• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: no proto se prave ptam, jak zjistim idealni velikost aku. Ono se to nezda, ale 7,7 kw neni zas tak malo. Kdyz ma clovek zatepleno, tak to bohate staci a obzvlast v tomhle obdobi se to hodi, kdyz je nad nulou. Samo taky zalezi na tom, jak moc kdo topi. Me by stacilo do 22 a to je natopeny hned. Letos chci zas zacit delat poradne drevo a uz ted vim, ze me bude srat mit otevrenej radiator jen kvuli tomu, abych to nepretopil nebo natapet podlahovku na 40, abych akumuloval a do druhyho dne to moc neprochladlo. Vlastne kecam - sere me to uz ted..

PISTA1: btw musi se pak pridat i dalsi cerpadlo?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ja bych doporucil byt opatrnejsi s pridavanim velkejch objemu vody(akumulacek) do soustavy kde jsou maly zdroje tepla typu 7,7kW.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Líná huba holý neštěstí :D
    Možná budu mít dvě 600l aku, uvidím za týden :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: uz to vidim, mas recht..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: co sem koukal tak za 5.5 je to bez izolace, ta je za dalších 5
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: jestli koukam spravne, tak ty drazice maj v cene i izolaci 10 cm, coz je pak luxus. Chapu spravne, ze mezi v1 a v2 je pouze v poctu moznych napojeni?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: oni ty kamna prave davaj jen 1,5 do mistnosti, takze zadny ultra peklo to nebude a kdyz ano, tak budu muset vetrat, ale krom mistnosti s kamnama vyhrivam i chodbu a mistnost nad, takze to ma kam utikat. Jinak diky za tip. Mrknu na tu tvoji, pze vychazi lip. Me kamos radil tuto: http://www.regulus.cz/cz/akumulacni-nadrz-ps-500-e s tim, ze na ni pujde dat asi tretina dolu, ale to vychazej furt lip drazice. Nejde mi moc do hlavy, proc pak berou jeste 4 k za izolaci. To je dle me prehnany celkem..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: To nevím, ale při tom jak topím teď a musím kotel dusit na 65 abych v baráku nechcíp vedrem, tak to myslím nebude žádnej problém, pořídím jednu půlkubíkovku a když nebude problém jí nabít tak vezmu ještě jednu, s tím, že si zrovna udělám přípravu pro její připojení.

Zatím to vypadá na tuhle nádrž http://ohrivace-vody.heureka.cz/drazice-nad-500-v2/

Nebude ale u krbu problém s tím že abys ohřál dostatečně vodu ve výměníku tak musíš jet na plný pecky a budeš mít problém s odebráním tepla co jde přímo do vzduchu?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: a jak poznas, ze utopis kubik vody? :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Já sem omezenej výškou sklepa a dveřma, takže tam víc než 700 nenacpu ideálně bych bral 2x 500l abych v zimě kdy pojedu víc do topení moch jednu odpojit.

Scháním něco staršího jenže lidi sou cvoci a za bůchví jak starou 500l chce 5kKč přičemž nová stojí 5,8kKč

Izolovat jí chci klasickou vatou, pak udělat kolemádrže ohrádku a zasypat drceným polystyrénem.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: jeste by me zajiamalo, jestli je mozny nahradit dodavanou izolaci jinym levnejsim izolacnim materialem bez vyssich ztrat teploty..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Netusi nekdo, jak se da odhadnout adekvatni velikost aku? Pak by me jeste zajimalo, jak funguje zapojeni. Nekdo tu tusim rikal, ze je idealni nejdriv natopit radiatory / podlahu a pak z prebytku ohrivat aku. Jak potom ventil pozna, ze mam hlavice zavreny a ze ma poustet do aku? Kamarad mi zas rikal, ze ji staci dat na vracecku a tim, ze ji zapojim do nejvyssi casti tak pak tolik neztraci teplotu, ale dava mi vic smysl prvni varianta. Kamna mi davaj do vymeniku 7,7 kw a chtel bych topit, tak na 22 max na coz dle me neni treba nejaka ultra energie. Ted davam do podlahy 40, abych akumuloval, takze chcipame, ale verim tomu, ze by ted bohate stacilo pod 30. Mame 6 radiatoru a okolo 40 m podlahovky tusim. Tri radiatory jsou vyply, pze mistnosti vyhreji zatim bohate krbovky. Kamos rikal, ze by dal okolo 500l, ale vychazi z kamarada, kterej ma dvojnasobnej vykon a nadrz pres 1000l, tak by me prave zajimalo, jak se dostat ke spravnymu vysledku. Zena nebude porad na matersky a topice si nemuzeme dovolit :)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ALDARION: ok. nebudu řešit. kominík, taky nic neříkal, akorát že je tam musím udělat.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    DOKKTOR: Ani netuším, že to tak nemá být - máme čtyři komíny, z toho dva mají vymetací dvířka do kuchyně, jeden do ložnice a jeden do obýváku. (Jinam by, tak jako u tebe, ani umístit nešly.) Rekonstruovali a stavěli je profíci, před týdnem jsem od jinak poměrně pečlivého kominíka dostal v pohodě revizi, nad umístěním vymetacích dvířek se ani nepozastavil...
    YOKO
    YOKO --- ---
    Ahoj, mám dotaz ohledně nového kotle a přestavby komínu. Pokud byste měl někdo kontakt na schopného dodavatele v oblasti Severních Čech - Jablonec nad Nisou / Liberec atd. , uvitám ho. Pište prosím do pošty. Moc děkuju
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: jinak dřív se v tom komínu evidentně topilo, ale vymetací dvířka tam prostě nejsou - je tak do metru a půl plný bordelu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    při navrhování kachlového sporáku sem v normě ČSN ohledně komínů, to číslo teď nevim, narazil na zádrhel ohledně vymetacích dvířek. píše se tam, že vymetací dvířka nesmí být do místnosti kde jsou kapaliny a potraviny a neměly by být do obytných místností, zejména ložnice nebo dětského pokoje. jelikož kamna budou stát v kuchyni a komín je mezi kuchyní a ložnicí, tak nevim moc kam umístit vymetací otvor. v té normě se píše nesmí/neměly by a mě zajímá důvod. jestli je to kvůli prachu, nebo, že by tama mohl unikat CO? nebo proč vlastně? v různých diskuzích sem četl, že je to jedno, že dřív se komín stavěl podle toho (a vlastně i dnes), kde se má topit, a ne podle toho, jestli vymetací otvor splňuje normu, která přijde za 30 let.
    mě teda zajímá důvod, proč se to nesmí podle normy stavět do obytných místností apod.
    jinak vedle komínu je větrací šachta nad střechu, takže by se tam dalo případně nabastlit nejaké odvětrání, ale to záleží na tom důvodu. díky
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    PISTA1: zkusim. díx
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    R6ANDREW: kup si ruční hlavici ;)
    Heimeier ruční hlavice s rýhovanou maticí | TOPENILEVNE.CZ
    http://www.topenilevne.cz/heimeier-rucni-hlavice-s-ryhovanou-matici-p4029/
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    uz vim cim to je - PISTA1: mam dvere na balkon primo u toho topeni - studeny vzduch zvenku vane primo na ono topeni - termostat si mysli, ze je v mistnosti mene nez 6 stupnu = topi.. ok, nechci, aby se tak delo, pac vetram casto kdyz mam kalbu a kourime tu.. jak to vypnout?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam