedejbože stalo - a nezapomenout kontrolovat baterky - hlavně pokud to přes týden promrzne!). Pokud je to řešení pro tuhle zimu, než se vymyslí něco lepšího natrvalo, myslím, že se elektřinou neprotopí zas tolik, aby to za ten risk a opruz stálo.
    (Ale jsem zaujatý: Mám rád čerstvý vzduch v místnosti, kde spím a čato větrám. Tohle plynové vytápění mi na chajdě, kde jsem ho zažil, vydýchávalo moc vzduchu v místnosti, radši jsem ho vypnul, vyvětral, vybalil péřovej spacák a spal pod ním a pod dekou. ;) ) A to je vlastně původní určení přenosných propanbutanových kamen: Topení v rekreačních objektech, kam není zavedená (dost silná) elektřina a kde se z nějakých důvodů nedá topit dřevem...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    DZEJN: Není to samozřejmě automaticky smrtelné, ale je to nejnebezpečnější řešení z těch rozumných. Vzpomínám si na článek z USA, kde se tato kamna (přesně stejný obrázek) často používají jako záloha v zimě v rodinných domcích, kde mají vytápění elektrické (a námraza občas přeruší vedení) nebo poddimenzované a je potřeba nouzově přitápět. Mají kvůli nim docela dost smrťáků.
    Pokud se pro ně nakonec rozhodneš, v žádném případě nezanedbej pořízení kvalitních čidel na CO a radši i na únik plynu.

Proti tomuto systému hovoří i to, že se kyslík pro hoření bere z vytápěné místnosti (a zplodiny z hoření odcházejí tamtéž). Takže máš v místnosti blbej vzduch a musíš častěji větrat - takže teplo ti uteče oknem a musíš víc topit, takže musíš víc větrat...
    PISTA1 navrhovaný systém je nejen bezpečnější, ale i v tomhle mnohem lepší: Vzduch pro spalování se bere zvenku a zplodiny odcházejí ven. Nečicháš je a nemusíš tak často větrat, takže šetříš energii.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DZEJN: Každej ne, ale co chvíli je někde ve zprávách jak někdo usnul a už se neprobudil protože si přitápěl pohodama nebo jiným plynovým přímotopem. Pokud hodláš riskovat, je to tvůj život.

Navíc teda cena za hodinu provozu za 7,20 Kč (při běhu na 2/3 výkon) mě teda žádný terno nepříjde, to vyjde levnějc běh elektrickýho přímotopu :)
    DZEJN
    DZEJN --- ---
    hahaha takze kazdej kdo si tyhle kamna koupil se automaticky udusil na nedostatek kysliku?nebo mu odlitlo pul strechy?ze by to nebylo nejak osetreny? hmm... to se mi nejak nezda
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Tohle schema je už totální píčovina (sory ale jinak to napsat nejde). Jak budeš vybíjet akumulačku? Do komína přes studenej kotel?
    Budu se opakovat, ale pozvi si někoho kdo tomu rozumí a navrhne řešení pro tvůj konkrétní případ.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: Ach jo furt to stejný jako "před měsícem", vymejšlíš blbosti, takhle to fakt fungovat nebude.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: nebudou se pak ty cerpadla pretlacovat, kdyz jdou proti sobe?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    respektive vono to nebude tak jednoduchy...cely to ma bejt nejak takhle..prosim odhlednete od prave poloviny kterazto je slozitejsi ale zjednodusil jsem to na tohle.

tohle je jen momentalni napad, nevim co to by tohle udelalo s proudenim v akumulacce kterazto je jen jedna velka nadoba bez hadu...

OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: mozna tam mam zbesile ty cary ale i tak myslim ze to mam stejne jako ty jen s tim radiatorem :D ale to je jedno...me slo hlavne o tu funkci, pac sem si potreboval bejt jistej ze ten ventil bude tak fungovat. no a s tim radiatorem to je sice nestastne ale potrebuju hod at tam jinak budu muset koupit dalsi cerpadlo na velkej okruh.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: No docela šilháš, protože tak jak to máš nakreslený tak ti všechna teplá voda z kotle jde přes ten radiátor a pak dál což je blbost. aby to dávalo smysl musel by bejt radiátor až pod tím otazníkem ;)
    V druhý větě píšeš že chceš ochranu zpátečky kotle a to docílíš tím co jsem ti nareslil, pokud do kotlového okruhu vrazíš radiátor postrádá ta ochrana svůj smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam