• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: podlahovku jsme uz resili driv, z ty diskuze mi vyslo ze tam potrebuju hlavici s kapilarou a smesovaci ventil a cerpadlo. respektive smesovaci ventil bude mit svy "cidlo" teploty. takze tak.
    a behat tam nehodlam. ja chapu jak to myslite s pokojovym termostatem, ale ja elektroniku fakt nechci :D
    me bude stacit kdyz si nastavim tu podlahovku na 30C a zbytek neresim. radiatory maj svy ventily a do akumulacky at jde co nejvic tepla. kdyz se nahreje na 80C tak jedine dobre a pokud bude aku na 30C tak je jasny ze sem uz dlouho nezatopil a s tim ti sebelepsi elektronika nepomuze :)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    hele, treba prvni vec co me napada,mas nekde nejak osetrene, ze radiatory, podlahovka i bojler vyzaduji jinou teplotu vody ? Nejnizsi je podlahovka, abys doma nebehal jak fakir po zhavem uhli,potom bojler, protoze aby ti z bojleru tekla 30 nebo naopak 80 stupnova voda neni prilis koser a nakonec radiatory,ktere zas v zime potrebujes honit na vysokou teplotu vody..to tam budes furt jak ocas behat a soupat kohoutama v zavislosti na tom, jestli te budou palit nohy nebo zabst ve sprse ?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: hele jak uz jsem rekl tak pul hodiny mi prijde uplne normalni stav na to ze topim drevem. krbovka stiha tu studenou vodu ohrat tak ze na vystupu mam 50-60C. jak uz jsem tu psal ale driv tak system je natolik ztratovy ze vratka vody je tak 40C(ja vim nizkoteplotni koroze), ale to je diky podlahovymu vytapeni. proto jsem ted chtel pridat druhej zdroj kterej kdyz pojede tak zamer byl ze bude dodavat teplo do systemu.
    a ted co vam chybi s tema stavama? se ptate jaky stavy muzou nastat a ja rikam ze muze nastat stav 1) kdy topim do vseho=radiatory+akumulacka=zimni rezim. a za 2) letni rezim=topim akumulacka+max podlahovka v koupelne.
    v zime radiatory jsou jasny=maj za ukol vyhrat barak. a akumulacka musi jet pac je kombinovana s TUV.
    takze me uz nic dalsiho nenapada co bych vam ke stavum rekl.
    pokud teda ve finale pridam ten druhej zdroj tepla tak by melo bejt jedno kterej zdroj dodava teplo do systemu. proto ten posledni planek co jsem nahodil [ OGMIOS @ Vytápění rodinných domů ] jako variaci na to co dal PISTA by mi i vyhovoval. koukal jsem na to dneska a slo by to i udelat a nebyl by to nijak slozity zasah.

ted teda kde bych mohl narazit na fyzikalni zakony? to je to co chci vedet pred tim nez bych neco zacal delat.
    ja kluci budu rad kdyz my se dobereme klidne i k tomu proc by to nemelo fungovat, radsi budu kdyz se dobereme k tomu co bude fungovat. ale zatim jste mi to jeste poradne nerekli ani tak ani tak. jaky dalsi informace muzu dodat? z kteryho dalsiho uhlu to muzeme probrat?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    TANTRAMAN:
    POHODAVOLE:

je to vcelku snadne, kdyz udelas nekde diru do zeme a zacnes do ni pumpovat chladnou vodu, v te dire se ti voda ohreje a jde na povrch, tak se to misto vrtu samozrejme zacne ochlazovat, takze postupne se bude snizovat ucinnost, tj.teplotni gradient, ktery z vrtu dostanes,vrt se "unavi". Kdyz ho nechas "odpocnout", aby se ono misto zase prohralo,tak bude zase funkcni. Zavisi to samozrejme na mnozstvi odebirane energie, zda se bude vrt stihat prohrivat prubezne ci nikoliv.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    protoze system,kdy zatopim a hned od pocatku mi nekde vsechna energie do radiatoru je podivny, protoze ti znacne zvysuje setrvacnost celeho systemua tedy i dobu nez vyhrejes mistnosti

temi stavy nemam na mysli to,co ti nastavi elektronika,ale do jakych stavu muzes system dostat sam a jak se ma ten system v takovem stavu chovat

a rozebrat a rozmluvit se ti to snazime z toho duvodu, ze cim slozitejsi system budes mit, tim vic nepredvidatelnych chovani se v nem muze vyskytnout, tj. situace, kdy se fyzikalni zakony a tvoje predstavy zacnou rozchazet
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HAWKS: muzes to pls rozepsat?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    HAWKS: to jsem netusil.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    POHODAVOLE:
    on ani ten vrt neni energeticky nevycerpatelny :(
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    HAWKS: pockej proc je to spatne kdyz mi to vyhovuje? navic ten 3cestnej ventil je mozne osadit automatikou. ale myslim ze pul hodiny je uplne normalni doba na to aby po zatopeni zacal system hrat.
    a k tomu jaky stavy muzou nastat. diky tomu ze tam nemam automatiku tak tam muze nastat jen to co tam nastanu ja. coz jak jsem rikal je pres zimu ze se natapi vsechno a pres leto ze natapim jen akumulacku kvuli TUV. vic s tim nepotrebuju hejbat. diky 1000l v akumulacce se mi to neprehreje. pro krizovou situaci kdyz vsechno zavru tak se mi to samozrejme muze pretopit, ale to bych se musel fakt nudit.
    proto ve stavech mam takhle jasno a zatim nevidim proc se mi to tak snazite rozebrat.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TANTRAMAN: Nevím no, náklady úplně mimo a v dnešní době, kdy elektronika drzi 2,5 roku mi prijde pekelny tvrdit, że je něco na vzdy..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BIOH: nejlevnější máš dřevo a akumulacku..
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    OGMIOS:
    a to je prave to,co je spatne a mela by resit automatika..primarni je pro tebe mit po zatopeni teplo v mistnostech,tj mit tricestny ventilv poloze "radiatory" Az mas v mistnostech teplo,tak potom by mela prijit na radu akumulacka, ktera vezme prebytecne teplo. U tehle slozitejsich systemu je uz nejaka automaticka regulace takrka nutnost pro hospodarny provoz.Jeste me napada, zda neexistuje nejaka varianta diferencniho tlakoveho ventilu, aby v okamziku, kdy se zavrou termohlavice na radiatorech,tak se voda tlacena cerpadlem zacne hrnout do akumulacky

OGMIOS:
    protoze si kreslis jen schemata aniz bys do dusledku zohlednil stavy, ktere tam mohou eventuelne nastat a budou mit zasadni dopad na funkci celeho systemu
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DOKKTOR:
    pokud se obyvak pretapi a zbytek mrzne, tak je neco v systemu spatne :)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    TANTRAMAN:
    navzdy to bohuzel neni :(
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    2 vrty 150 metru
    mas to eko, lokalni a porizovaci naklady obrovsky. ale uz to budes mit navzdy. a nemusis na to sahnout.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    BIOH: tepelne cerpadlo.
    BIOH
    BIOH --- ---
    TANTRAMAN: plyn do baráku nechci a nádrž je hnus + chci bejt závislej spíš na lokálních zdrojích, pořizovací náklady mě tak neberou, jde mi hlavně o ekonomickej provoz dobudoucna
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    BIOH: jestli nevis co s penezma, tak si porid plynovou nadrz.
    BIOH
    BIOH --- ---
    TANTRAMAN: a kotel mam vybranej ATMOS, jen mi jde o technologii
    BIOH
    BIOH --- ---
    TANTRAMAN: no já sem od Mladé Boleslavi a tady je dost prodejců, když jsem koukal na srovnání tak ta výhřevnost tu vyžší cenu nažene
    uhlí žena nechce z důvodu obnovitelnejch zdrojů, já bych ho radši, vidim to jak lidi ke stáru přecházej na uhlí ze dřeva
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam